Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εργαλείο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της επισιτιστικής ανασφάλειας ως και 30 ημέρες πριν την έλευσή της.
Επί του παρόντος τα στοιχεία δείχνουν πως 1 στους 10 ανθρώπους στον πλανήτη βρίσκεται σε καθεστώς φτώχειας, αλλά ο πραγματικός αριθμός ανθρώπων που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος, μιας και ακόμα και νοικοκυριά με κανονικό εισόδημα δεν μπορούν να υποστηρίξουν πια μια υγιεινή, ισορροπημένη και χορταστική διατροφή εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων από το περασμένο έτος.
Επειδή πολλές κρίσεις είναι ξαφνικές δεν μπορούμε πάντα να προβλέψουμε την έλευσή τους για να λάβουμε έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Αλλά επειδή η πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το ήμισυ του παντός, επιστήμονες από το Τμήμα Επιστήμης Δικτύων και Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης ανακάλυψαν έναν τρόπο να προβλέψουν πότε θα επέλθει μια επισιτιστική κρίση σε ορισμένες χώρες, κάνοντας ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η Elisa Omodei, συγγραφέας της μελέτης και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα, δήλωσε σύμφωνα με το New Food Magazine ότι το εργαλείο μπορεί να προβλέψει την επισιτιστική ανασφάλεια έως και 30 ημέρες νωρίτερα, το οποίο σημαίνει πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αρωγής λήψης αποφάσεων στις κυβερνήσεις.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων για το χρονικό διάστημα 2018-2022 από την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, το Μάλι, τη Νιγηρία, τη Συρία και την Υεμένη, χώρες που έχουν όλες τους βιώσει επισιτιστική ανασφάλεια. Στη συνέχεια, προσέθεσαν δεδομένα, όπως συγκρούσεις, τιμές τροφίμων, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.α.- τα οποία επηρεάζουν την επισιτιστική ανασφάλεια ενός κράτους- και χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να εκτιμήσουν πόσα νοικοκυριά κινδυνεύουν από ανεπαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η εφεύρεση μπόρεσε να προβλέψει την επικράτηση της επισιτιστικής ανασφάλειας στην Υεμένη και τη Συρία με ακρίβεια 99% για 1 ημέρα στο μέλλον και 72% και 47% αντίστοιχα για 30 ημέρες στο μέλλον. Ωστόσο, για τις υπόλοιπες4 χώρες οι προβλέψεις δεν ήταν τόσο ακριβείς- γεγονός που αποδίδεται στην λιγότερη διάθεση δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων.
Οι συγγραφείς προτείνουν ότι το εργαλείο τους θα μπορούσε να συμπληρώσει τις υπάρχουσες τεχνικές για τη μοντελοποίηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, αφού μπορεί να παρέχει άμεσα και σε πραγματικό χρόνο δυνητικά πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικές επισιτιστικές κρίσεις.