Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως επηρεάζει ο ήχος περιβάλλοντος την γευστική εμπειρία του καφέ

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΠως επηρεάζει ο ήχος περιβάλλοντος την γευστική εμπειρία του καφέ
spot_img

Η επίδραση του θορύβου στη γεύση και το άρωμα του καφέ.

Λόγω του ότι η κατανόηση του ρόλου του θορύβου σε περιβάλλοντα φαγητού/ποτού είναι ζωτικής σημασίας, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference μελέτησε πως επιδρούν οι ήχοι του περιβάλλοντος και η έντασή τους, στις εμπειρίες των καταναλωτών σε εστιατόρια και καφέ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που ακούγεται λίγο πολύ την ίδια στιγμή που τρώμε ή πίνουμε μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τη γεύση και το άρωμα τροφίμων και ποτών.

 Σε αντίθεση με τη μουσική, για παράδειγμα, ο θόρυβος είναι συνήθως παρών σε πολλές καθημερινές καταστάσεις και συνήθως δεν υπόκειται σε κάποια συγκεκριμένη προσαρμογή, εκτός εάν οι θαμώνες μπορούν να τον ελέγξουν (π.χ. μέσω ακουστικών). Από την οπτική γωνία του ακροατή, ο θόρυβος συνήθως εκλαμβάνεται ως ένα είδος ανεπιθύμητου ήχου, ο οποίος είναι δυσάρεστος, ενώ δυνητικά κρίνεται ως ενοχλητικός στην ακοή.

Στην παρούσα έρευνα, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της ακρόασης μιας δυνατής έναντι μιας λιγότερο δυνατής εκδοχής του ίδιου θορύβου στη γευστική εμπειρία. Αυτά τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν μέσω εμπορικών και διαθέσιμων τεχνικών ελέγχου θορύβου ακουστικών (παθητικό έναντι ενεργού), που εφαρμόζονται στον μεμονωμένο ακροατή σε μια κοινή αστική κατάσταση φαγητού/ποτού (στην περίπτωση αυτή, ο τυπικός θόρυβος περιβάλλοντος ενός φαγητού σε ώρες αιχμής). Εδώ, ο καφές χρησιμοποιήθηκε ως γευστικό ερέθισμα. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο καφές ως γευστικό ερέθισμα ενώ αξιολογείται ο ρόλος του θορύβου στην πολυαισθητηριακή γευστική εμπειρία.

Κάθε συμμετέχων ήπιε δύο φορές τον ίδιο καφέ ενώ ήταν εκτεθειμένος σε μια πιο δυνατή (~85 dBA) έναντι λιγότερο δυνατή (−20 dB) εκδοχή του ίδιου θορύβου περιβάλλοντος σε ώρες αιχμής. 

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές τείνουν να είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες αισθητηριακές και ηδονικές ιδιότητες του καφέ υπό δυνατότερο θόρυβο (γλυκύτητα, πικράδα, οξύτητα, ένταση γεύσης/άρωμα, αρεστή γεύση, αρεστή στον ήχο, αντιστοίχιση γεύσης-ήχου) και λιγότερο πρόθυμοι να πληρώσουν και να αγοράσουν τον καφέ, σε σχέση με ένα περιβάλλον  με λιγότερο δυνατούς ήχους. Αυτό ήταν πιο εμφανές όσον αφορά την αντιληπτή πικρία και την ένταση του αρώματος του καφέ. Τα φαινόμενα που αναφέρονται αποδίδονται κυρίως στις διαφορές στο επίπεδο θορύβου κατά τη διάρκεια της γεύσης και συζητούνται με βάση τη θεωρία σχετικά με τις διατροπικές αντιστοιχίες και την προσοχή (π.χ., ο πιο δυνατός θόρυβος μπορεί να μειώσει την ικανότητα παρακολούθησης συγκεκριμένων στοιχείων της εμπειρίας). 

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα