Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλη αύξηση των τροφιμογενών ασθενειών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης

ΑρχικήΝέαΠόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλη αύξηση των τροφιμογενών ασθενειών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης
spot_img

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν αύξηση της αλλαντίασης και της σαλμονέλλωσης στην Ουκρανία σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2022.

Για να αναλύσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην επιδημιολογία μολυσματικών ασθενειών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα ανοικτού κώδικα για οκτώ ασθένειες από το EPIWATCH, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης τεχνητής νοημοσύνης.

- Advertisement -

Εξέτασαν τα πρότυπα των μολυσματικών ασθενειών πριν και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ως πριν ορίστηκε η περίοδος από τον Νοέμβριο του 2021 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2022 και ως κατά τη διάρκεια χαρακτηρίστηκε η περίοδος από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 2022. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Οι συγκρουσιακές καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο επιδημιών και η διακοπή ή η διακοπή της επιτήρησης της δημόσιας υγείας δημιουργεί προκλήσεις για την παρακολούθησή τους.

Τα αποθέματα νερού σε πόλεις όπως η Μαριούπολη δεν είναι ασφαλή για πόση λόγω κατεστραμμένων συστημάτων αποχέτευσης και διαρροής ακατέργαστων λυμάτων σε ποτάμια και ρυάκια, ωστόσο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να καταναλώνουν μολυσμένο νερό. Η έλλειψη κανονικής στέγασης και στέγης μείωσε τη θερμιδική πρόσληψη και η κακή υγιεινή και αποχέτευση αύξησε τον κίνδυνο για μολυσματικές ασθένειες.

Μετά τον Φεβρουάριο του 2022, η επίσημη επιτήρηση για τις περισσότερες μολυσματικές ασθένειες έπαψε να υφίσταται και οι αναφορές των δηλωτέων ασθενειών μειώθηκαν. Ενώ τα επίσημα συστήματα συνέχισαν να αναφέρουν κρούσματα αλλαντίασης, η ανάλυση έδειξε ότι οι αριθμοί ήταν πιθανώς υποεκτιμημένοι.

Τα στοιχεία του Oυκρανικού Υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι από τις αρχές του 2024 έως τα μέσα Ιουλίου έχουν καταγραφεί 39 κρούσματα αλλαντίασης, σε σύγκριση με 45 κρούσματα την ίδια περίοδο πέρυσι. Τον Ιούνιο, 15 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία με διάγνωση αλλαντίασης, κυρίως μετά την κατανάλωση αποξηραμένων ψαριών και σπιτικών κονσερβοποιημένων κρεάτων.

Aναφορές για αλλαντίαση και σαλμονέλα

Τα δεδομένα ανοικτού κώδικα μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η έλλειψη επίσημης επιτήρησης ασθενειών με τη χρήση πληροφοριών από τα μέσα ενημέρωσης, τις ιατρικές οργανώσεις και τις πηγές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι επιστήμονες ενημερώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να παράγει σήματα έγκαιρης προειδοποίησης από δεδομένα ανοικτού κώδικα και να παρέχει επιδημιολογικές πληροφορίες για μολυσματικές ασθένειες ελλείψει επίσημης επιτήρησης σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Οι ερευνητές εντόπισαν 805 αναφορές επιδημιών στο EPIWATCH από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 2022. Συγκριτικά, 259 αναφορές συλλέχθηκαν τρεις μήνες πριν από τη σύγκρουση. Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 2021, υπήρχαν 180 αναφορές. Αυτό υποδηλώνει μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Κατά την περίοδο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η αλλαντίαση αυξήθηκε από 22 σε 122 αναφορές και η σαλμονέλωση από τέσσερις σε 39 αναφορές. Για τη βοτουλίαση, ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω του EPIWATCH ήταν χαμηλότερος από αυτόν που διαπιστώθηκε μέσω της επίσημης επιτήρησης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορούσαν να εντοπίσουν επιδημίες όπως η αλλαντίαση κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα