Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πόλεμος” μεταξύ των εργαστηρίων Eurofins και της Γαλλικής γαλακτοβιομηχανίας Lactalis

ΑρχικήΝέα“Πόλεμος” μεταξύ των εργαστηρίων Eurofins και της Γαλλικής γαλακτοβιομηχανίας Lactalis
spot_img

Εκατέρωθεν κατηγορίες για ανεπαρκή διαχείριση της επιδημίας σαλμονέλας από βρεφικό γάλα.

Σφοδρή αντιπαράθεση, που έχει πάρει και τον δρόμο των δικαστηρίων έχει ξεσπάσει μεταξύ της γαλακτοβιομηχανίας Lactalis και των εργαστηρίων Eurofins (των θυγατρικών της Eurofins, Eurofins Laboratoire Microbiologie Ouest (ELMO) και Eurofins NDSC Food France) μετά από το ξέσπασμα σαλμονέλας στα τέλη του 2017. Η Lactalis είναι ο μεγαλύτερος όμιλος γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο και έχει εμπορικά σήματα όπως Parmalat , Président , Siggi’s Dairy , Skånemejerier , Rachel’s Organic και Stonyfield Farm.

Τον Ιανουάριο του 2018, η εταιρεία ανακάλεσε 12 εκατομμύρια κουτιά βρεφικής φόρμουλας λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα και κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να κρύψει τη μόλυνση.  38 μωρά μολύνθηκαν με σαλμονέλα στη Γαλλία, δύο στην Ισπανία και ένα στην Ελλάδα και ο διευθύνων σύμβουλος παραδέχτηκε ότι τότε είχαν πληγεί 83 χώρες. Τον Φεβρουάριο του 2023, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ποινική έρευνα για το ξέσπασμα με την Lactalis να αντιμετωπίζει επί του παρόντος κατηγορίες για απάτη, αδυναμία πραγματοποίησης απόσυρσης και ανάκλησης προϊόντος και ακούσιας σωματικής βλάβης

Τώρα η Lactalis ζητά αποζημίωση 1 δις ευρώ από τα εργαστήρια της Eurofins, κατηγορώντας τα ότι δεν διεξήγαγαν σωστά τις αναλύσεις. Συγκεκριμένα, κατηγορεί το εργαστήριο της Eurofins ότι στις 16.000 δοκιμές που διεξήγαγε ο πάροχος υπηρεσιών του εκείνη την εποχή, απέτυχε να αποκαλύψει την παρουσία των βακτηρίων (ψευδώς αρνητικά). Σύμφωνα με την L’Informer, ο παγκόσμιος ηγέτης στα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μήνυσε το εργαστήριο με έδρα τη Νάντη ενώπιον του Εμπορικού Δικαστηρίου του Παρισιού τον περασμένο Μάρτιο για αποτυχίες στις δοκιμές που έγιναν τότε. To 1 δις που ζητά η Lactalis, καλύπτει το ποσό των χιλιάδων παρτίδων που ανακλήθηκαν και καταστράφηκαν, σύμφωνα με τον όμιλο γαλακτοκομικών, καθώς και αποζημίωση για την απώλεια κερδών των πελατών-διανομέων του ομίλου. Αλλά κυρίως, τον αντίκτυπο του σκανδάλου στη φήμη της εταιρείας.

Η απάντηση των Eurofins

Απαντώντας στις κατηγορίες της γαλακτοβιομηχανίας τα εργαστήρια Eurofins εξέδωσαν ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η Lactalis προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες της χαρακτηρίζοντας την αξίωση «επιπόλαιη» και τονίζοντας ότι η Lactalis ευθύνεται αποκλειστικά για τη μόλυνση του γάλακτος στο εργοστάσιό της και όχι το ΕΛΜΟ, και πως τα ποσά που διεκδικούνται είναι αδικαιολόγητα. Η ELMO ανέλυσε μόνο τα δείγματα που επέλεξε να στείλει η Lactalis στο εργαστήριό της στη Νάντη και υποστηρίζει ότι θα είχε ανιχνεύσει τη σαλμονέλα αν τα δείγματα ήταν θετικά, όπως έκανε πολλές φορές πριν από την κρίση και μέχρι το 2017 σε περιβαλλοντικά δείγματα της Lactalis στο εργοστάσιο στο Craon. Επιπλέον τα εργαστήρια κατηγορούν την γαλακτοβιομηχανία για “πολλές ελλείψεις στη διαχείριση της ποιότητας του εργοστασίου της στο Craon που επιβεβαιώνει και η γαλλική κυβέρνηση στην δικογραφία κατά της Lactalis”.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα