Τα βακτήρια θανατώνονται εύκολα με το μαγείρεμα, αλλά αποτελεί κίνδυνο σε μη μαγειρεμένα τρόφιμα όπως φρούτα ή σαλάτες
Ένας από τους πιο συνηθισμένους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, οι οποίες έχουν συνδεθεί συχνά με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά είναι η σαλμονέλα. Πρόκειται για μια οικογένεια βακτηρίων που είναι ικανή να παράγει τροφιμογενείς ασθένειες, να προκαλεί γαστρεντερίτιδα και να ευθύνεται για πολλές επιδημίες τροφίμων. Παρόλο που τα κρούσματα που οφείλονται σε μικροοργανισμούς στα τρόφιμα σχετίζονται πιο συχνά με προϊόντα ζωικής προέλευσης, η πραγματικότητα είναι ότι τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υπεύθυνα πολλές φορές για μολύνσεις.
- Δείτε επίσης: Τα μολυσμένα αγγούρια “ξαναχτύπησαν” – Νέα μεγάλη ανάκληση
- Δείτε επίσης: Τούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα
Μπορεί να βρεθεί στον πεπτικό σωλήνα άγριων και αγροτικών ζώων. Αυτό το βακτήριο έχει βρεθεί σε νωπά προϊόντα όπως σπόρους, φύλλα (όπως μαρούλι), λαχανικά (φύτρα και ντομάτες) και φρούτα (πεπόνια ή μάνγκο) – είναι επίσης σε θέση να αποικίσει άλλα γεωργικά προϊόντα όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς και κόκκους κακάο. Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού.
Τα βακτήρια θανατώνονται εύκολα με το μαγείρεμα, αλλά αποτελεί κίνδυνο σε μη μαγειρεμένα τρόφιμα όπως φρούτα ή σαλάτες.
- Δείτε επίσης: Πώς φτιάχνονται οι κοτομπουκιές των McDonald’s; (βίντεο)
- Δείτε επίσης: Τι συμβαίνει όταν πίνoυμε νωπό γάλα με άδειο στομάχι;
Οι επικίνδυνες φρεσκοκομμένες και συσκευασμένες σαλάτες
Η Taylor Fresh Canada Foods, ULC ανακαλεί το Sweet Kale Chopped Kit της μάρκας Taylor Farms από την αγορά λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα, μετά τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών της Καναδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA). Πρόκειται για σακουλάκι με κομμένη σαλάτα λαχανικών, 340 γραμμαρίων.
Μέχρι την δημοσίευση αυτής της ανάκλησης, δεν έχουν αναφερθεί ασθένειες που να σχετίζονται με την κατανάλωση αυτού του προϊόντος.
Το προϊόν που ανακλήθηκε διανεμήθηκε στο New Brunswick, στο Newfoundland και στο Labrador, στη Nova Scotia, στο Οντάριο και στο Κεμπέκ του Καναδά.
- Δείτε επίσης: Το φαγητό που μπορεί να φάει ο διπλανός σου στο αεροπλάνο και να κάνει την πτήση σου… κόλαση!
- Δείτε επίσης: Μεταλλικά κομμάτια σε τρόφιμα – Δεκάδες ανακλήσεις μέσα σε 20 ημέρες σε όλο τον κόσμο
Πονοκέφαλος τα φύτρα μηδικής στις Σκανδιναβικές χώρες
Την ίδια ώρα Νορβηγοί αξιωματούχοι ερευνούν τις περιπτώσεις μόλυνσης με σαλμονέλα που συνδέεται με φύτρα μηδικής.
Η μηδική ή πολυετές τριφύλλι, είναι ανθοφόρο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Περιέχει τουλάχιστον 87 είδη και συναντάται κυρίως γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Διεθνώς αναφέρεται ως alfalfa, που σημαίνει «πατέρας όλων των τροφών» στα αραβικά. Καλλιεργείται αποκλειστικά και μόνο για το χόρτο της που υπό διάφορες μορφές χρησιμοποιείται στη διατροφή των ζώων. Η μηδική μπορεί επίσης να καταναλωθεί από τον άνθρωπο (οι φρέσκοι νεαροί βλαστοί, τα φύτρα και όχι οι σπόροι). Περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών βασικών βιταμινών, όπως Α, Β, D, E, K και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) ανέφερε ότι 23 άνθρωποι αρρώστησαν με Salmonella Newport από εννέα περιοχές.
Έχουν αναφερθεί ασθενείς από τα μέσα Οκτωβρίου. Ηλικίες κυμαίνονται από 18 έως 79 ετών με διάμεσο τα 48 έτη και 16 εξ αυτών είναι γυναίκες. Οκτώ άτομα έχουν νοσηλευτεί. Βακτήρια με παρόμοιο γενετικό προφίλ έχουν ανιχνευθεί σε όλους τους ασθενείς, γεγονός που υποδηλώνει κοινή πηγή μόλυνσης.
Το FHI που διερευνά το περιστατικό με την Mattilsynet (Η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο και τις τοπικές αρχές, συνιστά στους καταναλωτές να πετάξουν τα λαχανικά που έχουν αγοράσει τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό ισχύει επίσης για προϊόντα που περιέχουν ως συστατικό τα φύτρα μηδικής, όπως σάντουιτς, μπαγκέτες, σαλάτες.
- Δείτε επίσης: Επιχείρηση τρολάρει κυβερνητική προειδοποίηση να μη χρησιμοποιεί τη λέξη «τυρί» στα vegan προϊόντα της
Πώς έφθασαν οι αρχές στα ύποπτα λαχανικά
Η υποψία βασίζεται σε συνεντεύξεις ασθενών, επιδημιολογικά δεδομένα, πληροφορίες αγορών των ασθενών και μοτίβα διανομής προϊόντων.
Η Mattilsynet έλαβε δείγματα τροφίμων, συσκευασιών και από περιβάλλοντα παραγωγής. Το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο προχώρησε σε εξετάσεις για τυχόν σαλμονέλα που θα μπορούσε να συνδεθεί με την επιδημία.
Η Norske Spier ανακάλεσε από την αγορά προϊόντα που περιέχουν βιολογικά φύτρα μηδικής. Αυτό ισχύει για όλα τα πακέτα και τις ημερομηνίες που πωλούνται αυτήν τη στιγμή και στην αλυσίδα εφοδιασμού με ημερομηνίες λήξεως από 27 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2024.
Τα είδη πωλούνται σε μια σειρά από παντοπωλεία σε όλη τη χώρα, όπως τα Rema 1000, Coop, Kiwi, Meny, Bunnpris, Joker και Spar.
Η Νορβηγία κατέγραψε 757 κρούσματα σαλμονέλας το 2023, με 37 τοις εκατό να έχουν μολυνθεί στη χώρα και 63 τοις εκατό στο εξωτερικό.
Ανακλήσεις και στην Σουηδία
Εν τω μεταξύ, ανακλήσεις έχουμε και στη Σουηδία καθώς οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν μια διαφορετική εστία σαλμονέλας που συνδέεται επίσης με αυτούς τους βλαστούς.
Ο Folkhälsomyndigheten (ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας) είπε ότι 92 άτομα από 18 περιοχές έχουν μολυνθεί με μία από τις 12 γενετικά στενά συγγενείς παραλλαγές της αλληλουχίας Salmonella Typhimurium τύπου 36 (ST).
Οι αρχές έκαναν σύνδεση μεταξύ της ασθένειας και της κατανάλωσης φύτρων μηδικής που βλάστησαν από μια συγκεκριμένη παρτίδα σπόρων. Οι SydGrönt και Munkagrodden έκαναν ανάκληση και σταμάτησαν τη συγκεκριμένη βλάστηση.
«Πραγματοποιούμε προσεκτικούς ποιοτικούς ελέγχους και παστεριώνουμε τους σπόρους πριν από τη βλάστηση. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το περιστατικό και τώρα ερευνούμε μαζί με τις αρχές», δήλωσε η Eva Bendroth, από το Munkagrodden.
Οι εργασίες που περιλαμβάνουν τη δειγματοληψία, την ανάλυση και την παρακολούθηση συνεχίζονται με τη βοήθεια του Σουηδικού Οργανισμού Τροφίμων (Livsmedelsverket) και άλλων φορέων.
Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα
Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν ή δεν έχουν γεύση αλλοιωμένα. Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα. Τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο, σύμφωνα με το CDC.
Όποιος έχει καταναλώσει οποιοδήποτε από το προϊόν που ανακαλείται και έχει αναπτύξει συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι άρρωστοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση στα βακτήρια της σαλμονέλας επειδή είναι απαραίτητες ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλωσης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Διαφορετικά, οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.
Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωσταίνουν ή να παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να μεταδίδουν τις λοιμώξεις σε άλλους.