Η σημασία της ανθεκτικότητας του συστήματος τροφίμων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Η πανδημία SARS-CoV-2 τίθεται υπό αμφισβήτηση για πιθανή μετάδοσή της από τρόφιμα, λόγω πολλών αναφορών για τον ιό σε τρόφιμα, εστιών που αναπτύχθηκαν σε εταιρείες τροφίμων, καθώς και της προέλευσής της που συνδέεται με την αγορά της Γουχάν της Κίνας. Ο σκοπός της επιστημονικής ανασκόπησης Ιταλών επιστημόνων, είναι να αναλύσει τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής σχετικά με τη σχέση μεταξύ τροφίμων και πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές του συστήματος τροφίμων που μπορεί να εμπλέκονται.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν ο ιός μπορεί να επιμείνει στις επιφάνειες των τροφίμων, δεν υπάρχουν προς το παρόν αποδεδειγμένες περιπτώσεις μόλυνσης από τρόφιμα. Επιπλέον, η πανδημία έδειξε ότι επηρέασε βαθιά τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και τις μεθόδους αγοράς τους, αλλά και ότι ενίσχυσε τη σπατάλη τροφίμων και τη φτώχεια. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ο ρόλος των μονάδων επεξεργασίας κρέατος ως κατάλληλων περιβαλλόντων για την εκδήλωση εστιών.
Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία περιλαμβάνουν τη σωστή διαχείριση των χώρων, την εκπαίδευση για την υγιεινή των τροφίμων τόσο για τους εργαζόμενους στα τρόφιμα όσο και για τους καταναλωτές, την ενίσχυση εναλλακτικών εμπορικών καναλιών, την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων τροφίμων, ιδίως των ανοιχτών αγορών και την εντατική γεωργία, ακολουθώντας σωστές πρακτικές υγιεινής.
Όλα αυτά τα αποτελέσματα οδηγούν σε ένα άλλο κρίσιμο μάθημα, το οποίο είναι η σημασία της ανθεκτικότητας του συστήματος τροφίμων. Αυτά τα μαθήματα θα πρέπει να αφομοιωθούν για την αντιμετώπιση της παρούσας πανδημίας και πιθανών μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Οι μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις περιλαμβάνουν περαιτέρω διερεύνηση των παραγόντων που συνδέονται με το σύστημα τροφίμων που μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση καινοτόμων τεχνολογιών που μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση του ιού.
Η Μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods και μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ