Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια Ημέρα κοιλιοκάκης – Κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο έγιναν μπλε

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια Ημέρα κοιλιοκάκης – Κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο έγιναν μπλε
spot_img

Εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο έγιναν φωταγωγήθηκαν χθες με μπλε χρώμα για να ευαισθητοποιήσουν για αυτήν την ευρέως διαδεδομένη αυτοάνοση ασθένεια.

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, του Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη, ιδιαίτερα στη «Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη» στις 16 Μαΐου, διάφοροι οργανισμοί κοιλιοκάκης σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν  σε εθνικές και διεθνείς εκστρατείες για να ενισχύσουν το μήνυμα και την αποστολή τους για ευαισθητοποίηση σχετικά με την κοιλιοκάκηκαι να αναδείξουν τη σοβαρότητα αυτής της ασθένειας.

- Advertisement -

Από γέφυρες μέχρι γήπεδα, δημαρχεία έως ουρανοξύστες, εμβληματικές κατασκευές παγκοσμίως έχουν στρατολογηθεί για να ευαισθητοποιήσουν για αυτήν την ευρέως διαδεδομένη αυτοάνοση ασθένεια που δεν έχει ακόμη ειδικά φάρμακα ή θεραπεία.

Πέρυσι πολλά δημόσια κτίρια και μνημεία φωτίστηκαν με πράσινο χρώμα ενώ φέτος με μπλε όπως στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ με το  #ShineALightOnCeliac. Ο Δήμος Χανίων συμμετείχε σε αυτήν την παγκόσμια δράση και φωταγώγησε χθες Πέμπτη 16 Μαΐου, τον Φάρο στο Ενετικό Λιμάνι, με μπλε φως, προκειμένου να ενισχύσει το μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Κοιλιοκάκη. Το μήνυμα του Δήμου Χανίων λέει: «Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε όσους την αντιμετωπίζουν καθημερινά». Και ο Δήμος Φλώρινας συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, φωταγωγώντας το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου το κτίριο του Δημαρχείου στο μπλε χρώμα.

Πέρυσι ένα εντυπωσιακό θέματα έκανε τον γύρο του κόσμου. Στη Βραζιλία το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, φωτισμένο με πράσινο χρώμα κατόπιν αιτήματος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Celiac, Movimento Celíacos do Brasil.

Η κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη είναι μια σοβαρή, αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από την κατανάλωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Όταν ένα άτομο με κοιλιοκάκη τρώει γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στις λάχνες των εντέρων. Οι κατεστραμμένες λάχνες. καθιστούν σχεδόν αδύνατο για το σώμα να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και σε ένα σωρό άλλα προβλήματα, όπως η οστεοπόρωση, η στειρότητα και η εμφάνιση άλλων αυτοάνοσων ασθενειών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα