Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FrXB : Νέο συστατικό τροφίμων με την έγκριση της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFrXB : Νέο συστατικό τροφίμων με την έγκριση της ΕΕ
spot_img

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες ο νέος εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/2129 της Επιτροπής για την έγκριση της διάθεσης του φρουκτοβορικού ασβεστίου στην αγορά ως νέου συστατικού τροφίμων. Αν και το φρουκτοβορικό ασβέστιο απαντάται φυσικά και βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, το εμπορικά παραγόμενο σύμπλεγμα φρουκτοβορικού ασβεστίου FrXB σχηματίζεται από μια ιδιόκτητη αντίδραση βορικού οξέος με φρουκτόζη και ανθρακικό ασβέστιο. Το FrXB χρησιμοποιείται ως ενεργό συστατικό προϊόντων συμπληρωμάτων διατροφής για την υγεία των οστών και για τη ρύθμιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και του εκφυλισμού των αρθρώσεων.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 2019, όταν η εταιρεία VDF FutureCeuticals, Inc. υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή για τη διάθεση φρουκτοβορικού ασβεστίου στην Ενωσιακή αγορά, ως νέου τροφίμου. Η αιτούσα εταιρεία ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το φρουκτοβορικό ασβέστιο σε συμπληρώματα διατροφής για τον ενήλικο πληθυσμό, εξαιρουμένων των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών, όπως τα εν λόγω συμπληρώματα ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η VDF FutureCeuticals, Inc. υπέβαλε επίσης αίτηση στην Επιτροπή για την προστασία δεδομένων βιομηχανικής ιδιοκτησίας για ορισμένα δεδομένα που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη της αίτησης.

Εν συνεχεία, και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου 2021 η EFSA εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την «Ασφάλεια του φρουκτοβορικού ασβεστίου ως νέου τροφίμου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283» . Στην εν λόγω γνώμη, η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το νέο τρόφιμο φρουκτοβορικό ασβέστιο είναι ασφαλές για τον ενήλικο πληθυσμό, εξαιρουμένων των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών, σε επίπεδα πρόσληψης έως 220 mg/ημέρα (3,14 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα). Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του φρουκτοβορικού ασβεστίου στον πληθυσμό των ατόμων κάτω των 18 ετών και στις εγκύους και τις θηλάζουσες γυναίκες, θα πρέπει να παρέχεται επισήμανση προκειμένου να ενημερώνονται δεόντως οι καταναλωτές ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν φρουκτοβορικό ασβέστιο δεν πρέπει να καταναλώνονται από τις εν λόγω ομάδες πληθυσμού.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, το φρουκτοβορικό ασβέστιο, προστίθεται στον ενωσιακό κατάλογο εγκεκριμένων νέων τροφίμων που καταρτίστηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/2470.

Επίσης, ορίζεται πως για περίοδο πέντε ετών, η οποία ξεκινάει από τις 23 Δεκεμβρίου 2021, μόνο η αρχική αιτούσα VDF FutureCeuticals, Inc. από τις ΗΠΑ λαμβάνει έγκριση να διαθέτει στην αγορά εντός της Ένωσης το νέο αυτό τρόφιμο, εκτός εάν η επόμενη αιτούσα λάβει έγκριση για το νέο τρόφιμο χωρίς αναφορά στα στοιχεία που προστατεύονται, ή με τη σύμφωνη γνώμη της VDF FutureCeuticals, Inc.

Η καταχώριση στον ενωσιακό κατάλογο, περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις χρήσης και τις απαιτήσεις επισήμανσης που καθορίζονται στο παράρτημα του νέου κανονισμού.

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εν λόγω κανονισμό, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα