Τα βακτήρια της σαλμονέλας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου σύμφωνα με επιστήμονες.
Η βακτηριακή θεραπεία του καρκίνου ήταν επίκεντρο επιστημονικού ενδιαφέροντος από τον 19ο αιώνα, αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία εμπόδισαν την περαιτέρω διερεύνηση της, αν και οδήγησε σε εξελίξεις στην έρευνα της ανοσοθεραπείας.
Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και καιρό ότι η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά όταν χρησιμοποιείται σε θεραπείες δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο ήλπιζε.
Αλλά τώρα, μια μελέτη από ερευνητές στη Γλασκώβη και το Μπέρμιγχαμ που χρηματοδοτούνται από την Cancer Research το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε ότι η σαλμονέλα θα μπορούσε να τροποποιηθεί έτσι ώστε να επιτρέπει στα Τ κύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και ασθένειες, να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Οι βακτηριακές θεραπείες είχαν περιορισμένη επιτυχία γιατί, ενώ έχουν κατασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, καταστέλλουν επίσης ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση των όγκων.
Οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EMBO Molecular Medicine, ανακάλυψαν ότι η σαλμονέλα εμποδίζει τα Τ κύτταρα, βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και καρκίνο, να κάνουν τη δουλειά τους και σταματά τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σαλμονέλα εξάντλησε ένα αμινοξύ, την ασπαραγίνη, το οποίο καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου, αλλά και καταστέλλει τα Τ κύτταρα σταματώντας τις μεταβολικές διεργασίες τους.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σαλμονέλα θα μπορούσε να κατασκευαστεί περαιτέρω ώστε να λειτουργεί παράλληλα με το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε τα Τ κύτταρα να μπορούν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα παράλληλα με τα βακτήρια, με περαιτέρω έρευνα που αναμένεται να διεξαχθεί.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Kendle Maslowski, του Cancer Research UK Scotland Institute στη Γλασκώβη και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η εξασθενημένη σαλμονέλα και άλλα βακτήρια έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, ωστόσο μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό γιατί δεν αποδείχθηκε όσο αποτελεσματικό θα έπρεπε να είναι.
Ο πρώτος συγγραφέας Dr. Alastair Copland, ερευνητής στην ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε: «Οι βακτηριακές θεραπείες είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για τη θεραπεία του καρκίνου με την ουσιαστική λιμοκτονία των όγκων ζωτικών θρεπτικών συστατικών. Ένα μακροχρόνιο μυστήριο ήταν γιατί τα Τ κύτταρα, τα οποία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του καρκίνου, δεν λειτουργούν βέλτιστα κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας.
«Τώρα εντοπίσαμε την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για αυτό και εντοπίσαμε έναν συναρπαστικό γενετικό στόχο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτής της θεραπείας. Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό να μετατρέπουμε ένα μικρόβιο που προκαλεί ασθένειες όπως η σαλμονέλα σε ένα που καταπολεμά τον καρκίνο».
Η Dr. Catherine Elliott, διευθύντρια έρευνας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα, δήλωσε: «Οι βακτηριακές θεραπείες δεν έχουν γίνει κυρίαρχη, παρά τα τεράστια βήματα που κάνουμε με τις ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας για να επιτεθούν στον καρκίνο.
«Αλλά η δύναμη των βακτηρίων έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως πιθανό να έχει σημαντικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των ασθενειών.
«Αυτή η συναρπαστική εξέλιξη από το Cancer Research UK Scotland Institute θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλους καρκίνους στο μέλλον, παρέχοντας ελπίδα στους ασθενείς».