Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος κανονισμός για τη χρήση λεκιθίνης βρώμης σε προϊόντα κακάο και σοκολάτας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέος κανονισμός για τη χρήση λεκιθίνης βρώμης σε προϊόντα κακάο και σοκολάτας
spot_img

“Πράσινο φως” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χρήση λεκιθίνης βρώμης σε προϊόντα κακάο και σοκολάτας, έπειτα από την σύμφωνη άποψη και της EFSA.

Δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1023 όσον αφορά τη χρήση λεκιθίνης βρώμης σε προϊόντα κακάο και σοκολάτας, όπως εμπίπτουν στην οδηγία 2000/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η σόγια, ο ηλίανθος και άλλες λεκιθίνες που προστίθενται στα τρόφιμα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ομαλής συνοχής και διασφαλίζουν ότι το μείγμα παραμένει αναμεμειγμένο.  Οι σοκολατοποιοί ανακάλυψαν ότι το να κάνουν τη σοκολάτα λεία και ρέουσα αρκετά ώστε να χύνεται σε καλούπια είναι πολύ πιο εύκολο όταν προσθέτουν έναν γαλακτωματοποιητή. Η λεκιθίνη σόγιας βοηθά στη συγκράτηση των μορίων ζάχαρης στο βούτυρο κακάο.

Στις 25 Ιανουαρίου 2018 υποβλήθηκε αίτηση για την έγκριση της χρήσης της λεκιθίνης βρώμης ως προσθέτου τροφίμων στην κατηγορία τροφίμων 5.1 «Προϊόντα κακάο και σοκολάτας, όπως εμπίπτουν στην οδηγία 2000/36/ΕΚ», στο μέρος Ε του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, σε μέγιστο επίπεδο 20.000 mg/kg. Στη συνέχεια, η αίτηση κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1331/2008.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγησε την ασφάλεια της λεκιθίνης βρώμης ως προσθέτου τροφίμων και, στη γνώμη που εξέδωσε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια της λεκιθίνης βρώμης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο τροφίμων για την προτεινόμενη χρήση και τα προτεινόμενα επίπεδα χρήσης.

Η λεκιθίνη βρώμης είναι ένα κλασματοποιημένο έλαιο βρώμης, το οποίο λειτουργεί ως γαλακτωματοποιητής και διευκολύνει την παραγωγή προϊόντων κακάο και σοκολάτας μειώνοντας το ιξώδες και την τιμή διαρροής των προϊόντων σοκολάτας.

Αυτό επιτρέπει την εύκολη άντληση της τηγμένης σοκολάτας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Επιπλέον, η λεκιθίνη βρώμης προλαμβάνει το άσπρισμα λίπους, δηλαδή την εμφάνιση γκριζωπού στρώματος λίπους στην επιφάνεια των προϊόντων κατά την αποθήκευση.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το σκεπτικό του νέου Κανονισμού, κρίθηκε σκόπιμο να εγκριθεί η χρήση της λεκιθίνης βρώμης ως γαλακτωματοποιητή στη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, με ανώτατο επίπεδο χρήσης τα 20.000 mg/kg, και να αποδοθεί ο αριθμός Ε στο E322a στο εν λόγω πρόσθετο.

Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα I του νέου κανονισμού και επίσης το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το νέο Κανονισμό και το Παράρτημά του, στο πιο κάτω αρχείο.


Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρισμοί σε τρόφιμα: Ψήφισμα “καταπέλτης” από την ΕΕ για την παραπλάνηση των καταναλωτών – Περιορισμός του “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”

Σε ψήφισμά της η ΕΕ ζητά την άμεση εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 για τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο