Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

COP28: Οι 7 καινοτομίες για επαρκή παραγωγή τροφίμων και προστασία του κλίματος

ΑρχικήFuture Food TodayCOP28: Οι 7 καινοτομίες για επαρκή παραγωγή τροφίμων και προστασία του κλίματος
spot_img

Η ανάγκη κλιμάκωσης της καινοτομίας στη γεωργία είναι επιτακτική.

    Ο παγκόσμιος εφοδιασμός τροφίμων αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες προκλήσεις από την υπερβολική ζέστη και τις καταιγίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καινοτομία στη γεωργία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στις διεθνείς συζητήσεις για το κλίμα.

   Επί του παρόντος, η γεωργία παρέχει αρκετή τροφή για τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους του κόσμου, αν και πολλοί δεν έχουν επαρκή πρόσβαση. Αλλά για να τροφοδοτηθεί ένας παγκόσμιος πληθυσμός 10 δισεκατομμυρίων το 2050, οι καλλιέργειες θα πρέπει να επεκταθούν κατά 660.000 έως 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια (171 εκατομμύρια έως 301 εκατομμύρια εκτάρια) σε σχέση με το 2010. Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη αποψίλωση των δασών, η οποία συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, ορισμένες πρακτικές στις οποίες βασίζεται ευρέως για την παραγωγή επαρκούς τροφής, όπως η χρήση συνθετικών λιπασμάτων, συμβάλλουν επίσης στην κλιματική αλλαγή.

   Η απλή εξάλειψη της αποψίλωσης και αυτών των πρακτικών χωρίς εναλλακτικές λύσεις θα μείωνε την παγκόσμια προσφορά τροφίμων και τα εισοδήματα των αγροτών. Ευτυχώς, εμφανίζονται καινοτομίες που μπορούν να βοηθήσουν.

    Σε μια νέα έκθεση, η Επιτροπή Καινοτομίας για την Κλιματική Αλλαγή, την Επισιτιστική Ασφάλεια και τη Γεωργία, που ιδρύθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο Michael Kremer, προσδιορίζει επτά τομείς προτεραιότητας για καινοτομία που μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση επαρκούς παραγωγής τροφίμων, στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην κλιμάκωση εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.

Ακριβείς, προσβάσιμες προγνώσεις καιρού

   Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αφήνουν τις καλλιέργειες όλο και πιο ευάλωτες και τους αγρότες που αγωνίζονται να προσαρμοστούν, οι ακριβείς καιρικές προβλέψεις είναι ζωτικής σημασίας. Οι αγρότες πρέπει να ξέρουν τι να περιμένουν, τόσο τις επόμενες όσο και τις πιο μακρινές μέρες, για να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με τη φύτευση, την άρδευση, τη λίπανση και τη συγκομιδή. Ωστόσο, η πρόσβαση σε ακριβείς, λεπτομερείς προβλέψεις είναι σπάνια για τους αγρότες σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

   Η αξιολόγησή μας δείχνει ότι η επένδυση στην τεχνολογία για τη συλλογή δεδομένων και την ευρέως διαθέσιμες προβλέψεις – όπως μέσω ραδιοφώνου, μηνυμάτων κειμένου ή WhatsApp – μπορεί να αποδώσει πολλαπλάσια για τις οικονομίες. Για παράδειγμα, ακριβείς προβλέψεις σε επίπεδο κράτους για τα σύνολα των εποχικών βροχοπτώσεων των μουσώνων θα βοηθούσαν τους Ινδούς αγρότες να βελτιστοποιήσουν τους χρόνους σποράς και φύτευσης, παρέχοντας εκτιμώμενα οφέλη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε διάστημα πέντε ετών, με κόστος περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια. Εάν οι αγρότες στο Μπενίν λάμβαναν ακριβείς προβλέψεις μέσω μηνύματος κειμένου, υπολογίζουμε ότι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν από κάθε αγρότη $110 έως $356 ετησίως, ένα μεγάλο ποσό σε αυτή τη χώρα.

   Η περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ γειτονικών χωρών, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το Σύστημα Πληροφοριακών Υπηρεσιών για το Κλίμα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τις προβλέψεις.

Μικροβιακά λιπάσματα

    Μια άλλη προτεραιότητα καινοτομίας περιλαμβάνει την επέκταση της χρήσης μικροβιακών λιπασμάτων. Το αζωτούχο λίπασμα χρησιμοποιείται ευρέως για την αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών, αλλά συνήθως παρασκευάζεται από φυσικό αέριο και αποτελεί σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα μικροβιακά λιπάσματα χρησιμοποιούν βακτήρια για να βοηθήσουν τα φυτά και το έδαφος να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, μειώνοντας έτσι την απαιτούμενη ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος.

   Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροβιακά λιπάσματα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αποδόσεις των οσπρίων κατά 10% έως 30% σε υγιές έδαφος και να αποφέρουν οφέλη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άλλα μικροβιακά λιπάσματα λειτουργούν με το καλαμπόκι και οι επιστήμονες εργάζονται για περισσότερες εξελίξεις.

   Οι αγρότες σόγιας στη Βραζιλία χρησιμοποιούν ένα μικροβιακό λίπασμα με βάση τη ριζόβια για δεκαετίες για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους και να μειώσουν το κόστος των συνθετικών λιπασμάτων. Αλλά αυτή η τεχνική δεν είναι τόσο ευρέως γνωστή αλλού. Η κλιμάκωσή της θα απαιτήσει χρηματοδότηση για την επέκταση των δοκιμών σε περισσότερες χώρες, αλλά έχει μεγάλες πιθανές αποδόσεις για τους αγρότες, την υγεία του εδάφους και το κλίμα.

Μείωση του μεθανίου από τα ζώα

   Μια τρίτη προτεραιότητα καινοτομίας είναι η κτηνοτροφία, η πηγή περίπου των δύο τρίτων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της γεωργίας. Καθώς η ζήτηση για βόειο κρέας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 80% έως το 2050 καθώς οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος γίνονται πλουσιότερες, η μείωση αυτών των εκπομπών είναι απαραίτητη. Αρκετές καινοτόμες μέθοδοι για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τα ζώα στοχεύουν στην εντερική ζύμωση, η οποία οδηγεί σε ρέψιμο μεθανίου.

   Προσθήκη φυκιών, λιπιδίων, τανινών ή ορισμένες συνθετικές ενώσεις στις ζωοτροφές βοοειδών μπορούν να αλλάξουν τις χημικές αντιδράσεις που παράγουν μεθάνιο κατά την πέψη. Μελέτες έχουν βρει ότι ορισμένες τεχνικές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά ένα τέταρτο σε σχεδόν 100%. Όταν τα βοοειδή παράγουν λιγότερο μεθάνιο, σπαταλούν επίσης λιγότερη ενέργεια, η οποία μπορεί να πάει στην ανάπτυξη και την παραγωγή γάλακτος, παρέχοντας ώθηση στους αγρότες. Η μέθοδος εξακολουθεί να είναι δαπανηρή, αλλά η περαιτέρω ανάπτυξη και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κλιμάκωσή της και στη μείωση του κόστους. Η γονιδιακή επεξεργασία, είτε των ζώων είτε των μικροοργανισμών στο στομάχι τους, θα μπορούσε επίσης κάποια μέρα να έχει δυνατότητες.

Κλιμάκωση της καινοτομίας στη γεωργία

    Η Επιτροπή Καινοτομίας προσδιόρισε επίσης τέσσερις άλλες προτεραιότητες για την καινοτομία:

  • Βοήθεια στους αγρότες και τις κοινότητες να εφαρμόσουν καλύτερη συλλογή όμβριων υδάτων.
  • Μείωση του κόστους της ψηφιακής γεωργίας που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν την άρδευση, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα πιο αποτελεσματικά.
  • Ενθάρρυνση της παραγωγής εναλλακτικών πρωτεϊνών για τη μείωση της ζήτησης για ζώα.
  • Παροχή ασφάλισης και άλλης κοινωνικής προστασίας για να βοηθηθούν οι αγρότες να αναρρώσουν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Ενώ υπάρχουν πολλά υποσχόμενες γεωργικές καινοτομίες, τα εμπορικά κίνητρα για την ανάπτυξη και την κλιμάκωσή τους υπολείπονται, οδηγώντας σε υποεπενδύσεις, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

   Ωστόσο, η χρηματοδότηση της καινοτομίας έχει ιστορικό παραγωγής πολύ υψηλών κοινωνικών ποσοστών απόδοσης. Αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία για δημόσιες και φιλανθρωπικές επενδύσεις για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη καινοτομιών σε κλίμακα που να προσεγγίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Φυσικά, για να είναι αποτελεσματική, οποιαδήποτε πιθανή καινοτομία πρέπει να είναι συνεπής και να καθοδηγείται από εθνικές στρατηγικές και να σχεδιάζεται σε συνδυασμό με την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.

https://www.econotimes.com/COP28-7-food-and-agriculture-innovations-needed-to-protect-the-climate-and-feed-a-rapidly-growing-world-1667252#?utm_campaign=newsletter&utm_medium=email&utm_source=rasa_io

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο