ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΘα αγοράζατε τρόφιμα εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά από κουκούτσια και φλούδες φρούτων;

Θα αγοράζατε τρόφιμα εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά από κουκούτσια και φλούδες φρούτων;

2 λεπτά ανάγνωσης

Πανελλαδική έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ – Διαθέστε 7 λεπτά για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο.

Νέα πανελλαδική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η γνώμη των καταναλωτών για τα νέα προϊόντα τροφίμων που θα παραχθούν, αξιοποιώντας τα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού (π.χ. κουκούτσια, φλούδες) διενεργεί η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

- Advertisement -

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση των καταναλωτών, το ερωτηματολόγιο είναι ήδη διαθέσιμο στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ και η συμπλήρωσή του διαρκεί 7 λεπτά.

Η έρευνα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “EXCEL4MED” και διενεργείται παράλληλα σε Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία.

- Advertisement -

Το έργο συντονίζεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και, εκτός από την ΕΚΠΟΙΖΩ συμμετέχουν 12 ακόμα εταίροι από τις παραπάνω χώρες.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξαγωγή – με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών – των αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων ουσιών που υπάρχουν στα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού, όπως στα κουκούτσια και τις φλούδες, και η ενσωμάτωσή τους σε νέα τρόφιμα, π.χ. στο τυρί σε άλμη, ή στους χυμούς. Επίσης, αναμένεται να παραχθούν χυμοί με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα.

- Advertisement -

Η πρωτοβουλία, όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, καθώς αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, από τα οποία φιλοδοξεί να εξαγάγει τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά τους και να τα ενσωματώσει σε άλλα προϊόντα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο καθώς και να το προωθήσουν στο περιβάλλον τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη διάδοσή του. Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ανώνυμα και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας.

ΑΠΕ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.