Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
11.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς τα μωβ λαχανικά επηρεάζουν το διαβήτη τύπου 2

ΑρχικήΕπιστήμηΠώς τα μωβ λαχανικά επηρεάζουν το διαβήτη τύπου 2
spot_img

Το “κλειδί” της επίδρασης των μωβ λαχανικών στο διαβήτη, είναι οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες.

Οι μωβ πατάτες, οι μωβ γλυκοπατάτες, τα μωβ καρότα, τα ραπανάκια, τα κόκκινα λάχανα τα μύρτιλλα και τα μούρα δεν διακρίνονται μόνο από το πανέμορφο πορφυρό χρώμα τους, αλλά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ανθοκυανινών.

Συγκεκριμένα οι μωβ πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, ραπανάκια και κόκκινα λάχανα περιέχουν ακυλιωμένες ανθοκυανίνες, οι οποίες αν και απορροφώνται ελάχιστα στην πέψη, διαθέτουν ευρείες προβιοτικές ιδιότητες, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συγγενικά τους είδη που περιέχουν μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες.

Ως ανθοκυανίνες ονομάζονται οι κόκκινες, μωβ και μπλε χρωστικές στα φρούτα, τα λαχανικά και οι κόνδυλοι. Πέρα από το να δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το όμορφο χρώμα τους, έρευνες μέχρι τώρα έχουν δείξει πως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη επηρεάζοντας τον ενεργειακό μεταβολισμό, τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τη φλεγμονή.

Αλλά ένα νέο άρθρο ανασκόπησης που συγκρίνει τα αποτελέσματα της έρευνας στο θέμα δείχνει ότι η ευεργετική επίδραση των ανθοκυανινών στον διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται εάν η ανθοκυανίνη ακυλιωθεί, δηλαδή αν προστεθεί μια ομάδα ακυλίου στα τμήματα σακχάρου της. Σύμφωνα με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή στη Μονάδα Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Turku στη Φινλανδία, Kang Chen, αυτή η διαδικασία δεν θα αλλάξει μόνο τις χημικές ιδιότητές τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται και μεταβολίζονται οι ανθοκυανίνες.

Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά  και μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον εντερικό φραγμό που επιτρέπει την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες διατηρούν την ομοιόσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου, καταστέλλουν τις προφλεγμονώδεις οδούς και ρυθμίζουν τους μεταβολισμούς της γλυκόζης και των λιπιδίων. Οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες έχουν επίσης διαφορετικές επιπτώσεις στα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό

Το είδος ανθοκυανινών καθορίζεται από το γονότυπο κάθε φυτού. Τα μωβ λαχανικά, ειδικά οι μωβ πατάτες παράγουν άφθονες ανθοκυανίνες, με την φινλανδική ποικιλία «Synkeä Sakari» να περιέχει μεγάλη αφθονία.

«Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες μπορούν να επηρεάσουν τον διαβήτη τύπου 2 με διαφορετικούς τρόπους», συνοψίζει ο Chen.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων: Καινοτόμα πλατφόρμα ενημέρωσης για την νομοθεσία τροφίμων

Η νέα Πλατφόρμα Ειδικού Σκοπού για την Νομοκανονιστική Συμμόρφωση, βοηθά τις επιχειρήσεις, όχι μόνο να γνωρίζουν αλλά και να προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στην ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα