Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νικοτίνη σε τρόφιμα: Νέα όρια από την ΕΕ

ΑρχικήΝομοθεσίαΝικοτίνη σε τρόφιμα: Νέα όρια από την ΕΕ
spot_img

Τα νέα ανώτατα όρια καταλοίπων της νικοτίνης μέσα ή πάνω σε ορισμένα προϊόντα.

Με τον Κανονισμό 2024/451 η ΕΕ καθορίζει νέα όρια υπολειμμάτων νικοτίνης, μέσα ή πάνω σε ορισμένα προϊόντα. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Οκτώβριο αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA για τη νικοτίνη η οποία χρησιμοποιείται ως φυτοφάρμακο.

Η EFSA διενήργησε νέα εκτίμηση του οξέος (βραχυπρόθεσμου) διατροφικού κινδύνου όσον αφορά τη νικοτίνη στα μπαχαρικά και νέα εκτίμηση της χρόνιας (μακροπρόθεσμης) έκθεσης για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η Αρχή εξέτασε τους κινδύνους για τους καταναλωτές και, έλαβε υπόψη της τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις τοξικολογικές ιδιότητες της νικοτίνης. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ούτε η μακροπρόθεσμη (χρόνια) έκθεση στην εν λόγω ουσία μέσω της κατανάλωσης όλων των ειδών τροφίμων που μπορεί να την περιέχουν ούτε η βραχυπρόθεσμη (οξεία) έκθεση μέσω ακραίας κατανάλωσης των σχετικών προϊόντων δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης ή της δόσης αναφοράς οξείας έκθεσης.

Συνεπώς τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων αλλάζουν όπως αναφέρεται στον κανονισμό που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο