Αντιδράσεις οικολογικών Οργανώσεων που εκφράζουν φόβους ότι η Βρετανία βαδίζει στα βήματα των ΗΠΑ.
Όσο πολλαπλασιάζονται οι μεγάλης κλίμακας αγροτικές επιχειρήσεις στη Βρετανία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για μόλυνση των ποταμών, οκτώ χρόνια αφότου ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος της χώρας, Μάικλ Γκόουβ υποσχέθηκε ότι το Brexit δεν θα έθετε σε κίνδυνο τα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Αν και ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος είχε διαβεβαιώσει πως η Βρετανία δεν θα έχει ποτέ γεωργία αμερικανικού τύπου και πως θα διατηρηθούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των μονάδων χοίρων και πουλερικών μεγάλης κλίμακας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από 974 το 2016 σε 1.176 πέρυσι.
Ο Anthony Field, επικεφαλής της Compassion in World Farming UK (CIWF UK), που προωθεί την ευημερία των ζώων είπε πως τέτοιου είδους φάρμες έχουν πολλαπλές επιπτώσεις εκτός από αυτές στην καλή διαβίωση των ζώων. καθώς επιβαρύνουν περισσότερο το κλίμα και μολύνουν τα ποτάμια. Ένα παράδειγμα είναι ο ποταμός Wye. Η οικολογική κατάσταση του ποταμού Wye υποβαθμίστηκε επίσημα πέρυσι μετά από ανησυχίες για την εντατική εκτροφή κοτόπουλου στην περιοχή. Τα κοπάδια παράγουν μεγάλες ποσότητες κοπριάς, η οποία περιέχει φώσφορο, ο οποίος στη συνέχεια μολύνει τα ύδατα.
Το Lincolnshire, το οποίο φιλοξενεί επίσης έναν τεράστιο αριθμό εκμεταλλεύσεων λόγω των πλούσιων εδαφών του, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κομητειών με τον υψηλότερο αριθμό κοτόπουλων σε μεγάλα αγροκτήματα, με σχεδόν 36 εκατομμύρια. Το βόρειο Yorkshire βρίσκεται στην κορυφή για τους περισσότερους χοίρους σε μεγάλες φάρμες, με περισσότερα από 190.000 ζώα, ακολουθούμενο από το Norfolk, το Suffolk και το East Riding του Yorkshire. Εξαιρουμένης της Σκωτίας, στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει χωρητικότητα για περίπου 148 εκατομμύρια κοτόπουλα και σχεδόν 900.000 χοίρους σε μεγάλες φάρμες.
Τα παραπάνω αντικρούει εκπρόσωπος της εθνικής Ένωσης Αγροτών της Βρετανίας NFU υποστηρίζοντας πως τα βρετανικά γεωργικά συστήματα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα γεωργικά συστήματα των ΗΠΑ. Τόνισε δε, πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τηρούν αυστηρά πρότυπα όπως για την πυκνότητα εκτροφής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγής: thetimes