Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πότε κοιμούνται οι μέλισσες και πότε έχουν… αϋπνία

ΑρχικήΕπιστήμηΠότε κοιμούνται οι μέλισσες και πότε έχουν... αϋπνία
spot_img

Τι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο των μελισσών.

Οι ειδικοί στον ύπνο έχουν προειδοποιήσει να αποφεύγουμε τον χρόνο οθόνης στο κρεβάτι, κρούοντας τον συναγερμό ότι το φως που εκπέμπεται από τα τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο η επιστήμη αφυπνίζεται για το ευρύ φάσμα των επιπτώσεων στην υγεία και τις ασθένειες που σχετίζονται με την κιρκάδιο ρυθμό και τους καθημερινούς μας κύκλους ύπνου-αφύπνισης.

Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι η διαταραχή του φωτός δεν είναι μόνο ανησυχία για την υγεία των ανθρώπων. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής την υποψήφια διδάκτορα Ashley Kim και τον καθηγητή James Nieh στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών διαπίστωσε ότι το τεχνητό φως διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς των μελισσών και αποτελεί απειλή για τον ουσιαστικό ρόλο τους ως επικονιαστές.

«Η έρευνά μας δείχνει πόσο ευαίσθητες είναι οι μέλισσες στις αλλαγές στο περιβάλλον τους, ιδιαίτερα σε κάτι τόσο φαινομενικά καλοήθες, όπως το τεχνητό φως», δήλωσε ο Kim της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports . «Διαταράσσοντας τους κιρκάδιους ρυθμούς τους, βλέπουμε ξεκάθαρα στοιχεία μειωμένων περιόδων ύπνου. Αυτό εγείρει σημαντικές ανησυχίες, όχι μόνο για την υγεία των μελισσών αλλά και για την υγεία των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από αυτές για την επικονίαση».

Οι μέλισσες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο ως επικονιαστές άγριων φυτών και σημαντικών καλλιεργειών, παρέχοντας υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη σταθερότητα του οικοσυστήματος και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Χωρίς επικονίαση, καλλιέργειες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων θα κινδύνευαν.

Οι μέλισσες προτιμούν γενικά να φωλιάζουν σε σκοτεινά περιβάλλοντα, αν και μια μικρή ποσότητα φωτός μπορεί να εισέλθει από την είσοδο της κυψέλης. Οι κοιμώμενες μέλισσες συνήθως παραμένουν ακίνητες, αλλά παρουσιάζουν λεπτές κινήσεις εάν ενοχλούνται. Ωστόσο, οι μέλισσες κοιμούνται και έξω όταν είναι σε σμήνη ή όταν σχηματίζουν «γένια μελισσών» έξω από τη φωλιά τα ζεστά βράδια, τα οποία αυξάνονται υπό την κλιματική αλλαγή. Ενώ η επικράτηση του τεχνητού φωτός τη νύχτα (ALAN), ή της φωτορύπανσης, στις κοιμισμένες μέλισσες ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, τα σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα εκτίθενται όλο και περισσότερο σε συνθήκες τεχνητού φωτός, ειδικά καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Επειδή έχει υπάρξει αναζωπύρωση της αστικής μελισσοκομίας σε πολλές περιοχές για την υποστήριξη των μελισσών και των κρίσιμων υπηρεσιών επικονίασής τους, οι μέλισσες που αντιμετωπίζουν θερμότερο καιρό είναι πλέον δυνητικά πιο εκτεθειμένες στο ALAN.

Όπως εμείς, όταν οι μέλισσες βιώνουν κακό ύπνο και διαταράσσονται τα κιρκάδια πρότυπα, εμφανίζονται προβλήματα στη συμπεριφορά και τη λειτουργία. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη φυσική κατάσταση των αποικιών μελισσών, καθώς εξαρτώνται από ένα περίπλοκο σύστημα επικοινωνίας, γνωστό ως «χορός κυνηγιού» ​​που ενημερώνει τους συντρόφους της κυψέλης για τη θέση των πηγών τροφής στο περιβάλλον. Οι μέλισσες επομένως δεν επικοινωνούν το ίδιο καλά αν δεν κοιμούνται αρκετά.

Μέσα από μια σειρά πειραμάτων που διήρκεσαν αρκετά χρόνια, οι ερευνητές του UC San Diego συνέκριναν ομάδες μελισσών με κανονικό ύπνο στο σκοτάδι με άλλες, που υποβλήθηκαν σε συνεχές τεχνητό φως. Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι η παρατεταμένη έκθεση στο φως διατάραξε σημαντικά τους κιρκάδιους ρυθμούς των μελισσών, οδηγώντας σε εξασθενημένες συμπεριφορές. Δεδομένου ότι οι μέλισσες καταγράφονταν βίντεο 24 ώρες το 24ωρο κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, ο Kim μπορούσε να δει αμέσως τα αποτελέσματα του διαταραγμένου ύπνου.

«Ακόμη και χωρίς ανάλυση των δεδομένων, μπορείτε να πείτε ότι κάτι συνέβαινε… οι μέλισσες που βρίσκονταν υπό συνεχές φως κοιμόντουσαν λιγότερο», είπε η Kim. «Οι επιπτώσεις της φωτορύπανσης στα βιολογικά συστήματα είναι αρκετά άγνωστες και κάτι που οι άνθρωποι συνήθως δεν σκέφτονται, γι’ αυτό και είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο πεδίο».

Μεταξύ των λεπτομερειών που περιγράφονται στο έγγραφο: Οι μέλισσες που εκτέθηκαν σε συνεχές φως κοιμόντουσαν λιγότερο και ενοχλούνταν συχνότερα από τις συνομήλικές τους σε σύγκριση με εκείνες που κρατούνταν στο κανονικό σκοτάδι. Επίσης, οι μέλισσες υπό συνεχές φως έδειξαν προτίμηση για πιο σκοτεινές περιοχές μέσα στα πειραματικά τους κλουβιά.

«Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία των μελισσών, όπως η φωτορύπανση, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη στρατηγικών για την προστασία των πληθυσμών των επικονιαστών», δήλωσε ο Nieh. «Η φωτορύπανση είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα, με το τεχνητό φως να καλύπτει πλέον το ένα τέταρτο της επιφάνειας της Γης και αυτή η έρευνα ρίχνει νέο φως στο πώς τέτοιες διαταραχές μπορεί να βλάπτουν τους επικονιαστές».

Δύο συν-συγγραφείς της μελέτης, η Aura Velazquez (Universidad La Salle México) και η Belen Saavedra (Berea College), είναι προπτυχιακοί φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα ως μέρος της πρωτοβουλίας ENLACE του UC San Diego, ενός διεθνικού καλοκαιρινού προγράμματος στο οποίο οι μαθητές διεξάγουν έρευνα κατά τη διάρκεια ενός έργο επτά εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο