Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάλι πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε κρούσματα βρουκέλλωσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠάλι πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε κρούσματα βρουκέλλωσης
spot_img

Στη χώρα μας, το ποσοστό κοινοποίησης ήταν 8  φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο ΕΕ/ΕΟΧ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, δημοσίευσε την έκθεση κρουσμάτων βρουκέλλωσης για το 2022. Το 2022, αναφέρθηκαν 199 επιβεβαιωμένα κρούσματα βρουκέλλωσης στην ΕΕ/ΕΟΧ. Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα για το 2022 που ανακτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESy) έως την 1η Φεβρουαρίου 2024. Το TESSy είναι ένα σύστημα συλλογής, ανάλυσης και διάδοσης δεδομένων για μεταδοτικές ασθένειες. Ο υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που αντιστοιχεί στο 81% όλων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ. ΕΕ/ΕΟΧ ήταν από 6 κράτη μέλη (Γαλλία,  Γερμανία, Ελλάδα,  Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία).

Η βρουκέλλωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια Brucella, όταν καταναλώνονται μολυσμένα ζωικά προϊόντα (μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ή κακοψημένο κρέας) ή από επαφή με μολυσμένα ζώα (πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή, χοίροι και σκύλοι). Η βρουκέλλωση εμφανίζεται παγκοσμίως, αλλά στην περιοχή της Μεσογείου είναι πιο έντονη.

Τα συμπτώματα είναι τόσο γενικά όπως πυρετός, αδυναμία, πόνος στις αρθρώσεις, όσο και ειδικά οργάνων συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων στις βαλβίδες εγκεφάλου και καρδιάς. Χωρίς θεραπεία, η βρουκέλλωση μπορεί να γίνει χρόνια ή να οδηγήσει σε θάνατο. Η βρουκέλλωση παραμένει μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να νοσηλεύονται.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα ανέφερε το υψηλότερο ποσοστό κοινοποίησης (0,33 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού). Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν 35 το 2022, 24 το 2021, 30 το 2020, 65 το 2019 και 97 το 2018.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την περίοδο 2005-2020 η κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως δικής τους παραγωγής, αναφέρθηκε στο 57% των περιπτώσεων στη Ελλάδα.

Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν σε άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών (0,08 ανά 100.000 πληθυσμού) και σε γυναίκες μεταξύ 45-64 ετών (0,04 ανά 100.000 πληθυσμού).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο