Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φρέσκα smoothies: Εργαστηριακή ανάλυση βρήκε ακόμα και κόπρανα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦρέσκα smoothies: Εργαστηριακή ανάλυση βρήκε ακόμα και κόπρανα!
spot_img

Περισσότερα από τα μισά φρέσκα smoothies είναι μολυσμένα έδειξαν εργαστηριακές αναλύσεις από το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών (CVUA) της Καρλσρούης στη Γερμανία.

 Το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών (CVUA) της Καρλσρούης, στη Γερμανία έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για χυμούς φρούτων και λαχανικών smoothies, μη συσκευασμένους που παρασκευάζονται και καταναλώνονται σε καταστήματα εστίασης και κέτερινγκ. Το εργαστήριο ανέλυσε μικροβιολογικά και αισθητηριακά (δηλαδή φρεσκάδα και παρουσία παθογόνων και αλλοιώσεων) 9 δείγματα φρέσκων smoothies και έξι δείγματα αρχικών και ενδιάμεσων προϊόντων (όπως φρούτα σε φέτες ή πουρέ).

Μόλις παραλήφθηκαν τα δείγματα, τα προϊόντα υποβλήθηκαν σε αισθητηριακή εξέταση από εκπαιδευμένους ελεγκτές προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες, ιδίως όσον αφορά την εμφάνιση και την όσφρηση. Η μικροβιολογική εξέταση περιελάμβανε τον συνολικό αριθμό μυκήτων και μικροβίων ανθεκτικών στα οξέα (επομένως και ανθεκτικά στη μεταφορά στο στομάχι). Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η παρουσία τυπικών παρασίτων ποτών, όπως βακτήρια γαλακτικού οξέος και ζυμομύκητες. Αναλύθηκαν επίσης κλασικά μικρόβια υγιεινής, ψευδομονάδες (παθογόνες αλλοιώσεις που δεν μπορούν να ανιχνευθούν σε ποτά με καλές πρακτικές παρασκευής) και δυνητικά παθογόνα μικρόβια Bacillus cereus.

Όσον αφορά στην αισθητηριακή εξέταση των δειγμάτων  δεν υπήρχαν οπτικές ή οσφρητικές ενδείξεις αλλοίωσης ή άλλης μόλυνσης και τα προϊόντα ήταν φρέσκα. Όμως πάνω από τα μισά από όλα τα δείγματα (5 στα 9) περιείχαν ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, σε αξιοσημείωτο αριθμό.

Σε ένα δείγμα ανιχνεύτηκε υψηλός αριθμός δεικτών κοπράνων (600 CFU ανά ml) και 1300 CFU ανά ml Enterobacteriacae (Τα Εντεροβακτηριοειδή είναι οικογένεια βακτηρίων τα οποία βρίσκονται συνήθως στον εντερικό σωλήνα των ανθρώπων και άλλων ζώων). Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το εύρημα σε κακή υγιεινή του χειριστή τροφίμων, κατά τη διάρκεια της παρασκευής του smoothie. “Ιδιαίτερη” θέση κατέλαβαν οι ψευδομονάδες, καθώς σε τέσσερα δείγματα, οι αριθμοί ψευδομονάδων ήταν πάνω από 10.000 CFU ανά ml.

Οι ψευδομονάδες δεν συγκαταλέγονται στα μικρόβια που αναμένεται να υπάρχουν στα ροφήματα και μπορούν, για παράδειγμα, να εισχωρήσουν στο προϊόν από μολυσμένες συσκευές/μηχανήματα ή από μη αποφλοιωμένα φρούτα και λαχανικά. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα αυξημένα επίπεδα συσχετίστηκαν με τη χρήση λαχανικών με ρίζα. Επομένως, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σχολαστικό τους πλύσιμο. Είναι καλύτερο λένε οι ερευνητές να χρησιμοποιείτε αποφλοιωμένα λαχανικά ρίζας. 

Τα μικρόβια Bacillus cereus, τα οποία μπορούν συχνά να ανιχνευθούν σε ακίνδυνα χαμηλούς αριθμούς σε θερμικά επεξεργασμένα smoothies και μπορούν να επιβιώσουν στη διαδικασία σε μορφή σπορίων χωρίς ζημιά, δεν ήταν ανιχνεύσιμα σε κανένα δείγμα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των ανθεκτικών σε οξύ βακτηρίων ήταν 14 φορές μεγαλύτερος μετά την άλεση/πίεση. Γαλακτικό οξύ δεν βρέθηκε καθόλου στα προκομμένα φρούτα, αλλά αυξήθηκε σημαντικά στο συμπιεσμένο ενδιάμεσο προϊόν. Η μούχλα που μπορούσε ήδη να ανιχνευθεί στο αρχικό προϊόν μεταβιβάστηκε και στο ενδιάμεσο προϊόν.

Στον χυμό πορτοκαλιού, η ποσότητα των μικροβίων ήταν δυσδιάκριτη ή ανεκτή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι δυνατή η παραγωγή smoothies με χαμηλό ή ανεκτό αριθμό παθογόνων παραγόντων που προκαλούν αλλοίωση ή/και μικροβίων υγιεινής. Δυστυχώς, αυτός δεν ήταν ο κανόνας στα προϊόντα που εξετάστηκαν στο CVUA Karlsruhe. Αντίθετα, οι αναλύσεις έδειξαν ελλείψεις στον χειρισμό των πρώτων υλών, την εισαγωγή μικροβίων υγιεινής που μπορούν να αποφευχθούν, όπως οι ψευδομονάδες και ελλείμματα στην υγιεινή της παραγωγής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα