Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως η μοναξιά του διαστήματος επηρεάζει τη γεύση του φαγητού

ΑρχικήΝέαΠως η μοναξιά του διαστήματος επηρεάζει τη γεύση του φαγητού
spot_img

Μελέτη χρησιμοποίησε εικονική πραγματικότητα για να δει πώς αλλάζει η αντίληψη κοινών αρωμάτων τροφίμων στο διάστημα.

Οι επιλογές φαγητού στο διάστημα είναι περιορισμένες. Οι αστροναύτες τροφοδοτούνται κυρίως με έτοιμα γεύματα συσκευασμένα σε σακουλάκια, τα οποία είναι αποξηραμένα με κατάψυξη, αφυδατωμένα ή θερμικά επεξεργασμένα για μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι αστροναύτες απλά προσθέτουν νερό για ένα ζεστό ή κρύο γεύμα.

Ωστόσο, αυτά τα γεύματα έχουν άνοστη γεύση και οι αστροναύτες συχνά δυσκολεύονται να φάνε αρκετά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Τώρα, μια πρώτη στο είδος της μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Science and Technology από το Πανεπιστήμιο RMIT υπέδειξε ότι τα αρώματα των τροφίμων μπορεί να είναι το κλειδί για την κατανόηση του γιατί οι αστροναύτες αγωνίζονται να απολαύσουν τα γεύματά τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ίδιο το περιβάλλον μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα αρώματα και τις γεύσεις.

«Η μεγαλύτερη αίσθηση μοναξιάς και απομόνωσης μπορεί επίσης να παίζει ρόλο και υπάρχουν επιπτώσεις από αυτή τη μελέτη σχετικά με το πώς οι απομονωμένοι άνθρωποι μυρίζουν και γεύονται τα τρόφιμα», δήλωσε η Julia Low, επικεφαλής της έρευνας.

Αυτή η μοναδική μελέτη χρησιμοποίησε την εικονική πραγματικότητα (VR) για να δει πώς αλλάζει η αντίληψη κοινών αρωμάτων τροφίμων στο διάστημα. Η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε για την προσομοίωση του ISS για τους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μυρωδιές βανίλιας και αμυγδάλου αποδείχθηκαν «πιο έντονες» στον προσομοιωμένο διαστημικό σταθμό. Ωστόσο, το άρωμα λεμονιού «παρέμεινε αμετάβλητο».

Ο ένοχος πίσω από τις ισχυρότερες μυρωδιές βανίλιας και αμυγδάλου θα μπορούσε να είναι μια γλυκιά χημική ουσία που ονομάζεται βενζαλδεΰδη. Αυτό, σε συνδυασμό με την ατομική ευαισθησία στις μυρωδιές, θα μπορούσε να εξηγήσει τις αλλαγές στην αντίληψη.

«Ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της έρευνας είναι να φτιάξουμε καλύτερα προσαρμοσμένες τροφές για τους αστροναύτες, καθώς και για άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομονωμένα περιβάλλοντα, ώστε να αυξήσουν τη διατροφική τους πρόσληψη πιο κοντά στο 100%», δήλωσε η Low.

Η μοναξιά και η απομόνωση μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι αστροναύτες βιώνουν το φαγητό. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά την αντίληψη του αρώματος και της γεύσης σε μεγάλες ομάδες (54 άτομα) υπό απομονωμένες συνθήκες.

Η έλλειψη βαρύτητας τραβάει υγρά από το κάτω μέρος του σώματος προς το πάνω μέρος του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του προσώπου και ρινική συμφόρηση, παρόμοια με ένα άσχημο κρυολόγημα. Ως αποτέλεσμα, η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης των αστροναυτών γίνεται λιγότερο ευαίσθητη. Ωστόσο, αυτές οι επιπτώσεις είναι συνήθως προσωρινές και εξασθενούν μέσα σε λίγες εβδομάδες στον διαστημικό σταθμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο