Οι καταναλωτές επιλέγουν βιολογικά προϊόντα για πολλούς λόγους, με έναν από τους βασικότερους να είναι η αποφυγή συνθετικών φυτοφαρμάκων.
Η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη στην Ευρώπη των 27 σε ό,τι αφορά το ποσοστό καλλιεργούμενων εκτάσεων με βιολογικές μεθόδους, με 17,2% των συνολικών καλλιεργειών, σύμφωνα με στοιχεία του 2022. Παρά την πρόοδο, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να καλυφθεί, καθώς προηγούνται χώρες όπως η Αυστρία (25,3%) και η Εσθονία (23,4%).
Η βιολογική γεωργία στη χώρα μας αναπτύσσεται σταθερά, με τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων να υπολογίζονται σήμερα σε 80.000 με 85.000, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 60.993 του 2022. Οι παραγωγοί καλλιεργούν πάνω από εννέα εκατομμύρια στρέμματα βιολογικά, καταδεικνύοντας τη σταθερή άνοδο του τομέα.
Παρά τη δημοφιλία τους, όμως, τα βιολογικά προϊόντα παραμένουν ευάλωτα σε τροφιμογενή παθογόνα και αποσύνθεση κατά την αποθήκευση. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Γεωργίας του Πανεπιστημίου του Τενεσί (UTIA), σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλα τέσσερα πανεπιστήμια, έλαβε επιχορήγηση ύψους 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας (NIFA) του USDA.
Στόχος της έρευνας είναι η ανάπτυξη και η αξιολόγηση βιολογικών επιστρώσεων με βάση αιθέρια έλαια, οι οποίες θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και θα ενισχύουν την ασφάλεια των βιολογικών φρούτων και λαχανικών.
Σήμερα, υπάρχουν ορισμένες επικαλύψεις συμβατές με βιολογικά προϊόντα που βοηθούν στην παράταση της διάρκειας ζωής. Ωστόσο, αυτές δεν καταφέρνουν να προστατεύσουν από παθογόνους μικροοργανισμούς και μύκητες.
Αντίθετα, τα βιολογικά αιθέρια έλαια, όπως το έλαιο από μπουμπούκι γαρύφαλλου, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά τόσο κατά των τροφιμογενών παθογόνων όσο και κατά των μυκήτων. Ένα ακόμα πρόβλημα με τις υπάρχουσες επικαλύψεις, που συχνά βασίζονται σε αλκαλικό κερί, είναι ότι δύσκολα αφαιρούνται, κάτι που αποθαρρύνει τους καταναλωτές.
Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να μελετήσει τη χρήση αιθέριων ελαίων σε νέες συνθέσεις επικαλύψεων, οι οποίες θα μπορούν να αφαιρούνται εύκολα με το πλύσιμο πριν από την κατανάλωση των προϊόντων. Αυτές οι επικαλύψεις θα είναι πιο αποδεκτές από τους καταναλωτές και θα παρέχουν προστασία έναντι των τροφιμογενών παθογόνων και μυκήτων.
Στη μελέτη θα επικυρωθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των επικαλύψεων σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, την αναστολή της αποσύνθεσης και τη διατήρηση της ποιότητας.