Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη – Μελισσοκομία: Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αστικές και ημιαστιακές περιοχές βλάπτουν τις μέλισσες;

ΑρχικήΝέαΕπιστήμη - Μελισσοκομία: Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αστικές και ημιαστιακές περιοχές βλάπτουν τις μέλισσες;
spot_img

Αν και η έρευνα έχει αποκαλύψει πιθανές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων από γεωργικές δραστηριότητες στην υγεία των μελισσών, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε λαχανόκηπους και καλλωπιστικά φυτά από δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις σε αστικές και προαστιακές περιοχές. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Toxicology and Chemistry διαπίστωσε ότι γενικά, τα επίπεδα φυτοφαρμάκων είναι χαμηλά σε νέκταρ και γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες σε αστικές και προαστιακές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα φυτοφαρμάκων σε 768 δείγματα νέκταρ και 862 γύρης που συλλέγονταν κάθε μήνα σε δύο χρόνια από αποικίες μελισσών που βρίσκονται σε οκτώ μεσαίες έως μεγάλες πόλεις στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, το Μίσιγκαν και το Τέξας ή και γύρω από αυτές.

Οι χημικές αναλύσεις ανίχνευσαν 17 φυτοφάρμακα στο νέκταρ και 60 σε δείγματα γύρης κατά τη διάρκεια της έρευνας. Περίπου το 73% όλων των δειγμάτων δεν περιείχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

«Η μελέτη μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες που απαιτούνται για τον χαρακτηρισμό της έκθεσης σε φυτοφάρμακα για τις μέλισσες σε αστικά/προαστιακά τοπία», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας James Ellis, PhD, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Τελικά, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι ο οξύς κίνδυνος για τις μέλισσες από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που βρήκαμε στη γύρη και το νέκταρ είναι γενικά χαμηλός στις αστικές και προαστιακές τοποθεσίες που δοκιμάσαμε».

Πηγή: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/etc.5298

https://www.eurekalert.org/news-releases/945550

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο