Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

PepsiCo Hellas: Στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς πατάτας μέσω της ψηφιακής γεωργίας

ΑρχικήΝέαPepsiCo Hellas: Στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς πατάτας μέσω της ψηφιακής γεωργίας
spot_img

cibum team

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του καινοτόμου προγράμματος Αγροτικής Ψηφιοποίησης της PepsiCo Hellas (Agro Digitization) για την καλλιέργεια πατάτας. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα γεωργικής ψηφιοποίησης, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, μέσα από το οποίο η PepsiCo Hellas στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς πατάτας με τους οποίους συνεργάζεται, παρέχοντας τους εκπαίδευση και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του προγράμματος Agro Digitization, οι Έλληνες παραγωγοί αξιοποιούν τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και ψηφιακά εργαλεία για την παρακολούθηση, με άρτιο τρόπο, όλης της διαδικασία της παραγωγής, ώστε να παράγουν πατάτες υψηλής ποιότητας.

   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Agro Digitization, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού με την εφαρμογή του νέου καινοτόμου ψηφιακού εργαλείου irrigation tool, το οποίο αφορά στη διαχείριση της άρδευσης, υπολογίζοντας το βέλτιστο «ισοζύγιο του νερού», καθώς η καλλιέργεια της πατάτας είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά τις ποτιστικές της ανάγκες.

   Η PepsiCo Hellas σε άριστη συνεργασία με τους παραγωγούς πατάτας που συνεργάζεται υλοποίησε τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης και εφαρμογής του irrigation tool με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη αποδοχή από τους Έλληνες παραγωγούς.

   Ο στόχος για το 2021, πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε η πρωτοπόρος εφαρμογή του Irrigation tool, ήταν η υλοποίηση του στο 20% των καλλιεργειών των συμμετεχόντων παραγωγών. Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τους Έλληνες παραγωγούς οι οποίοι το αξιοποίησαν στο 54% των καλλιεργειών τους, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο κατά 270% από την πρώτη κιόλας χρονιά υλοποίησης του, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της άρδευσης, την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και τέλος στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παραγωγής.

   Το Irrigation tool παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων σε εβδομαδιαία βάση, ξεκινώντας από την ημερομηνία πλήρους ανάδυσης έως την ημερομηνία συγκομιδής. Οι καλλιεργητές λαμβάνουν εβδομαδιαία συμβουλή με την πρόβλεψη της κατανάλωσης της επόμενης εβδομάδας. Οι ενημερώσεις για την τιμή της κατανάλωσης είναι διαθέσιμες στο iCropTrak σε καθημερινή βάση, 24 ώρες την ημέρα, αλλά και μέσω email μία φορά ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα άρδευσης και βροχής ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση για να λαμβάνονται οι σωστοί υπολογισμοί για το ισοζύγιο του νερού. Η σωστή ενημέρωση του συστήματος του iCropTrak για την εβδομαδιαία ανάπτυξη του φυτού είναι αναγκαία για τον σωστό υπολογισμό της κατανάλωσης νερού, ειδικά κατά τις περιόδους όπου το ποσοστό εδαφοκάλυψης μεταβάλλεται σημαντικά από τη μία εβδομάδα στην άλλη.

   Η χρήση του Irrigation tool υλοποιείται στο πλαίσιο του REGENERATIVE AGRICULTURE και αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη του διεθνούς στόχου της PepsiCo για τη βελτιστοποίηση της χρήσης νερού που χρησιμοποιείται συνολικά στην άρδευση κατά 15% έως το 2025.

   Η εφαρμογή του προγράμματος Αγροτικής Ψηφιοποίησης της PepsiCo Hellas (Agro Digitization) έχει ξεκινήσει από το 2018, κάνοντας πράξη τις έννοιες της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη στις καλλιέργειες πατάτας όλων των συνεργαζόμενων Ελλήνων παραγωγών πατάτας από τους οποίους η PepsiCo Hellas για το 2021 θα προμηθευτεί 9.150 τόνους πατάτας για την παραγωγή του ελληνικού της εργοστασίου (brands που παράγει).

   Ο Νικόλαος Σπανίδης, παραγωγός και προμηθευτής της PepsiCo Hellas από το Κουτσό Ξάνθης, σημείωσε αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος: «Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και η τεχνογνωσία με τα οποία μας στηρίζει η PepsiCo Hellas, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος και την κλιματική αλλαγή».

   O Γιάννης Στελλάκης, Agro-Manager Greece, Balkans & Cyprus της εταιρίας, σημείωσε: «Η PepsiCo Hellas εδώ και δεκαετίες έχει επενδύσει σε ανθρώπους, τεχνολογία, εξοπλισμό και συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα, προσφέροντας κορυφαία τεχνογνωσία στους Έλληνες παραγωγούς και διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα στην ελληνική πατάτα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στηρίζουμε ουσιαστικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργικής παραγωγής στη χώρα με βασικό άξονα την βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.

Πάτρα: Δρακόντεια μέτρα για ασφάλεια τροφίμων και αισχροκέρδεια στο καρναβάλι

Μπαράζ ελέγχων σε τρόφιμα και ποτά – Απαγορεύτηκαν οι υπαίθριες ψησταριές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα