Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Βρώσιμα γλυκά από… άχρηστα πτερύγια ανεμογεννητριών!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαινοτομία: Βρώσιμα γλυκά από... άχρηστα πτερύγια ανεμογεννητριών!
spot_img

Εσείς θα τρώγατε κάτι που κάποτε ήταν… μηχάνημα;

Ενώ οι ανεμογεννήτριες είναι μια εναλλακτική πράσινης ενέργειας, συχνά, όταν δεν είναι πλέον επισκευάσιμες, καταλήγουν σε χωματερές, επιδεινώνοντας το πρόβλημα του πλανήτη.  Όμως το πρόβλημα των άχρηστων ανεμογεννητριών έρχονται να λύσουν Αμερικάνοι επιστήμονες, που κατάφεραν να μετατρέψουν τα απόβλητα πτερυγίων από ανεμογεννήτριες, σε βρώσιμα γλυκά!

Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι κατασκευασμένα από ένα είδος θερμοπλαστικής ρητίνης  η οποία έχει πολλές χρήσεις, μία από τις οποίες είναι και η δημιουργία συστατικών τροφίμων. Όταν η ρητίνη αυτή διαλύεται, μετατρέπεται σε ένα αλκαλικό διάλυμα (όπως μια συνηθισμένη μαγειρική σόδα), απελευθερώνει μεθακρυλικό μεθυλεστέρα (PMMA), τον οποίο οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για την παραγωγή γαλακτικού καλίου. Η ένωση αυτή, καθαρίζεται και μετατρέπεται περαιτέρω σε γλυκές λιχουδιές, όπως καραμέλες και αθλητικά ποτά. 

Όσο για τις αντιδράσεις των καταναλωτών που μάλλον θα αρνηθούν να καταναλώσουν κάτι που κάποτε ήταν μηχάνημα, οι ειδικοί είπαν στο foodingredientsfirst, πως ένα άτομο άνθρακα που προέρχεται από ένα φυτό, όπως το καλαμπόκι ή το γρασίδι, δεν διαφέρει από ένα άτομο άνθρακα που προέρχεται από ένα ορυκτό καύσιμο. Είναι όλα μέρος του παγκόσμιου κύκλου του άνθρακα και έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να πάμε από τη βιομάζα στο πεδίο σε ανθεκτικά πλαστικά υλικά και πάλι πίσω σε τρόφιμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες παίζουν με την ιδέα της κατανάλωσης μη βρώσιμων αντικειμένων σε τρόφιμα για κυκλικότητα. Βρετανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν νέο τρόπο χρήσης πλαστικών απορριμμάτων ως πόρο της βιομηχανίας τροφίμων μετατρέποντας το PET μετά την κατανάλωση, σε βανιλίνη με γενετικά τροποιημένα στελέχη Escherichia coli. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια βιολογικής ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων, και την μετατροπή τους σε συστατικό τροφίμων, χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο μικροοργανισμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο