Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Tα πάνω κάτω” στην παγκόσμια αγορά φοινικελαίου λόγω μείωσης των εξαγωγών από την Ινδονησία

ΑρχικήΝέα"Tα πάνω κάτω" στην παγκόσμια αγορά φοινικελαίου λόγω μείωσης των εξαγωγών από την Ινδονησία
spot_img

Η Ινδονησία παράγει περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων προμηθειών φοινικέλαιου, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα στον κόσμο.

Iσχνότερες αναμένεται να γίνουν οι παγκόσμιες προμήθειες φοινικέλαιου, καθώς η Ινδονησία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές για να ενισχύσει την εγχώρια χρήση. Η λεγόμενη υποχρεωτική ρύθμιση B35 θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ινδονησίας

Η Ινδονησία παράγει περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων προμηθειών φοινικέλαιου, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα στον κόσμο.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο πως τον Απρίλιο του 2022, η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές βρώσιμου φοινικελαίου για να διασφαλίσει τα εγχώρια αποθέματά της, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε αισθητή μείωση στα παγκόσμια αποθέματα ηλιελαίου και έστρεψε πολύ κόσμο στο φοινικέλαιο.

Ενώ αποκατέστησε τις εξαγωγές ένα μήνα μετά, οι εγχώριες τιμές του φοινικελαίου παρέμεναν υψηλές εξαιτίας της ζήτησης. Για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις, η κυβέρνηση επέβαλε την λεγόμενη “υποχρέωση της εγχώριας αγοράς”, που σημαίνει πως πρέπει δέκα εκατομμύρια λίτρα μαγειρικού λαδιού να παραμένουν ως απόθεμα στην Ινδονησία.

Τι συνεπάγεται η εντολή Β35

Σύμφωνα με το Just Food, η εντολή αυτή αφορά στην αύξηση της χρήσης του φοινικελαίου σε μείγματα καυσίμων στην Ινδονησία σε ποσοστό από 30% σε 35%, το οποίο με τη σειρά του αναμένεται να αυξήσει τη χρήση φοινικέλαιου για καύσιμα σε 12,5 εκατομμύρια τόνους. Αυτή είναι η υψηλότερη ρύθμιση για καύσιμα με βάση το φοινικέλαιο παγκοσμίως.

Το προηγούμενο πρόγραμμα (B30) εφαρμόστηκε το 2020 και όριζε ότι το ντίζελ που πωλείται στη χώρα πρέπει να περιέχει 30% μεθυλεστέρα λιπαρού οξέος με βάση τον φοίνικα – το εναλλακτικό βιοκαύσιμο που παράγεται από φοινικέλαιο. 

Ανησυχίες για περεταίρω αναταραχές στην αγορά φοινικελαίου

Η απόφαση της χώρας να συγκρατήσει περαιτέρω διεθνείς εξαγωγές προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή βιοκαυσίμων έχει προκαλέσει ανησυχία στους αναλυτές. Μερικοί, μάλιστα, φοβούνται για μια ακόμα μεγαλύτερη ανακατάταξη στους όρους προσφοράς και ζήτησης φοινικελαίου ή ακόμα και για επιπλέον ελλείψεις.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα