Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Πόσο ασφαλείς είναι τελικά οι “βιώσιμες καλλιέργειες”;

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΜελέτη: Πόσο ασφαλείς είναι τελικά οι "βιώσιμες καλλιέργειες";
spot_img

Ερευνητές ανέδειξαν τους κινδύνους από τις εναλλακτικές γεωργικές πρακτικές.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η σημαντικότητα να εξεταστούν οι πιθανές συνέπειες για την ασφάλεια των τροφίμων από τις προσπάθειες “βιωσιμότητας της γεωργίας” για τη μείωση των εισροών νερού και χημικών ουσιών, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση του κόστους των καυσίμων και της εργασίας.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι, ενώ οι εναλλακτικές γεωργικές πρακτικές που αποσκοπούν στη μείωση της χρήσης νερού μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι, οι ίδιες πρακτικές μπορεί επίσης να αυξήσουν την περιεκτικότητα των φυτών σε κάδμιο.

Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι οι τεχνικές καλλιέργειας χωρίς άροση αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης των καλλιεργειών από μυκοτοξίνες.

Οι παραδοσιακοί πλημμυρισμένοι ορυζώνες τείνουν να αυξάνουν τη συσσώρευση αρσενικού στο ρύζι, ενώ η εναλλακτική μέθοδος διαβροχής-ξήρανσης, που επιτρέπει στους ορυζώνες να στεγνώσουν μεταξύ των αρδεύσεων, εξοικονομεί νερό, μειώνει το κόστος παραγωγής και μειώνει την πρόσληψη αρσενικού από το έδαφος. Ωστόσο, οι ξηρότερες εδαφικές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη απορρόφηση καδμίου στα φυτά ρυζιού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να σταθμιστούν τα επίπεδα τόσο του αρσενικού όσο και του καδμίου σε κάθε σενάριο και να εκτιμηθεί η αντίστοιχη τοξικότητά τους. Οι συγγραφείς τόνισαν επίσης ότι οι εναλλακτικές πρακτικές καλλιέργειας δεν είναι λύσεις που ταιριάζουν παντού. Οι καλλιεργητές ρυζιού μπορούν να ρυθμίσουν λεπτομερώς την ποσότητα πλημμύρισης και ξήρανσης για να ελαχιστοποιήσουν τα επίπεδα αρσενικού και καδμίου στις καλλιέργειές τους.

Το δεύτερο μισό της μελέτης επικεντρώθηκε στην κατεργασία του εδάφους. Ορισμένοι αγρότες υιοθετούν πρακτικές χωρίς άροση, αφήνοντας τα υπολείμματα των καλλιεργειών στο χωράφι για να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και να αποτρέψουν τη διάβρωση.

Ωστόσο, οι μέθοδοι χωρίς άροση μπορεί να επιτρέψουν την παραμονή επιβλαβών μικροβίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης για τις καλλιέργειες της επόμενης περιόδου. Ανησυχία προκαλούν οι μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες, καθώς έχουν συνδεθεί με καρκίνο, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και αναπτυξιακά προβλήματα στους ανθρώπους, καθώς και με βλάβες στα ζώα.

Δεδομένων των σοβαρών βλαβών για την υγεία που προκαλούν οι μυκοτοξίνες, είναι ζωτικής σημασίας να ζυγίζονται αυτοί οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων έναντι των περιβαλλοντικών οφελών όταν εξετάζονται πρακτικές καλλιέργειας χωρίς άροση.

Ενώ η αειφόρος γεωργία προσφέρει πολλά υποσχόμενα περιβαλλοντικά οφέλη, είναι σημαντικό να αξιολογούνται προσεκτικά οι πιθανές επιπτώσεις της στην ασφάλεια των τροφίμων. Απαιτείται συνεχής έρευνα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των ακούσιων συνεπειών αυτών των πρακτικών, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να γίνουν προσαρμογές για ασφαλέστερα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο