Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελβετία: 1 στις 20 φρουτοσαλάτες θετική σε σταφυλόκοκκο και Listeria

ΑρχικήΝέαΕλβετία: 1 στις 20 φρουτοσαλάτες θετική σε σταφυλόκοκκο και Listeria
spot_img

Οι φρουτοσαλάτες θεωρούνται επικίνδυνες ως προς τον κίνδυνο ανάπτυξης τροφιμογενών ασθενειών, καθώς καταναλώνονται από ευπαθείς ομάδες.

Η Ελβετική Ένωση Καντονιακών Χημικών (ACCS), έπειτα από έρευνες που διεξήγαγε ανακάλυψε έτοιμες προς κατανάλωση φρουτοσαλάτες θετικές σε σταφυλόκοκκο και Listeria. 

Η Ελβετία αποτελείται από 26 διοικητικές υποδιαιρέσεις, οι οποίες ονομάζονται καντόνια. Καντονικοί χημικοί, λοιπόν,  ανέλυσαν τη μικροβιολογική ποιότητα των φρουτοσαλατών λαμβάνοντας 205 δείγματα κατά τη χρονική περίοδο Μάιος- Σεπτέμβριος 2022. Τα δείγματα προέρχονταν  από όλη την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, προκειμένου να ελεγχθεί η μικροβιακή ποιότητά τους και η δυνητική παρουσία επικίνδυνων βακτηρίων.

Οι φρουτοσαλάτες επιλέχθηκαν ως αντικείμενο έρευνας, καθώς οι δυνητικά κακές συνθήκες θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά και οι ανεπαρκείς μέθοδοι αποθήκευσης μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Επιπλέον, φρουτοσαλάτες μεταφέρονται σε πολλά μέρη με ευπαθείς ομάδες, όπως νοσοκομεία ή γηροκομεία.  

Η στοχευμένη δειγματοληψία εξέτασε είδη φρούτων που είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από βακτήρια, όπως φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ, για παράδειγμα το πεπόνι ή το καρπούζι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας 10 από τα προϊόντα αποδείχθηκαν μολυσμένα, το οποίο υπερέβη τις προσδοκίες των ερευνητών. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν σταφυλόκοκκος, θετικός στην κοαγουλάση, και Listeria σε 5 δείγματα το καθένα.

Από ελέγχους που έγιναν στις εταιρείες παραγωγής δεν εντοπίστηκε σαλμονέλα ή Listeria, αλλά οι ερευνητές επεσήμαναν την αναγκαιότητα της βελτίωσης των ελέγχων και της ασφάλειας τροφίμων βάσει των αποτελεσμάτων στις έτοιμες προς κατανάλωση φρουτοσαλάτες.

Σχετικά με το σταφυλόκοκκο

Υπάρχουν οκτώ είδη σταφυλόκοκκων θετικών στην κοαγουλάση (CPS), με τον Staphylococcus aureus να θεωρείται ο πιο παθογόνος. Παράγει τοξίνες που είναι υπεύθυνες για τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από σταφυλοκοκκικό, οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν στην θερμότητα που παράγεται κατά την επεξεργασία των τροφίμων.

Όσον αφορά στην ίδια τη μετάδοση, είναι αρκετά απλή, καθώς οι φορείς του Staphylococcus aureus μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα εάν δεν πλύνουν τα χέρια τους πριν τα αγγίξουν. Ανάλογα το πόσο ευαίσθητος είναι ο κάθε άνθρωπος στις τοξίνες, η περίοδος επώασης και το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν, με το χρονικό διάστημα να κυμαίνεται από μισή ως και 8 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο κοιλιακός πόνος, η διάρροια, η ζάλη, το ρίγος και η αίσθηση αδυναμίας και ο σχετικά μέτριος πυρετός (δέκατα και λίγο περισσότερο). Αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πιο σοβαρές επιπτώσεις, όπως πονοκέφαλοι και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η πλειοψηφία των ασθενών αναρρώνει εντός ενός 24ωρου στο σπίτι, χωρίς νοσηλεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα