Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ νέος Ευρωπαϊκός "Aναδυόμενος Κίνδυνος" - Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας
spot_img

Στην κατηγορία “Αναδυόμενων Κινδύνων” ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Για 52 πιθανά ζητήματα που ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, ειδοποιήθηκε η EFSA από χώρες της ΕΕ στην EFSA το 2023, για τον εντοπισμό αναδυόμενων κινδύνων στα τρόφιμα και ποτά. Πέντε από αυτά κατηγοριοποιήθηκαν ως αναδυόμενοι κίνδυνοι σύμφωνα με την έκθεση του δικτύου ανταλλαγής αναδυόμενων κινδύνων (EREN), την ομάδα συζήτησης των ενδιαφερομένων μερών για τους αναδυόμενους κινδύνους, τις επιστημονικές μονάδες της EFSA, την επιστημονική επιτροπή και τις ομάδες εργασίας τους.

- Advertisement -

Το ισχύον σύστημα έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι η EFSA παραμένει σε εγρήγορση και ανταποκρίνεται στους αναδυόμενους κινδύνους, διασφαλίζοντας έτσι την υγεία και την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών. Η έκθεση δραστηριότητας της EFSA για τους αναδυόμενους κινδύνους μπορεί να θεωρηθεί ως εργαλείο προληπτικής δράσης για τον εντοπισμό τάσεων και πιθανών αναδυόμενων ζητημάτων και κινδύνων.

Μεταξύ των πέντε είναι, όπως αποκάλυψε το Cibum, το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που όμως έχει την επίδραση του αλκοόλ αλλά και ένα νανοϋλικό, το Z15 ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας που βασίζεται στην προηγμένη νανοτεχνολογία που ανοίγει μια νέα διάσταση στη μηχανική λυμάτων.

Ο κώδωνας κινδύνου ήρθε από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας FSAI. Σύμφωνα με το έγγραφο το Z15, ένα κατασκευασμένο νανοϋλικό που αποτελείται από σωματίδια οξειδίου του σιδήρου επικαλυμμένα με φυλλικό οξύ, και έχει υιοθετηθεί από μια ιρλανδική μονάδα επεξεργασίας νερού και αποβλήτων, ως το πρώτο κροκιδωτικό ή κατακρημνιστικό νανοκλίμακας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιείται σε 5.000 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ και παραμένει στο βιοστερεό κλάσμα, το οποίο ανακυκλώνεται στη γεωργική γη. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο να εισέλθει στην τροφική αλυσίδα. Στην Ιρλανδία, τα βιοστερεά συνήθως επαναχρησιμοποιούνται σε γεωργικές εκτάσεις ως βελτιωτικά εδάφους και λιπάσματα, με το 98% περίπου των παραγόμενων βιοστερεών να επαναχρησιμοποιούνται.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υψηλή αναλογία επιφάνειας προς όγκο των νανοϋλικών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αλληλεπίδρασης με όργανα του ανθρώπινου οργανισμού εάν απορροφηθούν, ενώ η ικανότητά τους να διασχίζουν τους κυτταρικούς φραγμούς και να αντιστέκονται στη βιοαποικοδόμηση μπορεί να αυξήσει την πιθανή τοξικότητά τους.

Η σύσταση του δικτύου EREN είναι πως πρέπει να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες για τον κύκλο ζωής του Ζ15 και να καθοριστούν τα επίπεδα σταθερότητας και η έκθεση του πληθυσμού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα