Μια βιώσιμη και οικονομική λύση προτείνει παραγωγός.
Μια Πορτογαλίδα παραγωγός, δοκίμασε τη χρήση φελλού ως λύση των υψηλών θερμοκρασιών που μαστίζουν την Ευρώπη, για τη συγκράτηση νερού στα αμπέλια. Η Luisa Amorim, όπως αναφέρεται στο TheDrinkBusiness, ούσα η μεγαλύτερη παραγωγός φελλού στον κόσμο, θέλησε να αναπτύξει τη μέθοδο αυτή, για να διασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τις αμπελοκαλλιέργειες εν όψει της κλιματικής αλλαγής.
Η Amorim, τόνισε τη σημασία που έχει για τους παραγωγούς κρασιού της Πορτογαλίας να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους σε αυτές τις νέες συνθήκες, βασιζόμενη στη δική της εμπειρία ως Διευθύνουσα Σύμβουλος των τριών οινικών κτημάτων της οικογένειας Amorim: Quinta Nova στο Douro, Taboadella στο Dão και Herdade Alde de Cima στο Alentejo
«Αυτές οι εβδομάδες του Ιουλίου είναι σχεδόν αδύνατες», ανέφερε η Amorim, δηλώνοντας την πεποίθηση στην οποία είχε καταλήξει το 2016 ότι οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Πορτογαλία δεν ήταν προσωρινή κατάσταση, αλλά μια πιο μόνιμη αλλαγή. «Για εμάς ήταν εξαιρετικά σαφές ότι αυτό θα συνέβαινε κάθε χρόνο», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι οι βροχοπτώσεις έχουν γίνει επίσης πιο συγκεντρωμένες τους χειμερινούς μήνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.
Ενώ λέει ακόμα ότι το ορεινό, πιο εύκρατο Ντάο είναι «το πιο εύκολο κλίμα που έχουμε», η Amorim περιέγραψε το Douro και το Alentejo ως «ακραία». Καθώς οι οινοπαραγωγοί αναζητούν βιώσιμες προσεγγίσεις σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες, ο Amorim παρατήρησε: «Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις το κλίμα». Αντίθετα, πιστεύει: «Πρέπει να αλλάξεις εντελώς τη νοοτροπία σου. Όλοι μιλούν πολύ για το θέμα, αλλά δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις. Είναι κάτι που πρέπει να προσαρμόσεις για τον εαυτό σου».
Η μέθοδος με τους φελλούς αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης περιβαλλοντικής ανησυχίας της, στην προσπάθεια της να επανεκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο φυτεύονται και διαχειρίζονται οι αμπελώνες των κτημάτων της. «Αρχίζεις να έχεις την εντύπωση ότι ίσως αυτό το είδος σταφυλιού δεν πρόκειται να λειτουργήσει για τα επόμενα 40 χρόνια. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τα πάντα, γιατί αν αλλάξουμε τα πάντα, θα αλλάξετε εντελώς το στυλ των κρασιών. Κάθε χρόνο κάνεις κι από λίγο. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά να είσαι σίγουρος ότι κάνεις το καλύτερο».
Νωρίτερα αυτό το χρόνο, Ουαλοί αμπελουργοί χρησιμοποίησαν το μαλλί προβάτου ως μια οικολογική και οικονομική μέθοδο για να συγκρατήσουν το νερό σε φρουτοκαλλιέργειες και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Μια μέθοδο, που βέβαια είχε προτείνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, πολύ νωρίτερα.