Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέες προτάσεις του FSA για τον κώδικα πρακτικής της νομοθεσίας των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΝέες προτάσεις του FSA για τον κώδικα πρακτικής της νομοθεσίας των τροφίμων
spot_img

Ο FSA καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν στη διαβούλευση έως τις 19 Μαΐου 2025.

Ο Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) ανακοίνωσε προτεινόμενες αλλαγές στον Κώδικα Πρακτικής για τη Νομοθεσία των Τροφίμων και στις συνοδευτικές οδηγίες, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επίσημων ελέγχων στον τομέα της υγιεινής των τροφίμων. Η δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές αυτές θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου 2025.

- Advertisement -

Οι προτάσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της προσέγγισης των ελέγχων μέσω της πιο αποδοτικής χρήσης των πόρων των αρμόδιων αρχών, δίνοντας προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου και εξαλείφοντας περιττές διαδικασίες.

Οι αλλαγές λαμβάνουν υπόψη τα συμπεράσματα της διαβούλευσης του 2023 σχετικά με το Εκσυγχρονισμένο Μοντέλο Παροχής Υπηρεσιών Υγιεινής Τροφίμων (FHDM), το οποίο οδήγησε τον FSA να επικεντρωθεί σε προτάσεις που έτυχαν ευρείας υποστήριξης και μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα, χωρίς πιλοτική εφαρμογή.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά την επικαιροποίηση της προσέγγισης βάσει κινδύνου για τους ελέγχους νέων εγκαταστάσεων τροφίμων. Οι αρχές θα αξιολογούν τις επιχειρήσεις ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο και θα προγραμματίζουν τους αρχικούς ελέγχους ανά προτεραιότητα, δίνοντας έμφαση σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου.

Μια δεύτερη βασική αλλαγή είναι η δυνατότητα τροποποίησης της βαθμολογίας κινδύνου μιας εγκατάστασης, μετά από επίσημους ελέγχους που πραγματοποιούνται με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων επιθεωρήσεων. Αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στις αρμόδιες αρχές για την προσαρμογή των ελέγχων στις πραγματικές συνθήκες κάθε επιχείρησης.

Επιπλέον, ο FSA προτείνει την επέκταση των αρμοδιοτήτων υπαλλήλων χωρίς «κατάλληλα προσόντα», υπό την προϋπόθεση ότι είναι επαρκώς καταρτισμένοι και ικανοί να αναλάβουν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται η προσέγγιση για τις παρεμβάσεις σε εγκαταστάσεις χαμηλού κινδύνου (κατηγορία «Ε»), προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέπεια στην επιβολή των κανονισμών.

Μια ακόμη αλλαγή αφορά την κατάργηση της υποχρέωσης καθορισμένων ωρών συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στην απόδειξη ικανοτήτων και όχι στην ποσότητα εκπαίδευσης.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν στην αποδοτικότερη κατανομή των πόρων, δίνοντας προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις που παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο, ενώ παράλληλα καταργούν περιττά εμπόδια στους ελέγχους. Η χρήση απομακρυσμένων ελέγχων, η ευρύτερη συμμετοχή προσωπικού και η αποσαφήνιση των διαδικασιών αναμένεται να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια στην εκτέλεση των ελέγχων.

Παράλληλα, διασφαλίζεται η συνεχής προστασία της δημόσιας υγείας και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, διατηρώντας την αξιοπιστία του συστήματος αξιολόγησης της υγιεινής των τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα