Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς ένας Έλληνας έσωσε τους παραδοσιακούς σπόρους

ΑρχικήΝέαΠώς ένας Έλληνας έσωσε τους παραδοσιακούς σπόρους
spot_img

cibum team

 

Ξεκίνησε σαν μια μικρή, απλή γιορτή μέσα στη φύση, πριν από 21 χρόνια, δίπλα σ’ ένα μικρό χωριό το Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στην ορεινή Δράμα.

Ο χώρος που φιλοξένησε τη γιορτή μικρός και άδειος από υποδομές, αλλά πολλά υποσχόμενος. Το περιβάλλον εντυπωσιακό, μαγεύει τον επισκέπτη, τον κάνει να θέλει να αγαπήσει τη φύση. Πριν από δεκαεννιά χρόνια όλα ήταν μικρά και άγνωστα, αλλά υπήρχε η όρεξη, η επιθυμία, ή σπίθα να προκύψει κάτι μεγάλο, κάτι πραγματικά όμορφο. Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. 

Ο χώρος μεγάλωσε, διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε. Δημιουργήθηκαν υποδομές και το «Σπιτάκι των Σπόρων». Ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε θεαματικά. Οι λίγες εκατοντάδες επισκέπτες της πρώτης χρονιάς έγιναν χιλιάδες μετά από δεκαεννιά χρόνια.

Η φήμη της γιορτής βγήκε έξω από τα ελληνικά σύνορα, ταξίδεψε σε Αμερική και Ευρώπη. Η φιλοσοφία της γιορτής και της εναλλακτικής κίνησης Πελίτι βρήκε πολλά ευήκοα ώτα και κυρίως ανθρώπους να τη διαδώσουν και να γίνουν κοινωνοί του.

Δύο δεκαετίες μετά, η ετήσια Γιορτή Σπόρων του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία είναι μια μεγάλη εναλλακτική γιορτή, μια εκδήλωση αφιερωμένη στη φύση, στη μάνα γη, στη μεγάλη τροφό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πίσω από αυτή η διοργάνωση και το Κίνημα του Πελίτι βρίσκεται ένας δραστήριος άνθρωπος ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης που με λόγο απλό, αλλά με πολύ πάθος και αγάπη κατάφερε να αγγίξει την κορυφή. Χάρη στην αποφασιστικότητα, την επιμονή και το μεράκι του μετέτρεψε τη Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι της Δράμας σε σημείο συνάντησης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά.

Πιστεύουν στη δύναμη της μάνα γης. Αποτελούν του μικρούς και τους μεγάλους φύλακες των σπόρων. Είναι αυτοί οι σπόροι που έθρεψαν γενιές ανθρώπων αιώνες τώρα αλλά που δυστυχώς λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αστικοποίησης της κοινωνίας τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη, η προσωπική ευθύνη όλων αυτών των ανθρώπων που κάθε χρόνο σπεύδουν στον Πελίτι για να διακηρύξουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η Γη είναι η μεγάλη τροφός όλων μας, πέρα από εθνικότητες, πολιτισμούς κουλτούρες, θρησκείες και ιδεολογίες.

Πολλές συμμετοχές χιλιάδες παραδοσιακοί σπόροι «Στις τελευταίες γιορτές του Πελίτι διανεμήθηκαν περισσότερα από 20.000 φακελάκια με ντόπιους σπόρους», τονίζει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, σημειώνοντας ότι  «οι ντόπιοι σπόροι είναι ο πλούτος της κάθε περιοχής πάνω στη γη. Δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα ενώ οι παραγόμενοι καρποί τους είναι βιολογικοί και άριστης ποιότητας. Οι σπόροι που διανέμει το Πελίτι, σε όσους θέλουν να τους προμηθευτούν, είναι εντελώς δωρεάν κι έτσι οι αγρότες δε χρειάζονται να καλλιεργήσουν τα υβρίδια των διαφόρων εταιρειών που πολλές φορές είναι γεμάτα φυτοφάρμακα και κάποιες άλλες φορές γενετικά μεταλλαγμένα».

Η 21η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και η 5η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων θα γίνουν από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου. Στις προηγούμενες συμμετείχαν από πολλές χώρες, όπως Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βραζιλία, Μπουρκίνα Φάσο, Βέλγιο, Τουρκία, ΗΠΑ, Καναδά, κλπ.

«Κάθε χρόνο η Γιορτή του “Πελίτι”», τονίζει ο εμπνευστής της, «παρουσιάζει ένα καινούργιο στοιχείο που μας φέρνει όλο  και πιο κοντά στην μητέρα φύση, στη Γη, στη μεγάλη τροφό όλων μας. Το καινούργιο στοιχείο τα τελευταία χρόνια είναι η πολύ μεγάλη συμμετοχή των νέων ανθρώπων, που ήρθαν να βοηθήσουν εθελοντικά σε αυτή την πολύ μεγάλη γιορτή. Αυτό μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια και το έργο μας. Το γεγονός ότι έχουμε δει πολλούς καινούργιους εθελοντές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, μας χαροποιεί ιδιαίτερα και στέλνει ένα μήνυμα ότι το κίνημα αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει και να διατηρείται ζωντανό». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα