Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Νέες Οδηγίες για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και την ενίσχυση των αποθεμάτων

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταFAO: Νέες Οδηγίες για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και την ενίσχυση των αποθεμάτων
spot_img

Μέλη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανέπτυξαν νέες εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταφόρτωση, στα πλαίσια της καταπολέμησης της παράνομης, άναρχης αλιείας και της θαλάσσιας βιωσιμότητας.

Η βιωσιμότητα είναι το κλειδί για την επιβίωση του ανθρωπίνου είδους στον πλανήτη. Αλλά η επίτευξή της δεν είναι μια μεμονωμένη διαδικασία, αλλά απαιτεί τη συνεργασία όλων των κρατών και των φορέων παγκοσμίως και αφορά τόσο τη στεριά όσο και τη θάλασσα.

Για τη θάλασσα και -πιο συγκεκριμένα- την καταπολέμηση της παράνομης και άναρχης αλιείας που αποτελεί εχθρό της βιωσιμότητας και της αειφόρου διατήρησης των παγκόσμιων αποθεμάτων, μέλη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανέπτυξαν ένα βασικό διακυβερνητικό φόρουμ για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, με νέες εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταφόρτωση.

Η μεταφόρτωση, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του FAO,  περιλαμβάνει την απευθείας μεταφορά ψαριών από ένα σκάφος σε άλλο, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του, πριν το φορτίο καταγραφεί στον τελικό του προορισμό. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών, των παράκτιων υδάτων και της ανοιχτής θάλασσας. Ενώ η μεταφόρτωση μπορεί να είναι απαραίτητη για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη μεγιστοποίηση βιώσιμων αλιευτικών ευκαιριών, εάν δεν ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκαλύψει τα παράνομα αλιευμένα ψάρια, υπονομεύοντας τις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό της λαθραίας αλιείας. 

Οι εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάστηκαν στην 35η Σύνοδο της Επιτροπής Αλιείας του FAO (COFI35) και «στοχεύουν στη ρύθμιση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο μεταφόρτωση για τη στήριξη της βιώσιμης αλιείας και περαιτέρω κλείσιμο παραθυράκια που επιτρέπουν στα ψάρια που προέρχονται από λαθραία αλιεία να εισέλθουν στην αγορά», δήλωσε ο Manuel Barange, Διευθυντής του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του FAO. Ένας ακόμα στόχος τους είναι να παρέχουν πρότυπα σε κράτη και οργανισμούς για την ανάπτυξη των πολιτικών και των κανονισμών τους που διέπουν τη μεταφόρτωση, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους σε ρυθμιστικά πλαίσια για βιώσιμη αλιεία. 

Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να υποστηρίξουν τους αλιείς, τους μεταποιητές ιχθύων και άλλους στον τομέα που ενεργούν υπεύθυνα και σύμφωνα με τις αλιευτικές τους άδειες, βοηθώντας παράλληλα τις αρχές να παρακολουθούν και να ανοικοδομούν τα αποθέματα, να διατηρούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και να χτίζουν βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα, αναφέρει ο FAO στον ιστότοπό του.

Η COFI είχε αναθέσει στη Γραμματεία του FAO να πραγματοποιήσει  παγκόσμιες μελέτες για τη μεταφόρτωση  για να υποστηρίξει την ανάπτυξη αυτών των Εθελοντικών Κατευθυντήριων Γραμμών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η έλλειψη ρύθμισης, παρακολούθησης και ελέγχου αυξάνει τον κίνδυνο εισόδου ψαριών που αλιεύονται μέσω παράνομης αλιείας στην αλυσίδα εφοδιασμού θαλασσινών, θέτοντας σε κίνδυνο τη διαχείριση της αλιείας με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθούν οι συστάσεις στα κράτη και στις ΠΟΔΑ, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές:

  • Επιβεβαίωση ότι τα πλοία που συμμετέχουν σε μεταφορτώσεις είναι εξουσιοδοτημένα από το σχετικό κράτος που δείχνει η σημαία ή λιμένα και ότι τα πλοία ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές πριν προβούν σε οποιοδήποτε είδος μεταφόρτωσης.
  • Υιοθέτηση διαφανών διαδικασιών αναφοράς για τη διευκόλυνση της επαλήθευσης των αδειών και των δεδομένων μεταφόρτωσης, επιτρέποντας αποτελεσματικές ενέργειες παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης.
  • Βεβαίωση ότι όλα τα σκάφη που συμμετέχουν στις μεταφορτώσεις παρέχουν μια δήλωση που περιέχει συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με τις ποσότητες ψαριών, τα είδη και τυχόν παρεμπίπτοντα αλιεύματα.
  • Παροχή δεδομένων μεταφόρτωσης, όπως λίστες σκαφών, ειδοποιήσεις, άδειες και δηλώσεις, αναφορές παρατηρητών και επιθεωρήσεων, παραβάσεις και κυρώσεις.
  • Καθιέρωση διαδικασιών αναφοράς για τη συλλογή και τη διασταύρωση πληροφοριών σχετικά με την ποσότητα των ψαριών που εκφορτώνονται ανά είδος, μορφή προϊόντος, περιοχή και χώρα προέλευσης για τα μεταποιημένα ψάρια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο