ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΘα αγοράζατε τρόφιμα εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά από κουκούτσια και φλούδες φρούτων;

Θα αγοράζατε τρόφιμα εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά από κουκούτσια και φλούδες φρούτων;

2 λεπτά ανάγνωσης

Πανελλαδική έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ – Διαθέστε 7 λεπτά για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο.

Νέα πανελλαδική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η γνώμη των καταναλωτών για τα νέα προϊόντα τροφίμων που θα παραχθούν, αξιοποιώντας τα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού (π.χ. κουκούτσια, φλούδες) διενεργεί η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

- Advertisement -

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση των καταναλωτών, το ερωτηματολόγιο είναι ήδη διαθέσιμο στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ και η συμπλήρωσή του διαρκεί 7 λεπτά.

Η έρευνα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “EXCEL4MED” και διενεργείται παράλληλα σε Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία.

- Advertisement -

Το έργο συντονίζεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και, εκτός από την ΕΚΠΟΙΖΩ συμμετέχουν 12 ακόμα εταίροι από τις παραπάνω χώρες.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξαγωγή – με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών – των αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων ουσιών που υπάρχουν στα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού, όπως στα κουκούτσια και τις φλούδες, και η ενσωμάτωσή τους σε νέα τρόφιμα, π.χ. στο τυρί σε άλμη, ή στους χυμούς. Επίσης, αναμένεται να παραχθούν χυμοί με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα.

Η πρωτοβουλία, όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, καθώς αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, από τα οποία φιλοδοξεί να εξαγάγει τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά τους και να τα ενσωματώσει σε άλλα προϊόντα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο καθώς και να το προωθήσουν στο περιβάλλον τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη διάδοσή του. Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ανώνυμα και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας.

ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΠΟΠ ελαιόλαδα στην ΕΕ: Αμφισβητούνται δεδομένα δεκαετιών – Στο μικροσκόπιο οι προδιαγραφές τους

Νέα μελέτη εντοπίζει κρίσιμο χάσμα μεταξύ των προδιαγραφών ΠΟΠ και της πραγματικής ποιοτικής επίδοσης των ελαιολάδων.

Νέος ιός στην Ευρώπη πλήττει τις αγελάδες – Μείωση έως 75% στην παραγωγή γάλακτος σε εκατοντάδες εκτροφές

Ο νέος ιός έχει ήδη εντοπιστεί σε οκτώ χώρες της Ευρώπης και συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Τα ζυμαρικά στην κορυφή της διατροφικής έκθεσης των μικρών παιδιών στην πιθανώς καρκινογόνο Ωχρατοξίνη Α στην Κύπρο

Νέα αξιολόγηση του Γενικού Χημείου Κύπρου για τη διατροφική έκθεση στην Ωχρατοξίνη Α δημοσιεύθηκε στο Food Risk Assess Europe της EFSA.