Τα νοικοκυριά και η μεταποίηση αντιπροσωπεύουν μαζί το 44% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η γεωργία συνιστά έναν εκ των οικονομικών τομέων που ευθύνεται για την παραγωγή των περισσότερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Eurostat με τίτλο «Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ», αν και συνολικά οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 3% σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε 5 εκ των 9 οικονομικών τομέων, τα νοικοκυριά παραμένουν μεγάλοι ρυπογόνοι παράγοντες, αντιπροσωπεύοντας το 24% των εκπομπών.
Σύμφωνα, επίσης, με τη Eurostat η μεταποίηση ήταν υπεύθυνη για το 20%, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν το 19%, ενώ η γεωργία ήταν υπεύθυνη για την παραγωγή του 13% των συνολικών εκπομπών GHG της οικονομίας της ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μεταφορά και η αποθήκευση παρήγαγαν το 10% των τομεακών εκπομπών το πρώτο τρίμηνο.
Που παρατηρήθηκαν μειώσεις και οι αυξήσεις
Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, που μειώθηκε κατά 12,3% ενώ ο κύριος κλάδος όπου αυξήθηκαν οι εκπομπές ήταν οι μεταφορές και η αποθήκευση που αυξήθηκαν κατά 7,2%.
Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι εκπομπές της οικονομίας GHG της ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 941 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σημειώνοντας μείωση 2,9% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.
Η έκθεση δείχνει, επίσης, μειώσεις τω εκπομπών σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτός της Ιρλανδίας, όπου οι εκπομπές GHG αυξήθηκαν κατά 9,1%, της Λετονίας (αύξηση 7,5%), της Σλοβακίας (+1,9%), της Δανίας (+1,7%), της Σουηδίας (+1,6%) και της Φινλανδίας (+0,3%).
Όσο για τις μειώσεις, οι χώρες που ακολούθησαν τη μεγαλύτερη πτωτική πορεία σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καταγράφηκαν στη Βουλγαρία, όπου μειώθηκαν κατά 15,2%, στην Εσθονία κατά 14,7% και στη Σλοβενία κατά 9,6%.
Από τις 21 χώρες της ΕΕ που σημείωσαν μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μόνο έξι κατέγραψαν μείωση στο ΑΕΠ τους: Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία και Πολωνία.
Αλλά 15 χώρες συμπεριλαμβανομένων Πορτογαλία, Κροατία, Βέλγιο, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία και Βουλγαρία κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.