Εσείς θα τρώγατε κάτι που κάποτε ήταν… μηχάνημα;
Ενώ οι ανεμογεννήτριες είναι μια εναλλακτική πράσινης ενέργειας, συχνά, όταν δεν είναι πλέον επισκευάσιμες, καταλήγουν σε χωματερές, επιδεινώνοντας το πρόβλημα του πλανήτη. Όμως το πρόβλημα των άχρηστων ανεμογεννητριών έρχονται να λύσουν Αμερικάνοι επιστήμονες, που κατάφεραν να μετατρέψουν τα απόβλητα πτερυγίων από ανεμογεννήτριες, σε βρώσιμα γλυκά!
Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι κατασκευασμένα από ένα είδος θερμοπλαστικής ρητίνης η οποία έχει πολλές χρήσεις, μία από τις οποίες είναι και η δημιουργία συστατικών τροφίμων. Όταν η ρητίνη αυτή διαλύεται, μετατρέπεται σε ένα αλκαλικό διάλυμα (όπως μια συνηθισμένη μαγειρική σόδα), απελευθερώνει μεθακρυλικό μεθυλεστέρα (PMMA), τον οποίο οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για την παραγωγή γαλακτικού καλίου. Η ένωση αυτή, καθαρίζεται και μετατρέπεται περαιτέρω σε γλυκές λιχουδιές, όπως καραμέλες και αθλητικά ποτά.
Όσο για τις αντιδράσεις των καταναλωτών που μάλλον θα αρνηθούν να καταναλώσουν κάτι που κάποτε ήταν μηχάνημα, οι ειδικοί είπαν στο foodingredientsfirst, πως ένα άτομο άνθρακα που προέρχεται από ένα φυτό, όπως το καλαμπόκι ή το γρασίδι, δεν διαφέρει από ένα άτομο άνθρακα που προέρχεται από ένα ορυκτό καύσιμο. Είναι όλα μέρος του παγκόσμιου κύκλου του άνθρακα και έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να πάμε από τη βιομάζα στο πεδίο σε ανθεκτικά πλαστικά υλικά και πάλι πίσω σε τρόφιμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες παίζουν με την ιδέα της κατανάλωσης μη βρώσιμων αντικειμένων σε τρόφιμα για κυκλικότητα. Βρετανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν νέο τρόπο χρήσης πλαστικών απορριμμάτων ως πόρο της βιομηχανίας τροφίμων μετατρέποντας το PET μετά την κατανάλωση, σε βανιλίνη με γενετικά τροποιημένα στελέχη Escherichia coli. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια βιολογικής ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων, και την μετατροπή τους σε συστατικό τροφίμων, χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο μικροοργανισμό.