Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι θεμελιώδεις διαφορές της ασφάλειας τροφίμων ΗΠΑ-Ευρώπης: Η περίπτωση του βρωμικού καλίου

ΑρχικήΝέαΟι θεμελιώδεις διαφορές της ασφάλειας τροφίμων ΗΠΑ-Ευρώπης: Η περίπτωση του βρωμικού καλίου
spot_img

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το βρωμικό κάλιο, που επιτρέπεται στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Ευρώπη είναι  τοξικό για τους καταναλωτές, καθώς μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκινικών όγκων.

Είναι γνωστό ότι σε ζητήματα τροφίμων και φαρμάκων, η Ευρώπη με τις ΗΠΑ παρουσιάζουν θεμελιώδεις διαφορές.

 Ακόμα και σε κάτι τόσο απλό, όπως το ψωμί, πολλά ψωμιά στη Βόρεια Αμερική φέρονται να περιέχουν βρωμικό κάλιο, ένα ύποπτο καρκινογόνο που απαγορεύεται στην Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία, αλλά όχι τις ΗΠΑ και χρησιμοποιείται συνήθως με τη μορφή μικρών, λεπτών κρυστάλλων σε σκόνη για την ενίσχυση της ζύμης σε μια πληθώρα προϊόντων. Το βρωμικό κάλιο χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ ως βελτιωτικό αλευριού (E924). Χρησιμεύει στο να ενισχύει τη μαγιά και να επιτρέπει περισσότερο φούσκωμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Erik Millstone, ειδικός στα πρόσθετα τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι το βρωμικό κάλιο είναι  τοξικό για τους καταναλωτές, καθώς μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Χαρακτήρισε, επίσης, τις  ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πιο προσεκτικές στην ασφάλεια των τροφίμων από ότι αυτές των ΗΠΑ και πως σίγουρα υπάρχουν περιστατικά ασθενών που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την υπερκατανάλωση της τοξικής ουσίας εν αγνοία τους.

Το βρωμικό κάλιο αποτελεί μόνο μία από έναν κατάλογο χημικών ουσιών που απαγορεύονται στην Ευρώπη για λόγους υγείας, αλλά επιτρέπονται επίσης στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το διοξείδιο του τιτανίου, το βρωμιούχο φυτικό έλαιο (BVO) (E443) και το Propylparaben (E217).

Ο Millstone θεωρεί πως οι περισσότεροι κάτοικοι των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν για αυτά τα συστατικά και την επικινδυνότητά τους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε καθημερινή βάση σε επικίνδυνες ουσίες απλά και μόνο τρώγοντας το φαγητό τους.

Σε δήλωση στο CBS News, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είπε ότι όλα τα πρόσθετα τροφίμων απαιτούν αξιολόγηση πριν κυκλοφορήσουν και πως κατά αυτή τη διαδικασία εξετάζονται προσεκτικά στοιχεία για την ασφάλεια της κάθε ουσίας προτού καταλήξει ως συστατικό σε τρόφιμα. Ειδικά για το βρωμικό κάλιο, εκπρόσωπος του FDA δήλωσε πως όταν χρησιμοποιείται σωστά, το βρωμικό κάλιο μετατρέπεται σε αβλαβή ουσία κατά την παραγωγή τροφίμων.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να μετατραπεί όλη η ένωση που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε συνταγή κατά τη διαδικασία παραγωγής, αλλά ότι χρησιμοποιήθηκαν μέτρα ελέγχου για την ελαχιστοποίηση της ποσότητας στα τελικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη βελγική σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στη Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα