Εκπρόσωποι από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γάλακτος (EMB) στο Βέλγιο, για να συζητήσουν βασικές λύσεις για τον γαλακτοκομικό τομέα.
Το συμβούλιο ζήτησε βασικές μεταρρυθμίσεις στις τρέχουσες περιβαλλοντικές και κλιματικές στρατηγικές.
Η παραγωγή γάλακτος βρίσκεται ήδη σε πτώση σε βασικές χώρες παραγωγής, όπως επεσήμανε ο οργανισμός, με τους Ευρωπαίους παραγωγούς γάλακτος να ζητούν αλλαγή στρατηγικών προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του κλάδου.
Επί του παρόντος, οι πιέσεις σχετικά με το κόστος επιβαρύνουν τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ. Ο οργανισμός αναμένει ότι αυτές οι πιέσεις θα επιδεινωθούν από τις τρέχουσες και μελλοντικές περιβαλλοντικές στρατηγικές, όπως η Πράσινη Συμφωνία και η Στρατηγική «Farm to Fork» .
Η ομόφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης ήταν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα γενικό πλαίσιο που να εγγυάται μια τιμή παραγωγού που θα καλύπτει το κόστος, προκειμένου να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος και να αποτραπούν νέα λάθη σε μια πράσινη πολιτική.
«Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εγκρίθηκε φέτος καθιστά την εθελοντική μείωση του όγκου, ως ένα επίσημο εργαλείο για περιόδους κρίσης στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς της ΕΕ», δήλωσε η πρόεδρος του EMB, Sieta van Keimpema. «Αυτό είναι ένα πρώτο μικρό βήμα σε ένα μακρύ δρόμο, στον οποίο οι πολιτικοί φορείς θα πρέπει να συμπορευθούν με τους αγρότες, για να μεταρρυθμίσουν ριζικά το σημερινό γεωργικό σύστημα».
Κατέληξε δε, όπως αναφέρει το The Cattle Site, δηλώνοντας «θέλουμε μια κλιματική πολιτική, επειδή εμείς οι αγρότες είμαστε οι πρώτοι που νιώθουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Αλλά πρέπει να είναι προσιτή και πραγματικά αποτελεσματική για το περιβάλλον και το κλίμα».