Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί την ΕΕ: Πάνω από το 50% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

ΑρχικήΝέαΟ ΠΟΥ προειδοποιεί την ΕΕ: Πάνω από το 50% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
spot_img

Περισσότερο από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκαλώντας ισχυρότερες εκκλήσεις για αυστηρότερους κανονισμούς και καλύτερη διατροφική επισήμανση.

“Η παχυσαρκία δεν γνωρίζει σύνορα. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, καμία χώρα δεν θα εκπληρώσει τον παγκόσμιο στόχο του ΠΟΥ για μη μεταδοτικές ασθένειες (NCD) για την ανάσχεση της αύξησης της παχυσαρκίας (μέχρι το 2025)», δηλώνει στο Nutrition Insight ο Δρ Hans Henri, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ευθύνονται για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, περισσότεροι από ένας στους οκτώ θανάτους. Συγκεκριμένα, το 59% των ενηλίκων και σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στην Ευρώπη είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα υψηλότερα επίπεδα υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας βρίσκονται στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη.

Ευθύνεται η πανδημία;

Η πανδημία έχει κάνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας πιο πιεστικό καθώς «οι ασθενείς με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές και θάνατο από τον ιό», όπως λέει ο ΠΟΥ.

Προκαταρκτικά στοιχεία από τον ΠΟΥ δείχνουν ότι οι άνθρωποι είχαν υψηλότερη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως ο καθιστική ζωή και η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, κάτι που με τη σειρά του, δημιούργησε υψηλότερους κινδύνους για την υγεία.

Η παχυσαρκία, η οποία αποτελεί αιτία 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου, είναι ο τέταρτος παράγοντας κινδύνου θανάτου μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, τους διατροφικούς κινδύνους και το κάπνισμα. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι είναι άμεσα υπεύθυνη για τουλάχιστον 200.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι επίσης οι κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αναπηρίας.

Για ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, προβλέπεται ότι η παχυσαρκία θα ξεπεράσει το κάπνισμα ως τον κύριο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο που μπορεί να προληφθεί τις επόμενες δεκαετίες.

Πολλές οργανώσεις ζητούν από τις κυβερνήσεις να εξεταστεί αυτό το πρόβλημα από την οπτική γωνία κάθε σταδίου της ζωής, όπως η καλύτερη ρύθμιση του ανθυγιεινού μάρκετινγκ τροφίμων και ποτών σε ψηφιακά περιβάλλοντα, κάτι που θα στόχευε κυρίως σε παιδιά και εφήβους, οι οποίοι συχνάζουν στον ψηφιακό χώρο.

Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας από το αρχικό στάδιο θα ήταν μια διεξοδική προσέγγιση, καθώς τα παιδιά που έχουν παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκα. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 80% των επτάχρονων παιδιών, υπερέβαινε το συνιστώμενο όριο. Ο περιορισμός της εμπορίας ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά, η φορολόγηση των ζαχαρούχων ποτών και η βελτίωση της ανταπόκρισης του συστήματος υγείας για τη διαχείριση της παχυσαρκίας συγκαταλέγονται επί του παρόντος μεταξύ των πιο ενεργά συζητημένων τομέων πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, σύμφωνα με στελέχη του ΠΟΥ.

Η ΕΕ προτίθεται να προτείνει ένα εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης της διατροφής και των ισχυρισμών για τα τρόφιμα έως το τέλος του 2022, μετά τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα οποία έδειξαν ότι τα κορεσμένα λίπη, το νάτριο, οι θερμίδες και οι προστιθέμενοι προσλήψεις ζάχαρης υπερβαίνουν τις συστάσεις πρόσληψης διατροφής στους περισσότερους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο