Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΓΕ η Ιταλική γκράπα “Grappa della Valle d’Aosta”

ΑρχικήΝέαΠΓΕ η Ιταλική γκράπα "Grappa della Valle d’Aosta"
spot_img

Στο Μητρώο Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ η Ιταλική Γκράπα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καταχώριση της αλκοολούχου Ιταλικού ποτού « Grappa della Valle d’Aosta / Grappa de la Vallée d’Aoste » στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

- Advertisement -

Η “Grappa della Valle d’Aosta” λαμβάνεται αποκλειστικά από σταφύλια που παράγονται και οινοποιούνται στην Αυτόνομη Περιφέρεια Valle d’Aosta, της Ιταλίας έχει κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 38% και είναι άχρωμη, εκτός από τις περιπτώσεις προσθήκης λαχανικών ή καραμέλας ή παλαίωσης σε ξύλινα δοχεία.  Η παραγωγή παραδοσιακά γίνεται με απευθείας απόσταξη του πυρήνα σε μικρά ασυνεχή βιοτεχνικά φυτά. Οι αρωματικές αισθήσεις της γκράπα είναι αυτές που χαρακτηρίζουν τα αυθεντικά αμπέλια, οι οποίες εκφράζονται σε λουλουδένιες, βαλσαμικές και φρουτώδεις νότες.

Η φήμη της «Grappa della Valle d’Aosta» / «Grappa de la Vallée d’Aoste» έχει τις ρίζες της σε μια αρχαία παράδοση βιοτεχνικής παραγωγής γκράπα. Τα πρώτα ιστορικά έγγραφα που πιστοποιούν την παραγωγή της γκράπα στην κοιλάδα της Αόστα χρονολογούνται από το 1843, όταν ένας Άγγλος περιηγητής ονόματι Άρθουρ Τόμας αναφέρει την παραγωγή της γκράπα στην κοιλάδα της Αόστα (P. Malvezzi, 1972, «Viaggiatori Inglese in Valle d’ Aosta Αόστα» ). Μετά την ημερομηνία αυτή υπάρχουν πολυάριθμες ιστορικές πηγές που τεκμηριώνουν την απόσταξη του πυρήνα στην περιοχή, που αρχικά γινόταν κυρίως από ομάδες οινοποιών με το χέρι, αλλά σταδιακά ανατέθηκε όλο και περισσότερο στα τοπικά αποστακτήρια που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο.

Η νέα ονομασία θα προστεθεί στη λίστα των 259 ήδη προστατευόμενων αλκοολούχων ποτών. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia . 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καταγγελία στον ΕΦΕΤ: “Κλειστόν” λόγω… υποστελέχωσης – Ακούστε την αυτοματοποιημένη απάντηση του Φορέα

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι ο έλεγχος των τροφίμων ως κρατική ευθύνη και η ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών, δεν αποτελεί προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων

Καρκινογόνος Υδράργυρος στις κονσέρβες τόνου: Επιθέσεις εναντίον μεγάλων σουπερμάρκετ από καταναλωτικές οργανώσεις

Ποια σουπερμάρκετ μπήκαν στο στόχαστρο καταναλωτικών Οργανώσεων Ασφάλειας Τροφίμων, από τα οποία ζητούν να λάβουν άμεσα μέτρα

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα