Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φαρμακευτικά παρασκευάσματα διατροφής και λειτουργικά τρόφιμα: Οι νέες έρευνες αιχμής για τη χρήση τους ως εργαλεία προληπτικής ιατρικής

ΑρχικήΝέαΦαρμακευτικά παρασκευάσματα διατροφής και λειτουργικά τρόφιμα: Οι νέες έρευνες αιχμής για τη χρήση τους ως εργαλεία προληπτικής ιατρικής
spot_img

Η αυξανόμενη ζήτηση από τον πληθυσμό για ασφαλή και πλήρως φυσικά φάρμακα, η προσοχή των ερευνητών έχει στραφεί στα Nutraceuticals και τα λειτουργικά τρόφιμα.

Τα Neutraceuticals (στα ελληνικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα διατροφής ή φαρμακοτρόφιμα ή διατροφοφάρμακα) έχουν οριστεί το μακρινό 1994 ορίζεται ως κάθε ουσία που αποτελεί τρόφιμο ή μέρος τροφίμου και παρέχει ιατρικά ή οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και θεραπείας ασθενειών

Ένα άρθρο που αποτελεί μέρος του Ειδικού Τεύχους με τίτλο «Nutraceuticals and Functional Foods:
Bridging Health and Food Under a New Perspective»
αποκαλύπτει την τρέχουσα έρευνα αιχμής για τα nutraceuticals και τα λειτουργικά τρόφιμα και επικεντρώνεται στην ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση βιοδραστικών ουσιών από φυτικά ή ζωικά υποπροϊόντα.

Οι ακόλουθες πτυχές αυτής της έρευνας πρέπει να ληφθούν υπόψη:

(i) χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

(ii) ασφάλεια νέων στρατηγικών εξόρυξης. και

(iii) νέες πηγές (π.χ. υποπροϊόντα από τον αγροδιατροφικό τομέα) και νέες μεθοδολογίες.

Η μελλοντική έρευνα σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνει:

  1. τη χρήση μη επιβλαβών διαλυτών για την ανάκτηση.
  2. μηδενικά απόβλητα στο τέλος των διεργασιών·
  3. αξιολόγηση του μηχανισμού δράσης των διατροφοφαρμάκων και των λειτουργικών τροφίμων.

Αυτό θα παρουσιάσει νέες δυνατότητες για τη χρήση τους ως εργαλεία προληπτικής ιατρικής. Το αναμενόμενο τελικό σημείο είναι να αποτραπεί η εμφάνιση παθήσεων υγείας προτού να είναι επιτακτική η υιοθέτηση μιας φαρμακολογικής θεραπείας, ειδικά σε άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μια συμβατική θεραπευτική προσέγγιση. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα επιθυμητό, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση από τον πληθυσμό για ασφαλή και πλήρως φυσικά φάρμακα.

Το νέο αυτό Ειδικό Τεύχος πραγματεύεται από τη χημεία των τροφίμων έως τη διατροφή και από την ασφάλεια έως τη βιωσιμότητα και νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, αξιοποιώντας τον ρόλο που διαδραματίζουν τα nutraceuticals και τα λειτουργικά τρόφιμα.

Το δυναμικό υγείας των nutraceuticals και των λειτουργικών τροφίμων προκαλεί ενδιαφέρον
για έρευνα παγκοσμίως ως προς την αξιολόγηση των μηχανισμών δράσης τους, η οποία περιλαμβάνει
επίσης πιθανές αλληλεπιδράσεις με φυσιολογικές διεργασίες, με άλλα μόρια ή φαρμακευτικά προϊόντα
ή με τα ίδια τα τρόφιμα. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της κατάλληλης σύνθεσης για την παροχή τους.

Αυτή η πτυχή είναι υψίστης σημασίας: μόλις επιλεγεί ο κατάλληλος στόχος οργάνου του σώματος, τα nutraceuticals και τα λειτουργικά τρόφιμα πρέπει να αφεθούν να τον φτάσουν και να παρέχουν την
αναμενόμενη ευεργετική επίδραση στην υγεία.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νανοθρεπτικών και νανοσκευασμάτων με καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, που να υποστηρίζουν συγκεκριμένες ευεργετικές τους επιπτώσεις στην υγεία. Σχετική μελέτη αξιολόγησε μικροβιολογικές αναλύσεις και αναλύσεις μετάλλων σε μπαχαρικά και αρωματικά βότανα, τα οποία έχουν τεκμηριωθεί ως πλούσια πηγή βιοδραστικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται για τα οφέλη τους στην υγεία και για τον αρωματισμό και το χρωματισμό των τροφίμων. Ωστόσο, φέρουν βιολογικούς κινδύνους και περιέχουν ανησυχητικές χημικές ουσίες. Η συγκεκριμένη εργασία στοχεύει στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης διαφόρων μπαχαρικών και αρωματικών βοτάνων από την αγορά μιας μη ευρωπαϊκής χώρας σύμφωνα με την τρέχουσα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Τα αποτελέσματα δείχνουν την ασφάλεια των αναλυθέντων μπαχαρικών, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ασφαλή χρήση τους.

Πραγματοποιήθηκε επίσης έρευνα σχετικά με τη διαδικασία βιοενίσχυσης ρόκας και γλιστρίδας με Zn. Μια μελέτη βιοπροσβασιμότητας αυτού του θρεπτικού συστατικού με χρήση μιας διαδικασίας γαστρεντερικής πέψης in vitro, επιβεβαίωσε ότι είναι δυνατό να ληφθεί υψηλή περιεκτικότητα σε βιοενισχυμένη ρόκα και γλιστρίδα με Zn υιοθετώντας ένα κατάλληλο θρεπτικό διάλυμα φυτών εμπλουτισμένο με αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Σε διαφορετική μελέτη, αναφέρθηκε η συνάφεια, η καινοτομία και η σημασία της βιοενίσχυσης των λαχανικών με μέταλλα ως εργαλείο για τη βελτίωση της ανθρώπινης διατροφής. Έχει αποδειχθεί ότι η βιοενίσχυση των λαχανικών μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την αύξηση της περιεκτικότητας σε συγκεκριμένες ενώσεις. Στη συγκεκριμένη εγασία έχουν ληφθεί υπόψη οι πιθανές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν σε επίπεδο καλλιέργειας, καθώς και η βιοδιαθεσιμότητα διαφορετικών ορυκτών για τον καταναλωτή, χρησιμοποιώντας μια ευρεία προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικοποίησης των βιοδιαθέσιμων κλασμάτων.

Αλλά και το ωριμασμένο ιταλικό τυρί Parmigiano Reggiano έχει ευεργετική περιεκτικότητα σε μέταλλα, υποδεικνύοντας ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πηγή τροφής, σεληνίου και χρωμίου, μεταξύ άλλων, τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία . Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες που προάγουν την υγεία των αλεύρων πράσινης μπανάνας έχουν αναφερθεί σε μελέτη επίσης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά και φλαβονοειδή και η αντιοξειδωτική δράση απέδειξε πώς τα άλευρα από τις ποικιλίες μπανάνας Grand Naine και FHIA-01 GBF θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για λειτουργικά προϊόντα αρτοποιίας καθώς και για τον εμπλουτισμό σνακ.

Μια εναλλακτική πηγή τροφής έχει περιγραφεί από επιστήμονες, οι οποίοι εστίασαν στις εδώδιμες φωλιές πουλιών, οι οποίες καταναλώνονται ως κινέζικη παραδοσιακή τροφή για την υγεία και τους ιατρικούς τους σκοπούς λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Η μελέτη προτείνει έναν πλήρη χαρακτηρισμό των εδώδιμων φωλιών πουλιών, επιβεβαιώνοντας την υψηλή διατροφική τους αξία. Αυτή η μη συμβατική μήτρα τροφίμων έχει αξιολογηθεί, αποδεικνύοντας πώς τα χαρακτηριστικά και οι μέθοδοι εκχύλισης θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα βιοενεργών πρωτεϊνών και πεπτιδίων.

Αντικείμενο μελετών έχει γίνει και η ευεργετική αντιοξειδωτική δράση του μαροκινού ροδιού ενάντια στις διεργασίες του οξειδωτικού στρες. Παρατηρήθηκε ότι αυτή η μαροκινή ποικιλία ροδιού έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της ανάπτυξης μεταβολικών διαταραχών, καρκίνου, αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η μελέτη των εκχυλισμάτων ροδιού Sefri θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο σύνορο στους τομείς της συντήρησης τροφίμων και των συμπληρωμάτων υγείας.

Μια άλλη νέα και αντισυμβατική προσέγγιση στα συμπληρώματα διατροφής περιγράφηκε από ερευνητές, οι οποίοι αξιολόγησαν τις επιπτώσεις στην αποδοχή από τους καταναλωτές μιας σοκολάτας γάλακτος με εναλλακτικά γλυκαντικά ζάχαρης, προβιοτικά και ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα χρησιμοποιώντας τη σοκολάτα γάλακτος ως φορέα. Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι σχετικός ως πιθανή λειτουργική τροφή για τον διαβητικό πληθυσμό. Το θέμα προκαλεί ενδιαφέρον, καθώς η σοκολάτα μπορεί να είναι υποψήφια για την παροχή βιοδραστικών ενώσεων και λόγω της αποδεκτής γεύσης του για τον καταναλωτή, μπορεί να είναι καλός φορέας για τη σύνθεση νέων θρεπτικών και λειτουργικών τροφίμων.

Εν συντομία, και ως τελική παρατήρηση, οι συνεισφορές που παρουσιάζονται σε αυτό το Ειδικό Τεύχος
παρέχουν ένα στιγμιότυπο του τρέχοντος και αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την έρευνα για την ανάπτυξη νέων συμπληρωμάτων διατροφής και nutriceuticals με σκοπό την οικοδόμηση περισσότερων και νέων γνώσεων για τη γεφύρωση των τροφίμων και των συμπληρωμάτων, με τα διατροφικά προϊόντα και την υγεία σε μια συντονισμένη και βιώσιμη προληπτική προσέγγιση.

Για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το Ειδικό Τεύχος, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο