Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

PFAS: Η Παγκόσμια προσπάθεια εξάλειψης των “για πάντα χημικών”

ΑρχικήΝέαPFAS: Η Παγκόσμια προσπάθεια εξάλειψης των "για πάντα χημικών"
spot_img

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας για την προστασία των καταναλωτών από τις “παντοτινές” χημικές ουσίες.

Αρκετά κράτη ξεκινούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών τους από ουσίες PFAS ή Per- και πολυφθοροαλκυλίου, που συνήθως ονομάζονται «για πάντα χημικές ουσίες» λόγω της διαρκούς παρουσίας τους στο περιβάλλον. Τα PFAS είναι μια μεγάλη κατηγορία χιλιάδων συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την κοινωνία, ανιχνεύονται όλο και περισσότερο ως περιβαλλοντικοί ρύποι και συχνά συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Μια κομβική κίνηση που προκάλεσε ενθουσιασμό στους ειδικούς της δημόσιας υγείας σημειώθηκε στις 10 Απριλίου, όταν η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) παρουσίασε το εναρκτήριο νομικά δεσμευτικό πρότυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα PFAS, τα οποία χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1950 στην παραγωγή αντικολλητικών σκευών, ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά, ρούχα εξωτερικού χώρου, παιχνίδια, κουτιά πίτσας και πλέον ανιχνεύσιμα στο αμερικανικό έδαφος και το πόσιμο νερό. Ο Michael Regan, διαχειριστής της EPA, εξέφρασε φιλοδοξίες να αποτραπούν «χιλιάδες θάνατοι και να μειωθούν δεκάδες χιλιάδες σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με το PFAS», περιλαμβάνοντας ορισμένους καρκίνους, περιορίζοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις που ασκούν αυτές οι ουσίες στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ανάπτυξη των παιδιών. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η κύρια αρχή δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, σημειώνει ότι αυτοί οι ρύποι είναι ποσοτικοποιήσιμοι στην κυκλοφορία του αίματος σχεδόν όλων των Αμερικανών.

Η Γαλλία αποφάσισε επίσης να προστατεύσει τους καταναλωτές της από τις βλαβερές συνέπειες του PFAS. Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε, στις 4 Απριλίου, νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στον περιορισμό της κατασκευής και της πώλησης προϊόντων που περιέχουν PFAS, αλλά τα μαγειρικά σκεύη εξαιρέθηκαν από το πεδίο εφαρμογής του εγκεκριμένου κειμένου. Η πλειοψηφία πρότεινε την αναβολή της απαγόρευσης των μαγειρικών σκευών από το 2026 στο 2030. Αυτός ο συμβιβασμός απορρίφθηκε από τους οικολόγους, οι οποίοι δεν ήθελαν να τον παρατείνουν πέρα ​​από το 2027. Η παράγραφος που αφορούσε τα προϊόντα αυτά απλώς αφαιρέθηκε, πυροδοτώντας την αγανάκτηση των Πρασίνων βουλευτών.

Στην Ευρώπη, τον Νοέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε  κανόνες  για  την προστασία των πολιτών από χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες  στο ανοσοποιητικό σύστημα, την ανάπτυξη εμβρύων και βρεφών ή τη χοληστερόλη. Οι νέοι κανόνες περιορίζουν τα επίπεδα τεσσάρων περιβαλλοντικών χημικών ουσιών, υπερφθοροαλκυλιωμένων ουσιών (PFAS), σε ορισμένα τρόφιμα (σε αυγά, κρέας ψαριών, καρκινοειδή, δίθυρα μαλάκια, κρέας και παραπροϊόντα σφαγίων εκτρεφόμενων και άγριων ζώων).

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο ECHA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων,  δημοσίευσε μια πρόταση περιορισμού  για το PFAS, που εκπονήθηκε από αρχές στη Δανία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και τη Σουηδία και αποσκοπούσε στη μείωση της έκλυσης PFAS στο περιβάλλον και στη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων και των διαδικασιών για τα άτομα. Χωρίς τον κατάλληλο μετριασμό των εκπομπών τους, ο άνθρωπος, η χλωρίδα και η πανίδα θα βιώσουν αυξημένη έκθεση, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων και σε βλάβες στο περιβάλλον. Οι αρχές προβλέπουν ότι χωρίς παρέμβαση περίπου 4,4 εκατομμύρια τόνοι PFAS θα μπορούσαν να εισέλθουν στο περιβάλλον τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Η SAFE, πάντα στην πρώτη γραμμή υποστηρίζοντας την απαγόρευση επιβλαβών ουσιών από καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του PFAS, υπενθυμίζει ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς για το PFAS, συμβάλλοντας στη διάδοση αυτών των χημικών ουσιών στο περιβάλλον και τη συσσώρευσή τους σε βιολογικούς ιστούς. Η αλληλεπίδραση μεταξύ μικροπλαστικών και PFAS είναι άλλη μια αιτία ανησυχίας για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, όπως αναφέρουμε στο Μανιφέστο του SAFE .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα