Τα νέα ανώτατα όρια καταλοίπων της νικοτίνης μέσα ή πάνω σε ορισμένα προϊόντα.
Με τον Κανονισμό 2024/451 η ΕΕ καθορίζει νέα όρια υπολειμμάτων νικοτίνης, μέσα ή πάνω σε ορισμένα προϊόντα. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Οκτώβριο αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA για τη νικοτίνη η οποία χρησιμοποιείται ως φυτοφάρμακο.
Η EFSA διενήργησε νέα εκτίμηση του οξέος (βραχυπρόθεσμου) διατροφικού κινδύνου όσον αφορά τη νικοτίνη στα μπαχαρικά και νέα εκτίμηση της χρόνιας (μακροπρόθεσμης) έκθεσης για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η Αρχή εξέτασε τους κινδύνους για τους καταναλωτές και, έλαβε υπόψη της τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις τοξικολογικές ιδιότητες της νικοτίνης. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ούτε η μακροπρόθεσμη (χρόνια) έκθεση στην εν λόγω ουσία μέσω της κατανάλωσης όλων των ειδών τροφίμων που μπορεί να την περιέχουν ούτε η βραχυπρόθεσμη (οξεία) έκθεση μέσω ακραίας κατανάλωσης των σχετικών προϊόντων δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης ή της δόσης αναφοράς οξείας έκθεσης.
Συνεπώς τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων αλλάζουν όπως αναφέρεται στον κανονισμό που ακολουθεί.