Νέα ανασκόπηση βάζει τέλος στη διαμάχη των ειδικών για τα νιτρικά άλατα.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα νιτρικά άλατα δίχαζαν τους ειδικούς υγείας, αφού παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδέεται με την πρόκληση καρκίνου, ενώ μεταγενέστερη έρευνα τους προσδίδει διάφορα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η άνοια και ο διαβήτης.
Επιπλέον, μια επιστημονική μελέτη στην οποία συνεργάστηκαν το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο ΕΦΕΤ από τους Σωτηρία Κωτοπούλου, Αντώνη Ζαμπέλα και Εμμανουέλλα Μαγριπλή αξιολογήθηκε ο κίνδυνος της πρόσληψης Νιτρωδών και Νιτρικών από επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος για τους Έλληνες καταναλωτές. Σε αυτήν αποδείχθηκε ότι το 6,6% των καταναλωτών υπερέβησαν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) νιτρωδών (0,07 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα), εκ των οποίων το 20,3% ήταν παιδιά ηλικίας 0–9 ετών, ενώ ανακαλύφθηκαν υψηλά ποσοστά σε ορισμένα τρόφιμα.
Λοιπόν, πώς μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη σύγκρουση; Μια έρευνα από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καινοτομίας Διατροφής και Υγείας του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) και επικεφαλής την Δρ Catherine Bondonno θεωρεί πως μπορεί να μπει τέλος σε αυτή την πόλωση, καθώς το κλειδί μπορεί να βρίσκεται στην προέλευση των νιτρικών αλάτων.
Μιλώντας στο Science Daily είπε πως τα νιτρικά άλατα αντλούνται από τρεις κύριες διατροφικές πηγές: το κρέας, το νερό και τα λαχανικά. Αν και μελέτη του 1970 σε πειραματόζωα τα ενοχοποιεί ως απειλητικά για την υγεία, εξαιτίας του σχηματισμού Ν-νιτροζαμίνων, οι οποίες είναι εξαιρετικά καρκινογόνες, η Bondonno λέει πως καμιά μελέτη σε ανθρώπους δεν το επιβεβαιώνει. Τουναντίον, οι δικές τους μελέτες υποστηρίζουν πως τα νιτρικά άλατα αποτρέπουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις εάν προέρχονται από λαχανικά.
Για αυτό το λόγο προσπάθησαν να κάνουν μια ανασκόπηση και να λύσουν τη διαμάχη μια για πάντα, 50 έτη μετά την αρχική έρευνα.
Παρά την πρόσφατη έρευνα που υποδεικνύει ότι η πηγή νιτρικών αλάτων έχει οφέλη και κινδύνους, οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες σχετικά με τα νιτρικά άλατα που έχουν τεθεί σε ισχύ από τη δεκαετία του 1970 δεν ξεχωρίζουν τις πηγές μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι έχουν διαφορετικές επιδράσεις.
Για παράδειγμα, σε αντίθεση με το κρέας και τα νιτρικά άλατα που προέρχονται από νερό, τα πλούσια σε νιτρικά λαχανικά περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C ή/και πολυφαινόλες που μπορεί να αναστείλουν τον σχηματισμό των επιβλαβών Ν-νιτροζαμινών που σχετίζονται με τον καρκίνο, αναφέρει η Βandonno, προσθέτοντας ότι ήταν ζωτικής σημασίας να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες πριν την ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών.
Επιπλέον, τόνισε πως εκτός από τις πηγές πρέπει να εξεταστούν και επιμέρους παράγοντες που θα αύξαναν τον κίνδυνο, όπως χαρακτηριστικά μια μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών με νιτρικά άλατα.
Δεδομένων των διχασμένων ειδικών στον τομέα, ο Δρ Bondonno είπε ότι είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι μπορεί να μπερδεύονται ως προς το αν τα νιτρικά άλατα είναι καλά ή κακά για αυτούς.
Παρά τη συζήτηση, είπε ότι τα τρέχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιδιώκουν να παίρνουν τα νιτρικά άλατά τους από λαχανικά, αλλά χωρίς να υπερβαίνουν τα όρια. Παραδείγματα αυτών είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τα φυλλώδη και τα παντζάρια. Αντίθετα, κακές πηγές, όπως το επεξεργασμένο κρέας πρέπει να αποφεύγονται.