Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο IWMPRAISE δοκίμασε μια σειρά από ολοκληρωμένες στρατηγικές διαχείρισης ζιζανίων και κατέστησε αυτές τις λύσεις διαθέσιμες σε όλους τους αγρότες.
Οι αγρότες αναγνωρίζουν την ανάγκη να απομακρυνθούν από τα ζιζανιοκτόνα. Ωστόσο, οι μη χημικές εναλλακτικές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να εφαρμοστούν. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο IWMPRAISE δοκίμασε μια σειρά από ολοκληρωμένες στρατηγικές διαχείρισης ζιζανίων και κατέστησε αυτές τις λύσεις διαθέσιμες στους ενδιαφερόμενους.
Η διαχείριση των ζιζανίων είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της γεωργίας. Η ανεπιθύμητη ανάπτυξη των φυτών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών, να επηρεάσει τις πρακτικές παραγωγής και να μολύνει τη συγκομιδή, επηρεάζοντας αρνητικά τις αποδόσεις. Ενώ οι αγρότες εφαρμόζουν παραδοσιακά ζιζανιοκτόνα για τον έλεγχο των ζιζανίων, η υπερβολική εξάρτηση από ζιζανιοκτόνα έχει συμβάλει όχι μόνο στη ρύπανση του εδάφους και του περιβάλλοντος, αλλά και στην ανάπτυξη ανθεκτικών στα ζιζανιοκτόνα ζιζανίων. Αυτή η πρακτική δεν είναι πλέον βιώσιμη. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να εισαχθούν νέες πρακτικές ζιζανίων. Πρέπει να είναι βιώσιμα, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της γεωργίας στην Ευρώπη. Μια τέτοια αγροοικολογική προσέγγιση είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων (IWM), η οποία έχει υποστηριχθεί και αναπτυχθεί μέσω του IWMPRAISE(Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ και Λύσεις για την Ευρώπη).
Εντοπισμός υποκατάστατων ζιζανιοκτόνων
«Το κλειδί για το IWM είναι ότι χρησιμοποιεί πολλαπλές τακτικές ελέγχου», εξηγεί ο συντονιστής του έργου IWMPRAISE Per Kudsk από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία. «Η ιδέα είναι να εφαρμοστεί μια σειρά μεθόδων, προκειμένου να δοθεί στους παραγωγούς η καλύτερη ευκαιρία να ελέγξουν τα ενοχλητικά ζιζάνια χωρίς να καταφύγουν σε ζιζανιοκτόνα».
Ορισμένες από αυτές τις στρατηγικές μπορεί να είναι προληπτικές, όπως η καθυστερημένη σπορά, η διαχείριση των περιθωρίων του αγρού, η νεκρή επικάλυψη και η κάλυψη των καλλιεργειών. Άλλες στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του αντίκτυπου των ζιζανίων στις καλλιέργειες περιλαμβάνουν ανταγωνιστικές καλλιέργειες, μηχανικό έλεγχο ζιζανίων και εστίαση στην τοποθέτηση θρεπτικών ουσιών. Ωστόσο, μια πρόκληση είναι ότι κανένα εργαλείο ή στρατηγική δεν είναι τόσο αποτελεσματικό από μόνο του όσο τα ζιζανιοκτόνα. Η λύση είναι να βρεθούν τρόποι συνδυασμού διαφορετικών προσεγγίσεων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, προκειμένου να επιτευχθεί ένα συγκρίσιμο αποτέλεσμα χωρίς την ανάγκη χημικών.
Δοκιμές βιώσιμων στρατηγικών ζιζανίων
Ο βασικός στόχος του IWMPRAISE ήταν να βοηθήσει τις αγροτικές κοινότητες να εντοπίσουν πρακτικές λύσεις IWM που ταιριάζουν στα συγκεκριμένα τους περιβάλλοντα. Για να επιτευχθεί αυτό, η ομάδα του έργου συνεργάστηκε στενά με τους αγρότες, τους συμβούλους τους και τις ΜΜΕ για να βρουν λύσεις αποδεκτές από αυτούς. «Ξεκινήσαμε καθισμένοι με αγρότες και συμβούλους, για να πάρουμε μια καλύτερη ιδέα για τον τρόπο σκέψης τους όσον αφορά το IWM», λέει ο Kudsk. «Εξετάσαμε επίσης την οικονομική βιωσιμότητα του IWM, καθώς και τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε θέματα όπως η βιοποικιλότητα». Δημιουργήθηκαν εθνικές ομάδες σε καθεμία από τις οκτώ συμμετέχουσες χώρες, φέρνοντας μαζί αγρότες, προμηθευτές και ειδικούς στη γεωργία για να δοκιμάσουν διάφορες στρατηγικές σε μια περίοδο 3 ετών. «Δοκιμάσαμε στρατηγικές όπως η καθυστέρηση της σποράς συγκεκριμένων καλλιεργειών», σημειώνει ο Kudsk. «Αυτό μείωσε τη βλάστηση των ζιζανίων και έκανε πιο εύκολο να σκοτωθούν πριν από τη σπορά των σπόρων». Όσον αφορά τον έλεγχο των ζιζανίων, δοκιμάστηκαν και μηχανικές μέθοδοι ως εναλλακτικές των ζιζανιοκτόνων. «Όλα αυτά σημαίνουν ότι ενώ καμία μεμονωμένη λύση δεν είναι 100% αποτελεσματική, μαζί μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη μόλυνση των ζιζανίων», λέει.
Ενθάρρυνση των αγροτών να υιοθετήσουν το IWM
Από αυτή την εργασία, η ομάδα του έργου μπόρεσε να αναπτύξει ένα εργαλείο IWM βασισμένο στο διαδίκτυο, με δωρεάν πρόσβαση για όλους. Οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν, να επιλέξουν ποια ομάδα καλλιεργειών θα καλλιεργήσουν και να βρουν μια οπτική αναπαράσταση πιθανών εναλλακτικών ζιζανιοκτόνων. «Το εργαλείο παρέχει μια επισκόπηση εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των ζιζανίων σε διαφορετικά στάδια», εξηγεί ο Kudsk. “Διαφορετικά χρώματα χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν σε ποιο στάδιο του κύκλου ζωής απευθύνεστε.” Το πράσινο, για παράδειγμα, υποδεικνύει λύσεις για την πρόληψη της δημιουργίας ζιζανίων. Το γκρι υποδεικνύει λύσεις για τη μείωση των επιπτώσεών τους στις καλλιέργειες. ενώ το πορτοκαλί υποδεικνύει τρόπους μείωσης της σποράς των ζιζανίων. «Η ελπίδα μας είναι ότι αυτό το εργαλείο θα ενθαρρύνει τους αγρότες να υιοθετήσουν το IWM», λέει ο Kudsk. «Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, καθώς ο ψεκασμός ζιζανιοκτόνων κάθε χρόνο αυξάνει τον κίνδυνο αντοχής στα ζιζανιοκτόνα. Επιπλέον, δεν κυκλοφορούν νέα ζιζανιοκτόνα στην αγορά, και η νομοθεσία της ΕΕ σημαίνει ότι πολλά υπάρχοντα προϊόντα θα εξαφανιστούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται νέες στρατηγικές διαχείρισης ζιζανίων». Το έργο έχει επίσης αναπτύξει ιστοσελίδες για κάθε χώρα εταίρο στην εθνική γλώσσα, προκειμένου να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες. Κάθε ιστότοπος περιέχει αποτελέσματα για τις δοκιμές πεδίου, φύλλα έμπνευσης και καταλόγους μη χημικών εισροών.