Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το upcycling απορριμάτων τροφίμων ίσως είναι η λύση στη βιωσιμότητα

ΑρχικήΝέαΤο upcycling απορριμάτων τροφίμων ίσως είναι η λύση στη βιωσιμότητα
spot_img

Η επιστήμη πλέον ψάχνει λύσεις για να αξιοποιήσει και να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στα απόβλητα τροφών. Μία από αυτές της λύσεις είναι και το upcycling τροφίμων.

Η παγκόσμια ζήτηση για πρωτεϊνικά και βιολογικά συστατικά θα υπερβεί σύντομα την τρέχουσα παραγωγική ικανότητα. Ένα νέο ευρωπαϊκό έργο αντιμετωπίζει αυτή την ανάγκη μέσω μιας προσέγγισης βιοδιυλιστηρίων που επεξεργάζεται γεωργικά κατάλοιπα για την παραγωγή ενώσεων για εφαρμογές σε τρόφιμα, τροφές για ζώα συντροφιάς και καλλυντικά.

Τα γεωργικά ρεύματα και τα υπολείμματα παραγωγής τροφίμων περιέχουν πολύτιμες ενώσεις, όπως πρωτεΐνες και βιοδραστικά συστατικά, που μπορούν να αξιοποιηθούν ως εναλλακτικές λύσεις έναντι των ζωικών πρωτεϊνών και των πετροχημικών. Επί του παρόντος, το υψηλό κόστος και η έλλειψη γνώσεων είναι απαγορευτικά, με τα βιοδιυλιστήρια αυτών των πλευρικών ρευμάτων βιομάζας σε βιώσιμα συστατικά για διάφορα προϊόντα και εφαρμογές.

Βιοδιυλιστήρια γεωργικών πλευρικών ρευμάτων

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Pro-Enrich αποσκοπεί στην αλλαγή του στόχου αυτού, προωθώντας και ενσωματώνοντας μια σειρά τεχνολογιών βιοδιύλισης. Μια ομάδα 16 εταίρων σε όλη την Ευρώπη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν μια περιβαλλοντικά βιώσιμη προσέγγιση για την αλλαγή του χάρτη παραγωγής πρωτεϊνών.

«Θέλαμε να αποδείξουμε ότι τα προϊόντα ροής από την πλευρά της γεωργίας μπορούν να έχουν μεγάλη εμπορική αξία, χρησιμοποιώντας μονάδες βιοενέργειας μικρής και μεγάλης κλίμακας», εξηγεί στο CORDIS η Anne Christine Steenkjær Hastrup, συντονίστρια του έργου.

Ως πρώτο βήμα, η κοινοπραξία Pro-Enrich προέβη σε αξιολόγηση της ποιότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πρώτων υλών, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές ανάγκες των διαφόρων τελικών χρηστών, την καθαρότητα των προϊόντων και τις απαιτήσεις λειτουργικότητας. Αυτό βοήθησε στην ανάπτυξη μιας προσέγγισης βιοδιύλισης για την εξαγωγή πρωτεϊνών και δευτερογενών μεταβολιτών από τα πλευρικά ρεύματα τομάτας, ελαιοκράμβης, ελιάς και εσπεριδοειδών.

Η προσέγγιση περιελάμβανε μηχανική προεπεξεργασία και νέες ενζυμικές θεραπείες και συνδέθηκε με την κατάντη κλασματοποίηση των επιλεγμένων πρώτων υλών. Σε συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές και πιλοτικές δοκιμές παραγωγής και απόδοσης προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και βελτιστοποίησης των πρωτοκόλλων επεξεργασίας που συμμορφώνονται με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των τελικών χρηστών.

Προϊόντα εμπλουτισμού

Τα πιο ελπιδοφόρα προϊόντα και τα δυνητικά εκμεταλλεύσιμα αποτελέσματα από κάθε πρώτη ύλη έχουν εντοπιστεί και αξιολογηθεί σε στενή συνεργασία με τους τελικούς χρήστες της κοινοπραξίας. Παραδείγματα ελπιδοφόρων προϊόντων περιλαμβάνουν την πρωτεΐνη ελαιοκράμβης από κέικ θερμής και ψυχρής πίεσης, το λυκοπένιο από ντομάτα και την εσπεριδίνη από φλούδα εσπεριδοειδών και πολτό, όλα χρήσιμα για καλλυντικά, nutraceuticals και κόλλες.

Τα παραγόμενα πρωτεϊνούχα προϊόντα από κέικ ελαιοκράμβης έφθασαν το 90% της καθαρότητας, βρίσκοντας πιθανή χρήση στην παραγωγή τροφίμων, ζωοτροφών και συγκολλητικών ουσιών. Η διαδικασία επεξεργασίας, εκχύλισης και καθαρισμού της εσπεριδίνης από φλούδα εσπεριδοειδών, ήταν ισχυρή με καλή απόδοση και καθαρότητα. Τόσο η εσπεριδίνη όσο και το λυκοπένιο θα αξιοποιηθούν ως τρόφιμα και καλλυντικά συστατικά.

Αντίκτυπος και προοπτικές

Η Pro-Enrich έχει αποδείξει τη δυνατότητα παραγωγής ενώσεων υψηλής αξίας από συστήματα βιοδιύλισης, προσφέροντας βέλτιστη χρήση των γεωργικών και βιομηχανικών πλευρικών και υπολειμματικών ρευμάτων.

Αυτή η προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι για τις βιώσιμες λύσεις προϊόντων βιολογικής βάσης και να χρησιμεύσει ως ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ωστόσο, η κοινοπραξία είναι αισιόδοξη ότι υπάρχει δυνατότητα βελτιστοποίησης των διαδικασιών για τη βιομηχανική αναβάθμιση των τεχνολογιών. Η νέα διαδικασία είναι καταρχήν ευέλικτη και μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλους τύπους βιομάζας ή κλάσματα καταλοίπων. Επιπλέον, οι ανεπτυγμένες αναλυτικές μέθοδοι εκχύλισης και διαχωρισμού είναι γενικές και μπορούν να παρέχουν τις βασικές γνώσεις για μελλοντικά έργα και εξελίξεις προϊόντων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα