Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
28.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς χειρίζονται χώρες εκτός ΕΕ νέα και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΠώς χειρίζονται χώρες εκτός ΕΕ νέα και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
spot_img

cibum team

Μια έκθεση έδειξε πώς η ρύθμιση των νέων τροφίμων και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO ή ΓΤΟ)είναι διαφορετική σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων (FSA) εξέτασε τους διεθνείς κανονισμούς για τα γενετικά τροποποιημένα και νέα τρόφιμα και πώς διαφέρουν από τις απαιτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα νέα τρόφιμα και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) υπόκεινται σε μεγάλη διακύμανση των ρυθμιστικών προσεγγίσεων σε χώρες εκτός ΕΕ. Ένα νέο τρόφιμο είναι ένα τρόφιμο ή ουσία που δεν χρησιμοποιήθηκε για ανθρώπινη κατανάλωση σε σημαντικό βαθμό εντός της ΕΕ πριν από τα μέσα Μαΐου 1997.

Οι χώρες που επιλέχθηκαν για την ανασκόπηση των νέων τροφίμων περιλάμβαναν την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετήθηκαν ως προς τους ΓΤΟ.

Νέα φαγητά

Η έκθεση, που συνέταξε η Campden BRI, αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορές στους κανονισμούς επηρέασαν το εμπόριο και την προσέγγιση που έχουν οι χώρες για την έγκριση.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεν ασχολούνται άμεσα με τα νέα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων στη νομοθεσία. Η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν μια ρυθμιστική στάση που αντικατοπτρίζει περισσότερο τη θέση της ΕΕ, ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στους ορισμούς, στο τι εμπίπτει στη νέα νομοθεσία για τα τρόφιμα και στις διαδικασίες αδειοδότησης. Και στις δύο αγορές απαιτείται έγκριση πριν από την πώληση τέτοιων τροφίμων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών προτύπων και των υπεύθυνων για την περιβαλλοντική υγεία, είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των νέων τροφίμων στην αγορά και την επιβολή αυτής της νομοθεσίας.

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Για τους ΓΤΟ, η ΕΕ και η Αυστραλία δίνουν έμφαση στη διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προϊόντος, ενώ η Αργεντινή, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στο τελικό προϊόν.

Η αυστραλιανή προσέγγιση βασίζεται στον ρυθμιστή που αναθεωρεί τους καταλόγους τεχνικών που δημιουργούν ή δεν δημιουργούν ΓΤΟ. Στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα ρυθμίζονται σύμφωνα με τις ίδιες νομικές διατάξεις με τα συμβατικά ομόλογά τους.

Η Αργεντινή και ο Καναδάς δεν έχουν υποχρεωτικές απαιτήσεις για την επισήμανση του περιεχομένου ΓΤΟ στα τρόφιμα. Αυτή η επισήμανση απαιτείται στην Αυστραλία, τη Βραζιλία και την ΕΕ, αλλά οι κανόνες είναι διαφορετικοί.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) σχετικά με τη ρύθμιση των γενετικών τεχνολογιών αναμένεται αργότερα φέτος.

Ο Robin May, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της FSA, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί έρευνα σε όλα τα στοιχεία του συστήματος τροφίμων.

«Οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις κανονιστικές διαδικασίες, είτε αφορούν ΓΤΟ, νέα τρόφιμα είτε οτιδήποτε άλλο, θα ήταν απόφαση των υπουργών, αλλά παρέχουμε συμβουλές βασισμένες στην πιο πρόσφατη επιστήμη και τα διαθέσιμα στοιχεία, διασφαλίζοντας ότι η απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας».

Μια ανασκόπηση των παγκόσμιων συμφωνιών διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά σε νέα τρόφιμα ή τρόφιμα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Η προσέγγιση της ΕΕ για τη ρύθμιση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών αποτέλεσε αντικείμενο διαφοράς που αξιολογήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο ορισμός της ΕΕ για το τι αποτελεί νέο φαγητό έχει επίσης συζητηθεί, ιδιαίτερα με τις πολιτείες της Νότιας Αμερικής.

Λίγες οι γνώσεις των καταναλωτών για τροποποιημένες τροφές με γονιδίωμα

Μια ξεχωριστή έρευνα διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές έχουν πολύ χαμηλή επίγνωση και γνώση των τροποποιημένων τροφών με γονιδίωμα. Οι περισσότεροι δεν είχαν ακούσει για τροποποιημένα τρόφιμα με γονιδίωμα ή δεν τα είχαν μπερδέψει με ΓΤ τρόφιμα.

Η FSA ανέθεσε στην Ipsos MORI να πραγματοποιήσει μια σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων με 80 άτομα σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία και μια διαδικτυακή έρευνα 2.066 καταναλωτών σε αυτές τις χώρες.

H Ipsos MORI είπε ότι η χαμηλή ευαισθητοποίηση για τα τρόφιμα που τροποποιούνται με γονιδίωμα δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλά τέτοια τρόφιμα παγκοσμίως και κανένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα φυτά που τροποποιήθηκαν με γονιδίωμα θεωρήθηκαν πιο αποδεκτά και θεωρήθηκαν πιο ασφαλή για κατανάλωση από τα ζώα με γενετική τροποποίηση.

Όσο περισσότερο ενημερωμένοι καταναλωτές ήταν, ή έγιναν, τόσο πιο αποδεκτοί ήταν τα τρόφιμα που επεξεργάζονταν με γονιδίωμα, παρόλο που κάποιοι εξακολουθούσαν να ανησυχούν. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι η επισήμανση τέτοιων τροφίμων θα πρέπει πάντα να ενημερώνει για την παρουσία συστατικών που έχουν υποστεί επεξεργασία με γονιδίωμα χρησιμοποιώντας τον πλήρη όρο «επεξεργασμένο γονιδίωμα». Μερικοί θεώρησαν ότι, επειδή είναι μια σχετικά νέα τεχνική, μπορεί να υπάρχουν άγνωστοι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων και την καλή διαβίωση των ζώων.

Οι περισσότεροι καταναλωτές θεώρησαν ότι τα τρόφιμα που τροποποιούνται με γονιδίωμα πρέπει να ρυθμίζονται ξεχωριστά από τα ΓΤ τρόφιμα, επειδή πρόκειται για δύο διαφορετικές τεχνικές.

Ωστόσο, πολλοί θεώρησαν ότι το επίπεδο ελέγχου, δοκιμών και κανονισμών θα πρέπει να είναι εξίσου υψηλό με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), τουλάχιστον στην αρχή.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Έκλεισε επ’ αόριστον το εργοστάσιο αλλαντικών που ευθύνεται για 9 θανάτους από τροφική δηλητηρίαση

Η Boar's Head κλείνει το εργοστάσιο αλλαντικών στη Βιρτζίνια μετά από θανατηφόρο ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης.

Πατατάκια – γαριδάκια: Μήπως είναι ανηδονικοί όσοι τρελαίνονται για ανθυγιεινά σνακ;

Η επίδραση των ανηδονικών χαρακτηριστικών στην κατανάλωση σνακ.

Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης στο περιθώριο των εγκαινίων της ΔΕΘ

Οι μισοί στις τουαλέτες και οι άλλοι μισοί στα νοσοκομεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο