Προβλέψεις για τη χρήση νερού από τη βιομηχανία έως το 2030.
Οι εταιρείες αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο έλεγχο, όπως όρια στην άντληση νερού και αυστηρούς κανονισμούς για τη χρήση του νερού, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, εάν τα τρέχοντα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής δεν αλλάξουν, θα υπάρξει έλλειμμα 40% στην παροχή νερού έως το 2030. Οι υδάτινοι πόροι απειλούνται καθώς τα υπόγεια ύδατα χρησιμοποιούνται κατά κόρον από βιομηχανίες. Για παράδειγμα οι βιομηχανίες ένδυσης καθώς και τροφίμων και ποτών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα υπόγεια ύδατα μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού. Από το συνολικό γλυκό νερό που χρησιμοποιείται στον κόσμο, το 70% χρησιμοποιείται για τη γεωργία, ένα 20% στις βιομηχανίες παραγωγής και μεταποίησης, αφήνοντας μόλις το 10% για οικιακή χρήση.
Το νερό είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνική και Διακυβέρνηση). Το γλυκό και καθαρό νερό κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο παρά το γεγονός ότι θεωρείται άφθονος ανανεώσιμος πόρος κυρίως λόγω της πληθυσμιακής αύξησης και της οικονομικής δραστηριότητας που οδηγεί σε αύξηση των απαιτήσεων σε νερό. Η επονομαζόμενη ως Απόσυρση νερού, δηλαδή οι αναλήψεις νερού (επίσης γνωστές μερικές φορές ως «άντληση νερού»), ορίζονται ως γλυκά νερά που λαμβάνονται από υπόγειες ή επιφανειακές πηγές υδάτων (όπως ποτάμια ή λίμνες), είτε μόνιμα είτε προσωρινά, και χρησιμοποιούνται για γεωργικές, βιομηχανικές ή δημοτικές (οικιακές) χρήσεις.
Σύμφωνα με την Aquastat, το 19% των παγκόσμιων αναλήψεων γλυκού νερού προέρχεται από τη βιομηχανία και την ενέργεια. Όσον αφορά την απόσυρση νερού, οι τομείς των ποτών και του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί τα υπόγεια ύδατα αποτελούν πρώτη ύλη για αυτούς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εταιρείες τροφίμων και ποτών αντιμετωπίζουν διαφωνίες με τις τοπικές κοινότητες σχετικά με την ποσότητα των υπόγειων υδάτων που μπορούν να αποσυρθούν χωρίς να εξαντληθούν οι τοπικοί πόροι. Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη χρήση νερού στη βιομηχανία τροφίμων, πραγματοποιείται στην φάση της διαδικασίας καθαρισμού του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των α’ υλών. Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 70% της χρήσης νερού ενός εργοστασίου
Οι εταιρίες British Foods, Nestle, Essity, Heineken και Danone ήταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες με σημαντική απόσυρση νερού το 2021. Η Associated British Foods είναι ένας διαφοροποιημένος όμιλος επεξεργασίας και λιανικής πώλησης τροφίμων, η οποία το 2021 απέσυρε 864 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το 2020, και επαναχρησιμοποίησε το 25% του συνολικού νερού που αποσύρθηκε το ίδιο έτος. Η Nestle, κατασκευαστής και έμπορος προϊόντων διατροφής και ποτών, το ίδιο έτος απέσυρε 98 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, μείωση 15% σε σχέση με το 2020. Η Essity, πρώην Essity Aktiebolag, κατασκευαστής, παραγωγός και πωλητής καταναλωτικών ιστών, προϊόντων προσωπικής φροντίδας και επαγγελματικής υγιεινής, απέσυρε 95 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σημειώνοντας αύξηση 1% ετησίως. Το νερό που αντλεί η εταιρεία λαμβάνεται κυρίως από επιφανειακά, υπόγεια και δημοτικά ύδατα με τα επιφανειακά νερά να παρέχουν το 75% των υδάτων και τα υπόγεια ύδατα να παρέχουν το 18% κατά την ίδια χρονιά. Η Heineken και η Danone ήταν από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες με σημαντική απόσυρση νερού το 2021 με 90 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και 68 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, αντίστοιχα.
Εάν το νερό αποσύρεται από τα ρέματα κατά τη διάρκεια περιόδων βύθισης, μπορεί να επηρεάσει τα ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς, τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες και την παροχή νερού σε δήμους και βιομηχανίες. Σύμφωνα με το UF πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η μείωση ή η αποστράγγιση των υγροτόπων από το επίπεδο του νερού μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες του εδάφους. Τα οργανικά εδάφη σε υγροτόπους αναπτύχθηκαν υπό συνθήκες πλημμύρας όπου η συσσώρευση οργανικής ύλης υπερέβαινε την αποσύνθεσή της. Η εναπόθεση και η συσσώρευση φυτικού υλικού με την πάροδο του χρόνου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάθους του εδάφους. Στη συνέχεια, η συντήρηση αυτών των οργανικών εδαφών εξαρτάται από τη συνέχιση των διαδικασιών που οδήγησαν στην ανάπτυξή του.
Για να κατανοήσουμε τις διεργασίες που συμβαίνουν μετά την αποστράγγιση των οργανικών εδαφών, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αποσύνθεση της οργανικής ύλης και πώς επηρεάζεται από τις υδρολογικές συνθήκες (πλημμύρες, ξήρανση) και τις επιπτώσεις της αποσύνθεσης στην παραγωγή θρεπτικών ουσιών από οργανική ύλη. Καθώς οι υγρότοποι αποξηράνονταν για τον έλεγχο του νερού, τη γεωργία ή άλλες χρήσεις, οι πρωταρχικές διεργασίες που οδήγησαν στην ανάπτυξη των οργανικών εδαφών τους, όπως οι πλημμύρες, αφαιρέθηκαν. Έτσι, αυτές οι περιοχές στη συνέχεια υπέστησαν καθίζηση και έγιναν πηγές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Άλλες σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την αποστράγγιση των οργανικών εδαφών περιλαμβάνουν την απελευθέρωση θρεπτικών ουσιών που περιέχονται στην οργανική ύλη και την πιθανή απώλειά τους στα εγγύς υδάτινα οικοσυστήματα.