Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όταν στους Βούλγαρους δεν άρεσε η… σοκολάτα!

ΑρχικήΝέαΌταν στους Βούλγαρους δεν άρεσε η... σοκολάτα!
spot_img

“Αν η σοκολάτα είναι υγρό, στείλτε μας ένα μπουκάλι να δοκιμάσουμε”.

Στις 7 Ιουλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας. Με την ιστορία της να χρονολογείται πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια στο σημερινό νότιο Μεξικό, η σοκολάτα έφθασε στη Βουλγαρία στις αρχές του 20ου αιώνα.

“Στις αρχές του 20ου αιώνα, η σοκολάτα ήταν κάτι άγνωστο και εξωτικό για τους Βούλγαρους”, δήλωσε στο BTA ο επιμελητής επικεφαλής του Εθνικού Πολυτεχνικού Μουσείου στη Σόφια, Βασίλ Μακαρίνοφ.

Ο πρωτοπόρος σοκολατοποιός στο έδαφος της Βουλγαρίας ήταν ο Βελιζάρ Πέεφ – ένας βετεράνος στρατιώτης που πολέμησε στους Σερβοβουλγαρικούς και Βαλκανικούς πολέμους.

Το 1901 ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο σοκολάτας της Βουλγαρίας, στη Σόφια, με την επωνυμία “Βιομηχανία σοκολάτας και ζαχαροπλαστικής – Βελιζάρ Πέεφ”. Έφτιαχνε σοκολάτα, γλυκίσματα πολυτελείας και μπισκότα.

Ήταν πολλά τα εμπόδια που αντιμετώπισε ο επιχειρηματίας, συμπεριλαμβανομένου του γούστου των πελατών: οι Βούλγαροι εκείνη την εποχή δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη σοκολάτα, εξήγησε ο Μακαρίνοφ. Ο θρύλος λέει ότι ένας ιερέας από την επαρχία, ενθουσιασμένος από τη νέα παραγωγή, έστειλε ένα γράμμα στον Πέεφ: “Αν η σοκολάτα είναι υγρό, στείλτε μας ένα μπουκάλι να δοκιμάσουμε”.

Αρχικά το εργαστήριο απασχολούσε μόλις δέκα άτομα προσωπικό και είχε 3 με 4 μηχανήματα. Τα επόμενα χρόνια, η μικρή επιχείρηση εξελίχθηκε σε ένα πιο σοβαρό ευρωπαϊκού τύπου εργοστάσιο. Είχε 300 εργάτες, 32 ηλεκτροκινητήρες και 172 σύγχρονα μηχανήματα.

Το 1922 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον Πέεφ: άνοιξε ένα υποκατάστημα του εργοστασίου στην πόλη Σβόγκε, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας, αγόρασε νέα γερμανικά και ιταλικά μηχανήματα. Είχε μάλιστα το δικό του εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο λειτουργούσε στο Σβόγκε και μάλιστα τροφοδοτούσε την πόλη με ηλεκτρισμό, πρόσθεσε ο Μακαρίνοφ.

Μια μεγάλης κλίμακας βιομηχανία σοκολάτας δημιουργήθηκε στη Βουλγαρία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη δεκαετία του 1930, και άλλα εργοστάσια άρχισαν να παράγουν σοκολάτα. Τα πιο γνωστά μεταξύ αυτών ήταν τα εργοστάσια των Στέφαν Μπαλακτσίεφ, Αβραάμ Τσελιόβσκι, Αρόν Μπεράχα.

Η Ημέρα της Σοκολάτας γιορτάζεται από το 2009 και συνδέεται με την επέτειο της πρώτης αποστολής κόκκων κακάο από τη Νότια Αμερική στην Ισπανία το 1550.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο