Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοθεία Φέτας: το χρονικό μίας προαναγγελθείσας καταδίκης

ΑρχικήΝέαΝοθεία Φέτας: το χρονικό μίας προαναγγελθείσας καταδίκης
spot_img

cibum team

Σκάνδαλο μεγατόνων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με τους κλάδους γαλακτοκομίας, κτηνοτροφίας, υπουργεία, φορείς καθώς και τον πολιτικό κόσμο να βρίσκονται «στα κάγκελα» μετά την καταγγελία εταιρείας, με έδρα την Γερμανία, περί νοθείας φέτας ΠΟΠ από ελληνική εταιρία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που τελικά εξάγει λευκό τυρί και όχι φέτα.

Όλα ξεκίνησαν…

Αφορμή για την έρευνα ήταν το θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού για το εν λόγω προϊόν, καθώς η συγκεκριμένη ελληνική φέτα που διακινείτο σε σουπερ μάρκετ στη Γερμανία πωλείται σε πολύ χαμηλή τιμή: 1,39 ευρώ τα 200 γραμμάρια, δηλαδή 6,95 ευρώ το κιλό. Αυτό διαπίστωσε εμπορική επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Αμβούργο και πήρε την πρωτοβουλία, να αποστείλει σε δύο διαφορετικά διαπιστευμένα και εξειδικευμένα εργαστήρια, τυχαία σφραγισμένα δείγματα της φτηνής φέτας για εργαστηριακό έλεγχο. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Αντί για 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα, όπως ορίζουν οι προδιαγραφές για τη φέτα, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, εξήγαγε στη Γερμανία «φέτα» που είχε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος, σε ποσοστό από 50% έως 80%.

To mail που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.

Tην Τετάρτη 10 Μαρτίου, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» -ο οποίος χορηγεί τις πιστοποιήσεις για τα προϊόντα Π.Ο.Π.- έλαβε mail με καταγγελία από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Γερμανία, η οποία δραστηριοποιείται στην προώθηση και διάθεση Ελληνικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο. Το εν λόγω μήνυμα αφορούσε ελληνική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που εξάγει το προϊόν τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» σε Super Markets της Γερμανίας, αναφέροντας ότι: «…η προωθούμενη βιολογική και παραδοσιακή φέτα είναι νοθευμένη, σε ποσοστό άνω του 50% που φθάνει έως και το 80%, με αγελαδινό γάλα…». Ως τεκμήρια των ισχυρισμών της, η καταγγέλλουσα εταιρεία παρέθετε έγγραφα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποίησε. Μετά από διερεύνηση του ζητήματος αποφασίστηκε η διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Την Πέμπτη 11 Μαρτίου συστάθηκε τριμελές κλιμάκιο από ελεγκτές του οργανισμού, το οποίο την αμέσως επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 12 Μαρτίου έφτασε στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας και διενήργησε επιτόπιο έλεγχο. Οι ελεγκτές πήραν στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου του οργανισμού. Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και αναμένονται –με αγωνία- τα αποτελέσματα.

Οι πολιτικές διαστάσεις.

Το θέμα παρέμεινε για λίγες ημέρες μυστικό… ένα κοινό μυστικό που έλαβε τεράστιες διαστάσεις στις 19 του μήνα όταν στο «παιχνίδι» μπήκαν η Διεπαγγελματική οργάνωση φέτας, το Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, ακόμα και ο πολιτικός κόσμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα: «Εντοπισμός σε Γερμανικά σούπερ μάρκετ μεγάλων ποσοτήτων λευκού τυριού ελληνικής προέλευσης ως Φέτας ΠΟΠ.». Και το Μέρα 25, όμως έφερε το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα:  “Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φέτα”. Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της ελληνικής ΠΟΠ φέτας, πάση θυσία, και διαφύλαξής της ως «κόρη οφθαλμού» από χώρες που εποφθαλμιούν να εισέλθουν στην αγορά με λευκά τυριά «τύπου φέτα». Μετά και τις πολιτικές αντιδράσεις το ΥπΑΑΤ στις 21 Μαρτίου εξέδωσε ένα λιτό δελτίο τύπου στο οποίο ανέφερε ότι διέταξε την πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας.

Ο κλάδος απαιτεί παραδειγματική τιμωρία.

Το σκάνδαλο –εάν αποδειχθεί- έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κτηνοτρόφους. Οι Αιγοπροβατοτρόφοι, καλούν την Ελληνική πολιτεία -εφόσον βέβαια αποδεδειγμένα διαπιστωθεί ότι κάποιος παρατύπησε- να εφαρμόσει το νέο, αυστηρό πλαίσιο, και να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα της εταιρείας που φέρεται να παρατύπησε, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

Εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας, ζήτησαν από την εν λόγω εταιρεία να πάρει θέση, συνέστησε τριμελή επιτροπή για να διερευνήσεις σε βάθος το ζήτημα και ταυτόχρονα απαίτησε την παραίτηση της υπό εξέταση εταιρείας, από την ΔΟΦ. Ταυτόχρονα κάλεσε, και αυτή, το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει το όνομα της υπό έλεγχο εταιρείας καθώς όπως είπαν αμαυρώνεται όλος ο κλάδος της Ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

Οι εξηγήσεις….

Δικαιολογία για την πρακτική της παραποίησης της φέτας ΠΟΠ δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως εξήγηση. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους οι τιμές στο πρόβειο γάλα έχουν αυξηθεί πολύ φτάνοντας στα επίπεδα του 2018 λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει στο εξωτερικό για τη φέτα. Με αυτές τις τιμές και δεδομένου ότι έχουν σταματήσει οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι ελληνικές εταιρείες για παραγωγή κυρίως προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για ξένους λιανέμπορους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, και το κέρδος έχει μειωθεί πολύ και μάλιστα μερικές εταιρείες ζημιώνονται προκειμένου να είναι τυπικές στις συμφωνίες τους.

Κάποιοι… κάπου… λένε….

Εάν και εφόσον αποδειχθεί ότι η εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλία, και ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, που όλοι γνωρίζουν πλέον το όνομα της, έχει παραποιήσει τις προδιαγραφές για την παρασκευή φέτας ΠΟΠ, θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο που θα ζημιώσει τα μέγιστα τις ελληνικές εξαγωγές και θα αποτελέσει όπλο στη φαρέτρα χωρών όπως Δανία και Γερμανία που επιμένουν να ζητάνε άδεια παραγωγής φέτας.

Κάποιοι … κάπου… λένε ότι η αρχική έρευνα που έγινε καταγγελία, και κατέληξε σε σφοδρή “καταιγίδα” ξεκίνησε από εγχώριους ανταγωνιστές της υπό έλεγχο εταιρείας, η οποία πουλάει τα προϊόντα της σε πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός μεταξύ τους να έχει γίνει αθέμιτος. Όπως και να ξεκίνησε όμως, πρόκειται για τεράστιο θέμα, αφού τέτοιες πρακτικές ζημιώνουν όλο τον κλάδο και πλήττουν τους κτηνοτρόφους, τις γαλακτοβιομηχανίες, την αγορά, τις εξαγωγές και την φήμη των ΠΟΠ προϊόντων μας στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο