Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Tyson Foods αφαιρεί την ετικέτα «Χωρίς αντιβιοτικά» σε ορισμένα προϊόντα κοτόπουλου

ΑρχικήΝέαΗ Tyson Foods αφαιρεί την ετικέτα «Χωρίς αντιβιοτικά» σε ορισμένα προϊόντα κοτόπουλου
spot_img

Αντικαθιστά την μηδενική χρήση αντιβιοτικών με “περιορισμένη χρήση” επειδή αυξήθηκε η θνησιμότητα των κοτόπουλων.

Η Τyson foods, ο μεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλου στις ΗΠΑ, επαναφέρει ορισμένα αντιβιοτικά στην αλυσίδα εφοδιασμού της με κοτόπουλο και θα αποσύρει την ετικέτα «no antibiotics ever» από τα προϊόντα κοτόπουλου με την επωνυμία Tyson, δήλωσε εκπρόσωπος της Tyson.

Συνεπώς αντικαθιστά την μηδενική χρήση αντιβιοτικών με “περιορισμένη χρήση” επειδή η θνησιμότητα των κοτόπουλων αυξήθηκε στις ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος, έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ απέδειξε πως η ελεγχόμενη χρήση αντιβιοτικών αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τους αγρότες καθώς μπορεί να ανοίξει μία νέα μεγάλη αγορά.

Για να στηρίξουν, μάλιστα, την υπόθεσή τους, διεξήγαγαν μια καταναλωτική έρευνα, στην οποία οι περισσότεροι συμμετέχοντες απάντησαν ότι θα επέλεγαν ένα γάλα από αγελάδες που έχουν λάβει αντιβιοτικά μόνο σε συνθήκες που καθιστούσαν τη χρήση τους απαραίτητη – εφόσον η τιμή δεν είναι πολύ υψηλότερη από το συμβατικό γάλα.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες του Cornell προτείνουν μια νέα ετικέτα για το γάλα που υποδεικνύει υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών (responsible antibiotic use – RAU), η οποία θα έχει διττά πλεονεκτήματα. Πρώτον, θα αντεπεξέλθει στην ανάγκη των καταναλωτών για γάλα με λιγότερα αντιβιοτικά και δεύτερον, θα μειώσει τη χρήση των αντιβιοτικών στις φάρμες.  

 Να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ μια παρόμοια ετικέτα για πιστοποιημένη υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών (CRAU) χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία πουλερικών, προκειμένου να επισημάνει την περιορισμένη  χρήση αντιβιοτικών στην παραγωγή τους.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης – δηλαδή λιγότερα αντιβιοτικά στα ζωικά τρόφιμα- βαδίζει και η πολυεθνική εταιρεία μεταποίησης κρέατος Tyson Foods, η οποία στρέφεται στην παραγωγή κοτόπουλου με περιορισμένα αντιβιοτικά, αποσύροντας παράλληλα την ετικέτα «no antiiotics ever», δηλαδή άνευ χρήσης αντιβιοτικών.

Αυτό θα περιλαμβάνει φάρμακα που, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν είναι επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία.

Τα αντιβιοτικά που πρόκειται να προσθέσει η Tyson στη διατροφή ορισμένων από τα κοτόπουλά της (κυρίως σε όσα χρησιμοποιούνται για κατεψυγμένα και έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα) είναι γνωστά ως ιονοφόρα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Wall Street Journal. Tα ιονοφόρα χρησιμοποιούνται στα πουλερικά για θεραπεία της κοκκιδίωσης, για τη διατήρηση της εντερικής ακεραιότητας και για την καλή υγεία των πτηνών. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν τα θεωρεί ιατρικά σημαντικά για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών και ως εκ τούτου όχι πολύ βαριά για τα κοτόπουλα.

«Βάσει της τρέχουσας επιστήμης, τα προϊόντα με την επωνυμία Tyson μεταβαίνουν στο No Antibiotics Important for Human Medicine (NAIHM), το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους», δήλωσε εκπρόσωπος της Tyson  Food, σε δήλωση που παραθέτει το European Supermarket Magazine.  Η γραμμή της εταιρείας σχετικά με την μείωση των αντιβιοτικών ξεκίνησε το 2017, λανσάροντας μια σειρά προϊόντων με κοτόπουλα που εκτρέφονταν χωρίς αντιβιοτικά.

Η απόφαση της Tyson να εγκαταλείψει την παραγωγή κοτόπουλων χωρίς καθόλου αντιβιοτικά, αλλά να επιμείνει στα απολύτως απαραίτητα βασίζεται στο ότι, αν και η χρήση αντιβιοτικών στη βιομηχανία πουλερικών των ΗΠΑ μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Πουλερικών και Αυγών των πολιτειών (USPOULTRY). Επομένως, η Tyson, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχανε έσοδα από μια ξαφνική άρση τους, αλλά παράλληλα πρέπει να παραμείνει εντός του σχεδίου για την σταδιακή μείωσή τους, ειδικά μετά τις ανησυχίες που εγείρει ο ΠΟΥ για την μικροβιακή αντοχή που προκαλείται στα κοτόπουλα από την αλόγιστη χρήση τους.

Παράλληλα, έρευνα 3 ειδησεογραφικών μέσων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε πως μεγάλες εταιρείες παραγωγής πουλερικών χρησιμοποιούσαν αντιβιοτικά σε είδη και ποσότητες που χορηγούνται στον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο