Πολλαπλά περιστατικά εντερικών λοιμώξεων που συνδέονται με το νωπό γάλα.
Το Τμήμα Πρόληψης της Επαρχιακής Αρχής Υγείας (Apss) του Τρέντο της Ιταλίας ενημέρωσε χθές για ένα περιστατικό εντερικής λοίμωξης τροφικής προέλευσης σε ένα παιδί 9 ετών. Η επιδημιολογική έρευνα, εξηγείται στο σημείωμα, υπέδειξε πιθανή συσχέτιση με την κατανάλωση τυριού που παράγεται με νωπό γάλα.
Ως αποτέλεσμα, η επηρεαζόμενη παρτίδα τυριού Puzzone ανακλήθηκε από την αγορά. Η Apss υπενθύμισε να αποφεύγεται η χορήγηση αυτού του τύπου τυριού σε παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το νωπό γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αυτών των τυριών δεν υποβάλλεται σε θερμικές επεξεργασίες, όπως βράσιμο ή παστερίωση, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθογόνων μικροβίων. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, ιδίως για παιδιά κάτω των 10 ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Στην επαρχία του Τρέντο, λόγω του ίδιου τύπου τυριού, έχουν ήδη καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις δηλητηρίασης. Τον περασμένο Νοέμβριο, ένα κοριτσάκι ενός έτους από την Cortina d’Ampezzo δηλητηριάστηκε από ένα άλλο τυρί ωμό γάλα από το Trentino, καθώς το τυρί ήταν μολυσμένο από το βακτήριο Escherichia coli. Οι εισαγγελικές αρχές του Belluno και του Trento έχουν ανοίξει φάκελο για το θέμα.
Θα πρέπει επίσης να θυμηθούμε την περίπτωση του παιδιού, σήμερα 11 ετών, το οποίο βρίσκεται σε φυτική κατάσταση από το 2017, αφού έφαγε ένα κομμάτι τυρί «Due Laghi», μολυσμένο επίσης από το βακτήριο Escherichia coli.
Να σημειωθεί πως παραμένει σε ισχύ ένα διακομματικό νομοσχέδιο για την εισαγωγή ετικετών που αναφέρουν τους κινδύνους για την υγεία στα φρέσκα τυριά από νωπό γάλα ή σε αυτά που έχουν ωριμάσει λιγότερο από εξήντα ημέρες, και το οποίο απαιτεί να αναγράφονται στην ετικέτα οι κίνδυνοι για την υγεία για παιδιά κάτω των 10 ετών.
https://ilsalvagente.it/2025/01/13/formaggio-con-latte-crudo-un-altro-bambino-intossicato