Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πωλήσεις τροφίμων φυτικής προέλευσης στην Ευρώπη – Στοιχεία της GFI Europe

ΑρχικήΝέαΠωλήσεις τροφίμων φυτικής προέλευσης στην Ευρώπη – Στοιχεία της GFI Europe
spot_img

Η ανάλυση της GFI Europe των δεδομένων NielsenIQ σε 13 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι οι πωλήσεις φυτικών τροφίμων έφτασαν το ρεκόρ των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ 2020 και 2022.

Η ανάλυση των δεδομένων λιανικών πωλήσεων της GFI Europe από τη NielsenIQ που καλύπτει 13 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι οι πωλήσεις φυτικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6% το 2022 – και κατά 21% από το 2020 έως το 2022 – φτάνοντας τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι πωλήσεις κρέατος φυτικής προέλευσης αυξήθηκαν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 – αντιπροσωπεύοντας το 6% της συνολικής αγοράς προσυσκευασμένου κρέατος – ενώ άλλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών θαλασσινών και τυριών, παρουσίασαν διψήφια αύξηση.

Η παγκόσμια στροφή προς τη διατροφή με βάση τα φυτά έχει πυροδοτήσει μια επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων, με τους μεγάλους κατασκευαστές τροφίμων και λιανοπωλητές να αγκαλιάζουν την αλλαγή. Στην Ευρώπη, οι λιανικές πωλήσεις τροφίμων φυτικής προέλευσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς νέα προϊόντα και καινοτομίες έχουν έρθει στην αγορά, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους καταναλωτές να αγοράζουν κρέας, θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης επόμενης γενιάς που είναι ανταγωνιστικά με τα ζωικά προϊόντα στη γεύση , τιμή και ευκολία. 

Αυτά τα στοιχεία είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρα υπό το φως των οικονομικών αντίξοων ανέμων που επικρατούν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και του πληθωρισμού. Η αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων φυτικής προέλευσης δεν ήταν άτρωτη σε αυτές τις δυνάμεις, με επιβράδυνση στην ανάπτυξη το 2022 έναντι του 2021. Ωστόσο, τόσο η αξία όσο και ο όγκος των πωλήσεων συνέχισαν να αυξάνονται, καταδεικνύοντας ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και αυξανόμενη όρεξη για εργοστάσια επόμενης γενιάς, με βάση το κρέας, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που ανταγωνίζονται τα συμβατικά προϊόντα ως προς τη γεύση, την τιμή και την ευκολία.

Οι χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το φυτικό γάλα αποτελώντας το 38% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων φυτικής προέλευσης, ήταν ο ηγέτης στον κλάδο, ακολουθούμενο από το φυτικό κρέας. Η μικρότερη κατηγορία ήταν τα θαλασσινά φυτικής προέλευσης, αλλά ήταν επίσης μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, σημειώνοντας αύξηση 326% όσον αφορά την αξία πωλήσεων μεταξύ 2020 και 2022.

Πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης ήταν 49,6 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και η κατηγορία συνέχισε να παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη. 

Οι πωλήσεις κρέατος φυτικής προέλευσης συνέχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας συνολικά τα 25,3 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και αυξήθηκαν κατά 27% μεταξύ 2020 και 2022. 

Μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες κατηγορίες, αλλά η ταχύτερα αναπτυσσόμενη, είναι τα θαλασσινά φυτικής προέλευσηςΜε πωλήσεις 1,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2022, τα θαλασσινά φυτικής προέλευσης εξακολουθούν να είναι μια μικρή κατηγορία αλλά αναπτύσσονται γρήγορα, με αύξηση άνω του 1.327% από το 2020.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο