ΑρχικήΝέαΠανώλη αιγοπροβάτων: Μάχη απέναντι στη νόσο, αλλά και στο χρόνο, για...

Πανώλη αιγοπροβάτων: Μάχη απέναντι στη νόσο, αλλά και στο χρόνο, για να διασωθεί η ελληνική κτηνοτροφία

3 λεπτά ανάγνωσης

Σήμερα ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα και στη Αχαΐα.

Περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της ζωονόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ελήφθησαν στην Αχαΐα, διότι πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης, η οποία, βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, ορίζεται στα 10 χιλιόμετρα από το σημείο του εντοπισμού του κρούσματος, στην ορεινή Κορινθία. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία και αποφασίστηκε η θανάτωση όλων των ζώων της μονάδας.

- Advertisement -

Τα μέτρα ελήφθησαν έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στρατάκου.

Στη συνάντηση συμμετείχε διαδικτυακά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξέλιξη της νόσου και στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για την ιχνηλάτηση, διαδικασία, μέσω της οποίας, επιβεβαιώθηκε το κρούσμα στην ορεινή Κορινθία.

- Advertisement -

Ο Χρήστος Κέλλας, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο καταναλωτικό κοινό, ούτε η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Επεσήμανε ωστόσο ότι «είναι ουσιώδες ζήτημα προστασίας της ελληνικής κτηνοτροφίας», γι αυτό κάλεσε τους κτηνοτρόφους, «να συνεργάζονται με τους κτηνιάτρους και να αναφέρουν άμεσα, τυχόν συμπτώματα που εντοπίσουν, στις διευθύνσεις κτηνιατρικής».

«Είναι σημαντικό να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι μια μάχη απέναντι στη νόσο, αλλά και απέναντι στο χρόνο, γιατί όσο πιο άμεσα επέμβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις στις κτηνοτροφικές μονάδες», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος και πρόσθεσε ότι «ο λόγος που τίθενται περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση και μεταφορά ζώων στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, είναι διότι πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης, που βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, ορίζεται στα 10 χιλιόμετρα από το σημείο του εντοπισμού του κρούσματος».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι «η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε από τη στιγμή της εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων στη Θεσσαλία, με ενημερωτικές συναντήσεις στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, όπως επίσης και με συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους για τη λήψη προληπτικών μέτρων» και συμπλήρωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση και τήρηση των μέτρων που υποδεικνύουν οι διευθύνσεις κτηνιατρικής της Περιφέρειάς μας για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ζωονόσου της πανώλης. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο».

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Άσπρισε η ελιά σας; Τι είναι η βαμβακάδα και πότε χρειάζεται επέμβαση

Η λευκή εμφάνιση πάνω στα άνθη και στους νεαρούς βλαστούς προκαλεί συχνά ανησυχία, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι το δέντρο κινδυνεύει άμεσα

Τυρόπιτες στην Ελλάδα: Πότε είναι καλύτερα να τις αποφύγετε και τι πρέπει να γνωρίζουν καταναλωτές, φούρνοι και βιομηχανία

Τι λέει ο ΕΦΕΤ για τη συντήρηση και το ζήτημα ασφάλειας τροφίμων πίσω από το αγαπημένο σνακ των Ελλήνων.

Αφλατοξίνες: Το 90% των κοινοποιήσεων στο RASFF αφορά τρόφιμα εκτός ΕΕ

Νέα ανάλυση τεσσάρων ετών καταγράφει τις κατηγορίες τροφίμων και τις χώρες προέλευσης που εμφανίζονται συχνότερα στις ευρωπαϊκές κοινοποιήσεις για μυκοτοξίνες