Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πιθανή νέα θεραπεία για την παχυσαρκία με βάση την πρωτεΐνη Grb10

ΑρχικήΕπιστήμηΠιθανή νέα θεραπεία για την παχυσαρκία με βάση την πρωτεΐνη Grb10
spot_img

Επιστημονική ομάδα από 3 ηπείρους αναζητεί το μηχανισμό αύξησης του σωματικού βάρους.

Τι είναι αυτό που κάνει την λεπτίνη, την ορμόνη που παράγεται από τον λιπώδη ιστό, να μην παίζει σωστά το ρόλο της κι ενώ «ενημερώνει» τον εγκέφαλο ότι υπάρχει μεγάλη αποθήκευση λίπους στο σώμα μας, η αύξηση του σωματικού βάρους δεν σταματά  ;

Για να απαντήσουν σε αυτό το κρίσιμο- για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας- ερώτημα, επιστήμονες από τρία ερευνητικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, από  τρείς χώρες, σε τρεις ηπείρους, συνεργάστηκαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η απάντηση να βρίσκεται στην πρωτεΐνη  Grb10. Μία πρωτεΐνη που συνδέεται απευθείας με τον υποδοχέα λεπτίνης στους νευρώνες, σχηματίζοντας ένα σύμπλεγμα μπορεί να αποδειχθεί ένας νέος ρυθμιστής της δραστηριότητας της λεπτίνης.

 Ας δούμε όμως τον τρόπο που λειτουργεί η ορμόνη λεπτίνη:

Η λεπτίνη ταξιδεύει στον εγκέφαλο όπου ενημερώνει εξειδικευμένους νευρώνες για την ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα. Μεγάλες ποσότητες λεπτίνης “λένε” στον εγκέφαλο ότι υπάρχει μεγάλη αποθήκευση λίπους. Σε απάντηση, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί συμπεριφορές που καταστέλλουν την όρεξη και αυξάνουν τη χρήση ενέργειας, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε μείωση του λιπώδους ιστού και απώλεια βάρους. Όταν όλα λειτουργούν καλά, αυτός ο βρόχος ανάδρασης με τη μεσολάβηση της λεπτίνης μεταξύ του λιπώδους ιστού και του εγκεφάλου έχει ως αποτέλεσμα σταθερό υγιές σωματικό βάρος. Αλλά στην παχυσαρκία, δυστυχώς, δεν δουλεύουν όλα σωστά…

 Οι ερευνητές  που εξετάζουν τη νέα μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας προέρχονται   από τα εξής Ιδρύματα :Baylor College of Medicine, Second Xiangya Hospital of Central South University-China και University of Texas Health Science Center στο San Antonio  

Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο Nature Metabolism

Πηγή: www.eurekalert.org

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα